Mađarska: izmještanje eskadrile borbenih aviona

 

Početak tjedna pokazao se prilično radnim za Ratno zrakoplovstvo Mađarske. U utorak i srijedu, 7. i 8. svibnja, okončano je relociranje eskadrile borbenih aviona JAS-39 Gripen iz 59. zrakoplovne baze „Szentgyörgyi Dezső“ u Kecskemétu u Zrakoplovnu bazu Pápa. Razlog ovog privremenog preseljenja je u skorašnjoj rekonstrukciji baze u Kecskemétu i radovima koji počinju već sljedećeg tjedna, a trajat će najmanje 6 mjeseci. Zapovjednik mađarskog Ratnog zrakoplovstva, brigadni general Kilián Nándor, objasnio je da se radi u NATO ulaganju u infrastrukturu zbog dvojne vojno-civilne eksploatacije, kroz program NATO-vih sigurnosnih ulaganja (NATO Security Investment Program) i mađarski Program modernih gradova („Modern Városok Program“). Radovi obuhvaćaju nadogradnju i rekonstrukciju površine postojeće piste, izmjenu i postavljanje novih rasvjetnih tijela, kao i rekonstrukciju postojećih stajanki.

U 59. ZB u  Kecskemétu ostat će bazirana samo tamošnja eskadrila helikoptera, dok će lovci iz baze Pápa obavljati sve potrebne zadaće, uključujući i nadzor zračnog prostora Mađarske, ali i Slovenije, za što se također zaduženi Gripeni iz sastava HUNAF-a. Trenutno se u bazi Pápa ne nalazi kompletna eskadrila mađarskih borbenih aviona, budući je dio aviona odnedavno premješten na Baltik, u sklop tamošnjeg sustava kombiniranog NATO nadzora zračnog prostora. Mađarska je početkom svibnja preuzela vodeću ulogu u NATO misiji nadzora zračnog prostora Baltika, te je razmjestila dio svojih aviona JAS-39 Gripen u bazu Šiauliai u Litvi. To je drugi put da Ratno zrakoplovstvo Mađarske sudjeluje u ovoj baltičkoj NATO misiji, a mađarskim Gripenima pridružili su se i avioni F-18 iz sastava Ratnog zrakoplovstva Španjolske. Mađarski borbeni avioni  ostat će u Litvi naredna 4 mjeseca, da bi se tek nakon toga vratili kući, odnosno u svoju novu bazu Pápa na zapadu Mađarske.

Pukovnik Zsolt Magasy, zapovjednik ZB Pápa, rekao je da je ta baza trenutno najznačajnije vojna zračna luka u regiji, i to prvenstveno zato što je proteklih 20 godina temeljito razvijana i dograđivana. „Spremni smo primiti i izvršavati sve operacije sa zrakoplovima Gripen“, izjavio je zapovjednik baze. ZB Pápa je do 2000. bila matična baza za 47. taktičko krilo Oružanih snaga Mađarske, da bi onda 1. srpnja 2001. postala i službena pričuvna zračna luka unutar okvira NATO Security Investment Programa. Tome je uslijedio četverogodišnji period radova na obnovi ovog kompleksa, dovršen u jesen 2005. godine. Tim temeljem je 2007. ZB Pápa izabrana kao glavna operativna baza za avione C-17 iz NATO programa SAC (Strategic Airlift Capability). Tijekom proteklih 10-ak godina, Mađarska i NATO uložili su značajna sredstva za uspostavu novog kompleksa stajanki za flotu C-17 iz SAC-programa, uključujući i postrojenja za prikupljanje i pročišćavanje tekućine za odleđivanje. Osim toga, investicije su uključivale i nove zgrade za dežurne snage osiguranja, vatrogasno zapovjedništvo, medicinski centar te prostor za padobrance. 2015. godine svečano je otvoren novi toranj za kontrolu leta, te je tom prilikom najavljena i nova faza razvoja infrastrukture, koja uključuje proširenje piste kao nužan uvjet za ukidanje postojećih operativnih ograničenja.  Sve te investicije omogućile su Mađarskom Ratnog zrakoplovstvu da ZB Pápa bez mnogo oklijevanja sada izabere i za novu privremenu bazu svoje eskadrile borbenih aviona.

Zahvaljujući NATO investicijama, ZB Pápa postala je glavna logistička baza (Photo: OS Mađarske)

—————————————–

 

*Photo: Honvedelem.hu/Rácz Tünde

**Video: Lhsn.hu

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.