Vraća se 1. HRVCON iz NATO misije u Litvi

 

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske u sastavu NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG LTU–DEU) kreću kući. Nakon dolaska na sjever Europe početkom prosinca prošle godine, danas su pripadnici HRVCON-a u Litvi odradili svoju završnu aktivnost – ukrcaj hrvatske vojne tehnike na vlak za RH. Proteklih sedam mjeseci oni su proveli u sastavu multinacionalne bojne s Njemačkom kao vodećom nacijom. Baza im je u gradiću Rukla u središnjoj Litvi, inače matičnoj lokaciji litvanske mehanizirano-pješačke brigade „Iron Wolf“ („Mechanizuotoji pėstininkų brigada ‚Geležinis Vilkas‘“), glavne postrojbe Litavske Kopnene vojske, u čiji je sastav bila integrirana multinacionalna NATO-bojna.

Tijekom boravka na Baltiku 1. HRVCON je sudjelovao u nizu obučnih aktivnosti s pripadnicima njemačke, nizozemske, francuske, norveške i litvanske vojske. Provođena je pojedinačna i skupna obuka svih razina, u uvjetima smanjene vidljivosti i noću, u uvjetima niske temperature, kao i bojna gađanja osobnim i posadnim naoružanjem u vrlo raznolikim uvjetima. Bitno je spomenuti i obuku integriranja u svoj sastav stranih pridodanja i ojačanja. Tijekom svog angažmana HRVCON je sudjelovao u NATO vođenim vježbama „Flaming Thunder“, „Saber Strike“ i „Saber Knight“ – gdje posebno treba istaknuti ocjenu NATO ocjenjivačkog tima (In Theater Readiness Inspection – ITRI) pod vodstvom njemačkog brigadnog generala, koji je na vježbi „Saber Strike-18“ razinu opremljenosti i obučenosti hrvatske mehanizirane satnije ocijenio kao borbeno spremnu („Combat Ready“).

Uz brojne spomenute vojne aktivnosti, hrvatski kontingent je promovirao i Hrvatsku – proizvode hrvatske obrambene (oprema) i prehrambene industrije (vojni obroci). Sudjelovalo se u aktivnostima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Vilniusu (promocija turističkih potencijala), te upoznavalo Litvu s hrvatskom kulturom (obilježavanje Dana hrvatske nematerijalne kulturne baštine i Dana hrvatskog filma). Tijekom hodočašća u litavsko „Brdo križeva“ u svetište je postavljen i hrvatski križ. Pomagalo se i lokalnu zajednicu, a organizirano je bilo i dragovoljno davanje krvi u Kaunasu, te uređenje objekata i okoliša Društva za rehabilitaciju osoba s invaliditetom „Sunčica“ iz Kaunasa.

Prema postojećim planovima, Hrvatska nema namjeru ponovno sudjelovati u multinacionalnoj borbenoj skupini u Litvi u sklopu aktivnosti ojačanja prednje prisutnosti NATO-a na istoku Europe.

Odavanje počasti pripadnicima 1. HRVCON-a u Litvi

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja 2018. godine, kao i obilježavanja završetka sudjelovanja pripadnika OS RH u NATO eFP aktivnosti u Republici Litvi, u vojarni Rukla održana je i prigodna svečanost. Program je započeo intoniranjem litavske himne, a nastavljen dodjelom odlikovanja pripadnicima hrvatskog kontingenta na odlasku. Zapovjedniku 1. HRVCON-a, bojniku Krpanu i satniku Debaku, dodjeljena je francuska Medalja za obranu („Médaille de la Défense nationale“). Svim pripadnicima 1. HRVCON-a litavsko Ministarstvo nacionalne obrane dodijelilo je Medalje za doprinos uzajamnoj potpori („Medal for Contribution to Mutual Support“), dok su najzaslužniji dobili i prigodne kovanice od zapovjednika litavske Kopnene vojske, odnosno, zapovjednika brigade „Iron Wolf“. Među ostalima, zahvalu pripadnicima litavskih Oružanih snaga i ostalih prisutnih nacija uputio je i hrvatski vojni predstavnik u Republici Litvi, brigadir Jugoslav Jozić.

Nažalost, ovo načelno uspješno djelovanje OS RH u Litvi započelo je tragično – kada je 12. prosinca 2017. godine u misiji preminuo razvodnik Marijo Pavišić. Njegovo je tijelo 13. prosinca bilo dopremljeno u Hrvatsku litavskim vojnim zrakoplovom, a na ovogodišnji Dan državnosti je u vojarni Rukla otkriven i spomenik preminulom pripadniku 1. HRVCON-a. Pripadnici litavske vojske su 25. lipnja 2018. godine,  u okviru skromne komemoracije, položili vijenac preminulom hrvatskom kolegi.

 

Photo: 1. HRVCON eFP BG LTU-DEU

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.