MILIPOL 2015 u sjeni terorističkih napada

 

Unatoč terorističkim napadima, i gotovo ratnom stanju koje na ulicama francuskog glavnog grada vlada posljednja 3 dana, danas se u Parizu ipak otvara ovogodišnji međunarodni sajam vojnog i policijskog naoružanja te opreme MILIPOL 2015. Iako je zbog uvođenja izvanrednog stanja i zabrane održavanja manifestacija u Parizu do četvrtka, 19. studenog, bilo upitno hoće li se MILIPOL uopće održati, organizator sajma, tvrtka Comexposium, ipak je odlučila ne otkazati sajam. Jedan od razloga je vjerojatno i taj što se MILIPOL odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova Francuske, te u suradnji s Francuskom nacionalnom policijom i žandarmerijom, kao i s još nekoliko institucija na području zaštite i sigurnosti.

Nakon terorističkih napada u petak, 13. studenog, na službenoj web-stranici MILIPOL-a 2015 pojavila se tek kratka obavijest namijenjena kako izlagačima te djelatnicima sajma, tako i posjetiteljima, o tome da će se pojačati mjere sigurnosti (provjere torbi, kontrola ulaska i prisutnost snaga sigurnost), kao i to da bi francuska Vlada mogla uvesti i dodatne mjere predostrožnosti tijekom narednih nekoliko dana (o čemu bi vjerojatno ovisio i smisao održavanja sajma). No, do tada, „sajam će biti otvoren kako je planirano“.

Kao što smo već pisali, planirano je da na ovogodišnjem MILIPOL-u u Parizu sudjeluju i hrvatski izlagači (kao i na prethodnom MILIPOL-u 2013) – Šestan-Busch, Galeb d.d., Agencija Alan, KAP-KO d.o.o., Šešir d.o.o., Odjeća d.o.o., te P-mtč d.o.o. Samo dan prije terorističkih napada, u četvrtak, 12. studenog, put Pariza se zaputio dio tima radi postavljanja izložbenog mjesta (koje je ove godine zakupljeno u veličini od 94 kvadrata). No nakon napada, među hrvatskim izlagačima pojavila se određena bojazan, pa su iz sigurnosnih razloga pojedini predstavnici domaće obrambene industrije – ponajprije oni iz tekstilne branše – otkazali svoj put u Pariz. U tome nisu jedini, jer i mnoge druge strane delegacije pojavit će se ondje u ponešto smanjenom izdanju od planiranoga.

Ipak, jači domaći „igrači“ na tržištu naoružanja i vojne opreme nisu se dali smesti, prije svega oni koji su i do sada imali uspjeha na ovakvim sajmovima, pa su jučer u Pariz krenuli predstavnici tvrtki Šestan-Busch, HS Produkt i Đuro Đaković, te Agencije Alan. Budući da iz „Alana“ poručuju – sve ide prema planu, a isto poručuje i organizator Comexposium, za očekivati je da će danas u 09:15 sati ujutro predstavnik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Thierry Delville i predsjednik MILIPOL-a Remi Thuau proglasiti ovogodišnji pariški sajam otvorenim.

Glavni naglasci ovog, inače 19. po redu izdanja MILIPOL-a, bit će: (1) antiterorizam (posebno biometrija kao sredstvo za upravljanje identifikacijom u migracijama i sustavima kontrole granica, kao i u kontroli kriza), (2) bespilotne letjelice (vojne i civilne, te propisi koji reguliraju njihovu upotrebu), (3) cyber-security (njegove implikacije na IT sustave općenito, zaštita podataka), (4) sigurnost u gradovima (uključujući kontrolu masa, provođenje zakona, urbanu sigurnost i lokalnu javnu sigurnost, video zaštitu i analizu podataka), i (5) najveći rizici (uključujući pomoć žrtvama, upravljanje hitnim situacijama, logistički back-up, analize i upravljanje rizicima, vatrogasne intervencije, zaštitu civila, prvu pomoć te specifičnosti NKBD rizika). U postojećoj situaciji, ove su teme više nego aktualne, i mogu se lako preslikati na konkretne situacije viđene u praksi ovomjesečnog pariškog petka 13.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.