IDEX 2015 – borba za arapsko tržište

 

Danas je predzadnji dan održavanja međunarodne obrambene izložbe i konferencije IDEX 2015. Radi se o jedinom sajmu vojne tehnike na području Perzijskog zaljeva, u organizaciji tvrtke IDEX LLC i s punom potporom Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. IDEX se održava u Abu Dhabiju, prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, pod pokroviteljstvom šeika Kalifa Bin Zayed Al Nahyana (predsjednika UAR i vrhovnog zapovjednika OS UAR), a počeo je u nedjelju, 22. veljače, kada je tamo pristigla i službena hrvatska delegacija. MORH je potvrdio da je izložbu posjetio i ministar obrane RH Ante Kotromanović sa suradnicima (na čelu s Viktorom Koprivnjakom, pomoćnikom za materijalne resurse). U sklopu IDEX-a 2015 održavaju se i dvije popratne izložbe – NAVDEX 2015 (pomorska obrana i sigurnost na moru) i UMEX 2015 (o bespilotnim sustavima), dok MORH u svom priopćenju spominje i treću – DITEC 2015 (odnosno konferenciju inovacija i tehnologije, o novim trendovima u tehnologiji, te suradnji između sveučilišta i industrije u sektoru obrane).

Među zemljama-izlagačima već tradicionalno našla se i Hrvatska, koju predstavlja Agencija Alan, te tvrtke Šestan-Busch i DOK-ING. Agencija ALAN, kao i obično na ovakvim sajmovima, na zajedničkom izložbenom mjestu predstavlja nekoliko domaćih proizvođača vojne opreme na čelu s karlovačkim HS-Produktom, dok preostale dvije tvrtke izlažu samostalno. Kako su nam već ranije pojasnili u Hrvatskoj gospodarskoj komori, takvo soliranje uobičajeno je kod „jačih“ tvrtki – koje imaju posebnu volju i interese za pojavljivanje na određenim tržištima, te osoblje i financijsku snagu za samostalnim sudjelovanjem na međunarodnim sajmovima. Oni koji to nemaju – stupaju u poslovni odnos s Agencijom Alan koja zastupa njihove interese, odnosno promovira njihove proizvode. Kako nam je nedavno rekao Alojzije Šestan, direktor proizvođača kaciga iz Preloga, hrvatska vojna i obrambena industrija u posljednje vrijeme bilježi značajan proboj na tržište Zaljeva, pa su tako sklopljeni novi poslovi s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

S obzirom na to, ne čudi velika vojno-diplomatska aktivnost u zemljama Zaljeva tijekom trajanja IDEX-a. Tako na poziv načelnika GS OS Države Katar general-bojnika Ghanima Bin Shaheen Al-Ghanima u uzvratnom posjetu Oružanim snagama Katara boravi izaslanstvo OS RH na čelu s načelnikom GS generalom zbora Dragom Lovrićem. Katarsko Ministarstvo obrane jučer je priopćilo da su Lovrić i Al-Ghanim razmotrili područja obrambene suradnje između svoje dvije zemlje i razmijenili stajališta o pitanjima zajedničkog interesa. Neslužbeno se saznaje da je Katar, po uzoru na kolege iz Omana, zainteresiran za obuku svojih pilota u Zemuniku.

NO, nije tu Hrvatska jedina. Iznimnu aktivnost pokazuje i ministar obrane Srbije Bratislav Gašić. On je prisustvovao svečanom otvaranju 12. po redu IDEX-a, razgledao izložbu, a onda porazgovarao sa šeikom Kalifom Bin Zayed Al Nahyanom o strateškom partnerstvu Srbije i UAE. Dvojac se posebno dotakao zajedničkog projekta „Alas C“, o čijem su razvoju i isporuci Arapskim Emiratima emiratska državna tvrtka Emirates Advance Research and Tecnology (EARTH) i srbijansko državno poduzeće za proizvodnju i trgovinu naoružanjem i vojnom opremom Jugoimport SDPR potpisali ugovor u veljači 2013. godine. Pored Alasa, Gašić je na IDEX-u UAE-u ponudio školovanje i usavršavanje pripadnika njihovih Oružanih snaga u vojnoobrazovnim institucijama Srbije, korištenje kapaciteta Regionalnog centra za usavršavanje kadrova NBKO u Kruševcu te baze Jug, obuku vojno-policijskih i specijalnih jedinica, kao i suradnju na području vojne medicine i borbe protiv terorizma.

Osim s domaćinom, Gašić je razgovarao s ministricom obrane Italije Robertom Pinotti (o obrambenoj suradnji s Italijom, ali i s čitavom Europskom unijom na području upravljanja krizama, te o razvoju zajedničkih projekata s EDA-om), s ministrom obrambene proizvodnje Pakistana Ranom Tanvirom Hussainom (koji ga je pozvao u službeni posjet Pakistanu tijekom 2015.), te s načelnikom Uprave za naoružanje OS Egipta general-bojnikom Abdulmohsenom Al-Shabrawijem. Planom bilateralne vojne suradnje za 2014./2015. godinu predviđena je realizacija ukupno 12 projekata Srbije i Egipta, a ovih se dana razgovaralo i o jačanju suradnje u proizvodnji bespilotnih letjelica, remontu i modernizaciji tenkova, borbenih vozila, streljiva, helikoptera Mi-8 i Mi-17, kao i o remontu te modernizaciji PZO sustava. Srbija je na IDEX-u 2015 prisutna zajedničkim izložbenim mjestom sa Crnom Gorom, a njihovu vojnu industriju predstavljaju poduzeća Yugoimport-SDPR i Aleks Armor. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Gašić je skočio i do susjednog Iraka, gdje se jučer sastao s predsjednikom Parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Hakimom al-Zamilijem, a danas ga očekuju i predsjednik Vlade Haider al-Abadi te ministar obrane Khalid Yassin al-Obeidi.

Iako nema službene najave ni objave o sudjelovanju BiH kompanija na izložbi IDEX 2015, ipak je vidljivo da su na IDEX-u prisutni i predstavnici tamošnje vojne industrije – niz tvrtki iz sastava UNIS Group d.o.o. – Defense Industry (sastavljen od tvrtki PRETIS d.d. iz Vogošća, Tehničko-remontnog zavoda iz Hadžića, bugojanskog BINAS d.d., BNT TMiH d.d. iz Novog Travnika, tvrtke Zrak d.d. Sarajevo, PS Vitezit d.o.o. iz Viteza, Igman d.d. iz Konjica, te UNIS Ginex d.d.).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.