191. ELA – nova privremena zona letenja

 

Prošlotjedna najava Ministarstva obrane o redovitim letačkim aktivnostima 191. eskadrile lovačkih aviona, tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida, izazvala je prilično negodovanje javnosti. Tog 21. siječnja letovi su se trebali provoditi na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara, te na području Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije na visini iznad 10.000 metara. No građani u Sisačko-moslavačkoj županiji ionako se dovoljno istraumatizirani ne samo snažnim potresima od 28. i 29. prosinca prošle godine, nego i neprestanim naknadnim podrhtavanjima tla, koja često praćena tutnjavom nanose dodatnu štetu ionako oštećenim objektima. Probijanja zvučnoga zida znaju i u Zagrebu rezultirati trešnjom prozora, pa bi u Sisačko-moslavačkoj županiji mogla doprinijeti štetama, a o ljudskim živcima da se i ne govori.

Na upit portala Dnevnik.hr zašto se baš mora letjeti iznad Sisačko-moslavačke županije, MORH je 21. siječnja odgovorio:

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provodi probne letove u okviru redovitog održavanja borbenih zrakoplova i svojih sposobnosti. U okviru procedure održavanja lovačkih aviona MiG-21 propisani su i postupci provjere aviona u zraku. Jedan od propisanih postupaka u provjeri je i let ubrzanja pri kojem avion leti većim brzinama od zvuka koje prati efekt tzv. ‘probijanja zvučnog zida’. Zvuk koji se na zemlji percipira kao eksplozija putuje iza aviona sve dok on ponovno ne uspori na brzine manje od brzine zvuka. Ubrzanja se provode na visinama od najmanje 14.000 metara.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve serije proba aviona u zraku provodi u područjima propisanih zona, u ovom slučaju konkretno, zone Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj niti je moguće niti je predviđeno probijanje zvučnog zida. Jedina zona u kojoj se u Hrvatskoj može probiti zvučni zid i gdje se leti na visinama iznad 10.000 metara je zona Slavonija. U zoni Slavonija je dopušteno probijanje zvučnog zida u smjeru od istoka prema zapadu, a sukladno s regulativom i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj i ograničenjima aviona MiG-21. Napominjemo kako ruta aviona MiG-21 u današnjoj aktivnosti minimalno utječe na prostor i ljude na području pogođenom potresom. Uvažavajući potresom stradalo područje u čemu je, podsjećamo, nesebično pružalo potporu i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s helikopterima, napominjemo kako se piloti HRZ-a svakodnevno uvježbavaju i izvršavaju nacionalne zadaće te ispunjavaju međunarodne zadaće.

Zaključno, još jednom napominjemo kako su smjerovi ubrzanja uvjetovani geografskim prostorom Republike Hrvatske i položajem aerodroma u Zagrebu, a Oružane snage RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo će svoje probne letove prilagoditi vodeći računa o potrebi smanjenja ometanja građana bukom, a osobito nakon potresa koje su pogodili RH”.

Danas je uz novu najavu redovitih letačkih aktivnosti došla i obavijest o najavljenoj privremenoj prilagodbi, odnosno o promjeni probne zone leta. Naime, tijekom današnjih letačkih aktivnosti 191. ELA, najavljenih u razdoblju od 11 do 15 sati, umjesto u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji probni letovi će se provoditi u privremenoj zoni „Čazma” te na privremenoj ruti ubrzanja. Kako stoji u današnjem priopćenju, Ministarstvo obrane je uvažilo pojačanu osjetljivost građana na buku, uzrokovanu nedavnim potresima,zbog čega je došlo do privremene promjene.

“Privremena zona probnih letova ‘Čazma’ je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10000 metara. Zona ‘Čazma’ privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona ‘Lekenik’ publicirana zona od strane svih nadležnih institucija. Također, privremena ruta ubrzanja koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10.000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu; načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi.

Napominjemo kao navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije COVID-19.

U skladu s navedenim, planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera”,

objašnjava Ministarstvo obrane u današnjem priopćenju, uz napomenu da se tijekom provedbe planiranih letova te uslijed probijanja zvučnog zida očekuje kratkotrajna pojačana buka, zbog čega se građani mole za strpljenje i razumijevanje.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.