Rafalei s hrvatskim oznakama, Banožić uskoro u Francuskoj

 

U nedjelju 6. kolovoza na francuskim forumima pojavila su se tri fotografije koje prikazuju bojanje borbenog aviona Dassault Rafale u hrvatske boje i s hrvatskim oznakama. Fotografije je u originalu na internet postavio jedan francuski „spotter“, no iako su ubrzo na njegovoj društvenoj mreži postale nedostupne, ostale su itekako zabilježene. Na jednom od foruma, na kojem je izvoz Rafalea glavna tema, raspravljalo se (i još uvijek se raspravlja) koji bi to konkretni avioni Rafale mogli ići u Hrvatsku, radi li se o onima iz baze u Saint-Dizieru ili Mont-de-Marsanu. Pri tom sudionici rasprave nisu baš presretni ovim poslom. „Kako je tužno vidjeti avione NAŠIH zračnih snaga kako odlaze, plaćeni NAŠIM POREZIMA, sad kada ih stvarno trebamo. Prezir prema ljudima koji su o tome odlučili“, piše jedan forumaša.

Da se na avionima Rafale za RH ubrzano radi potvrdio je i ministar obrane Mario Banožić u intervjuu za Večernji list, objavljenom u nedjelju 6. kolovoza. Osim što je ponovio da obuka pilota i tehničara ide planiranom dinamikom, Banožić je najavio:

„Uskoro planiram i otići u Francusku i veselim se što ću iz prve ruke vidjeti rezultate hrvatsko-francuskog prijateljstva i, prije svega, hrvatske vojne pilote u borbenim avionima Rafaleima s hrvatskim oznakama“.

I gradnja i priprema infrastrukture, rekao je Banožić, ide dobro:

Gradilište na Plesu-travanj 2023.

„Gradnja novih građevina i adaptacija infrastrukture na Plesu za Rafale je u tijeku, završetak radova očekuje se sukladno planu početkom iduće godine. Uvođenje u operativnu uporabu Rafalea podrazumijevalo je i osiguranje potrebne infrastrukture koja uključuje gradnju novih građevina, odnosno prilagodbu postojećih i prometnih površina, tehničku zaštitu te njihovo opremanje“.

Pleso je trenutno veliko gradilište kako bi sve bilo spremno za prihvat prvih francuskih borbenih aviona u proljeće sljedeće godine.

„U tijeku je gradnja zgrade simulatora i eskadrile, hangara za održavanje, zgrade za održavanje motora i skladište pričuvnih dijelova, te hangara za smještaj aviona. Adaptacija postojeće infrastrukture obuhvaća pak prilagodbu akumulatorske radionice i radionice zrakoplovno-ubojnih sredstava, sanaciju stajanke te prilagodbu komunalne infrastrukture“,

rekao je ministar Banožić za Večernji list.

Prema najavi veleposlanika Francuske Republike u Hrvatskoj, Gaëla Veyssièrea, u travnju ove godine, prvi Rafalei trebali bi biti u Lijepoj našoj u prvom kvartalu sljedeće godine:

„Cilj je da ovdje stignu u prvoj polovini 2024. (…) To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovini godine, kada hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini, recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti“.

Veyssièreova je procjena da bi se to moglo dogoditi „u prva tri mjeseca sljedeće godine“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.