Medicinsko pojačanje za Litvu

 

Četiri hrvatska vojnika zaražena koronavirusom koji se trenutno nalaze u sastavu 2. HRVCON-a u Litvi su dobro i s neznatnim simptomima, a dobro se osjeća još 40-ak koji su od prošloga tjedna u izolaciji u litavskoj vojnoj bazi Pabrade. Kako bi pomogli medicinskom timu koji se nalazi u sastavu 2. HRVCON-a, jutros je put Litve Vladinim avionom krenuo još jedan tim – liječnik i medicinski tehničar, obojica pripadnici OS RH. No oni neće biti jedini na putu za Kaunas, rekao je rano jutros u zagrebačkoj Međunarodnoj zračnoj luci načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj:

U skladu sa situacijom vezano uz naše vojnike u Litvi, a temeljem prijedloga liječničkog osoblja, hrvatska Vlada je odlučila poslati avion – prije svega poslati medicinske djelatnike, i doktora i tehničara, kao pomoć našoj liječnici u Litvi. Usput šaljemo i malo medicinske opreme i materijala da im se nađe pri ruci, zaštitne opreme, itd. Odmah temeljem zahtjeva njemačke strane, njemačkog Ministarstva obrane, odlučili smo se usput povesti i tim njemačkih liječnika, tako da će ovaj avion na putu do Kaunasa svratiti u Berlin, pokupiti – ako se ne varam – 7 liječnika, i zajedno s njima otići u Litvu. Eto, to je jedan baš zanimljiv i dobar primjer suradnje, bilateralne suradnje dvaju prijateljskih i savezničkih država. Nadam se da će ova mala gesta biti od pomoći i našim vojnicima u Litvi.

———————

———————

Pomoć našima i usluga saveznicima

Uz pružanje usluge zračnog transporta prijateljskim Nijemcima, na put idu i kutije teške ukupno 100-tinjak kilograma. U njima se nalazi, pojasnio je admiral Hranj, široka paleta medicinskog pribora: „Ima zaštitne opreme, maske, rukavice, kombinezoni, i ima lijekova. Antibiotika, protiv temperature, itd. Nisam liječnik, ali lista opreme je poprilično velika“. To bi našim vojnicima trebalo pomoći da što brže ozdrave, odnosno zdravi izađu iz izolacije, iako su uvjeti njihovog trenutkog boravka dobri, kao i skrb koja im se pruža, dodao je Hranj.

Drugi hrvatski kontingent u NATO zadaći ojačane Prednje prisutnosti broji 187 pripadnika, i pravilo je da u sastavu tako velike postrojbe bude i vojni liječnik. Tako se i u sastavu 2. HRVCON-a nalazi liječnica s medicinskim tehničarom, no u trenutku njihovog odlaska u Litvu nije bilo naznaka povećanog zahtjeva za medicinskim osobljem. Kako je u međuvremena situacija s epidemijom koronavirusa uznapredovala, te se bolest pojavila i u višenacionalnoj borbenoj skupini u Litvi, posao koji treba obaviti prerastao je mogućnosti samo jednog mini-medicinskog tima. Zato je odlučeno da liječnica u sastavu 2. HRVCON-a dobije pojačanje iz Hrvatske, pojasnio je brigadni general Boris Zdilar, inače savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS RH:

„Imala je jako puno posla – 40 ljudi… Da im napraviš epidemiološke kartone, da ih staviš u samoizolacije, ovih četvero da prevezeš na Pabrade, kamp gdje su tamo u izolaciji, je veliki posao za jednu osobu. Pa smo zato poslali potporu“.

Potporu čini mladi liječnik iz 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“, natporučnik Luka Gmaz. On je svjestan dodatnog opterećenja koje ga očekuje u Litvi, ali ne očekuje nikakvih problema, posebno u vidu daljnjeg širenja koronavirusa kako u hrvatskom kontingentu, tako ni u sastavu cijele borbene skupine:

„Kod ovakve situacije teško je to za predvidjeti, ali osobno smatram da ne bismo trebali imati većih poteškoća što se toga tiče. Naime, radi se o discipliniranoj populaciji i o jednom, ajmo reć’, zatvorenom krugu što nam olakšava posao i mislim da tu stvarno neće biti većih problema. Ja se nadam da će to biti sve uskoro dovedeno u red“.

———————

———————

O brzini „dovođenja u red“ ovisi i dužina boravka natporučnika Gmaza i medicinskog tehničara Novaka u Litvi, napomenuo je načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj: „Ostat će koliko treba. Vidjet ćemo sljedeće odluke u narednim danima, jer situacija se može mijenjati iz dana u dan“. Osim hrvatskih liječnika, u Litvu su pristigli i liječnici iz drugih zemalja koje sudjeluju u litavskoj borbenoj skupini – nizozemski, norveški i njemački – koji prije svega vode brigu o zdravstvenom stanju pripadnika svojih nacionalnih kontingenata.

Nema daljnjih loših vijesti

Što se tiče hrvatskih vojnika u drugim misijama i operacijama, za sada nema vijesti o novim zarazama koronavirusom ili određenim mjerama izolacije, potvrdio je načelnik Hranj. Dobra je vijest i to da je prvi pripadnik OS RH kojem je dijagnosticiran koronavirus ozdravio. „Naš prvozaraženi je izašao iz bolnice i dobro se osjeća“, potvrdio je brigadni general Boris Zdilar.

Sretan dolazak u Litvu (Photo: OS RH)

Ministarstvo obrane RH naknadno je priopćilo da je Vladin avion s hrvatskim i njemačkim vojnim liječnicima oko podneva sretno stigao u Litvu. Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila je hrvatskom ministru obrane Damiru Krstičeviću za ovu inicijativu. „Hrvatski i njemački liječnici danas zajedno lete prema našim postrojbama u Litvi nakon što se i tamo pojavilo nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus. Hvala mom hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću. Prijatelji se drže skupa“, istaknula je njemačka ministrica Kramp-Karrenbauer. Pripadnica njemačkog medicinskog tima istaknula je da je došla u Litvu zajedno s kolegama iz Hrvatske kako bi pružila potrebnu pomoć i potporu svojim kolegama u ovoj složenoj situaciji: „Mi ćemo preuzeti medicinsku skrb za sve vojnike, a provodit ćemo i zdravstvenu edukaciju. Drago mi je što imamo priliku steći nova iskustva te surađivati s pripadnicima iz drugih država, a posebno s kolegama iz Hrvatske“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.