Mjere u OS RH u vrijeme koronavirusa

 

Kao što smo već objavili u petak, Ministarstvo obrane i OS RH smanjili su sve aktivnosti gotovo na minimum. Danas je Ministarstvo obrane priopćilo da je otkazano je sudjelovanje pripadnika OS RH na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi, te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru.

Od danas, 16. ožujka 2020. godine, privremeno je obustavljena nastava na svim oblicima vojne izobrazbe i usavršavanja na Hrvatskom vojnom učilištu, a kadetima sveučilišnih vojnih studija organizirano je izvođenje nastave na daljinu korištenjem sustava e-obrazovanja. Polaznicima vojnih škola omogućeno je praćenje e-nastave od kuće. Također, obustavljene su sve nenastavne i sportske aktivnosti na Hrvatskom vojnom učilištu. Privremeno će biti obustavljene i autobusne linije vojno linijskog prijevoza. Otkazane su sve vojne svečanosti, proslave i druge manifestacije koje nisu u skladu sa mjerama koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Obustavljene su i sve potpore koje Hrvatska vojska pruža lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva, osim onih koje su u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa. Sva zapovjedništva OS RH u stalnom su kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se kontinuirano prati situacija. U tom smislu je jučer, u nedjelju 15. ožujka, u vojarni 1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia održan radni sastanak na kojem su prezentirane mogućnosti pomoći OS RH kao dijela sustava domovinske sigurnosti u aktualnoj situaciji oko koronavirusa.

Ekspedicijski kamp je na raspolaganju (Photo: MORH)

Na sastanku na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zdravstva Vili Beroš, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj naglasio je da je Hrvatska vojska spremna pomoći, ako i kad se to od nje zatraži, sa svim svojim sposobnostima smještaja. To se prije svega odnosi na šatorske kapacitete, te kapacitete i mogućnosti ekspedicijskog kampa i njegove mogućnosti korištenja. Radi se o samoodrživom šatorskom kampu za ekstremne uvjete s 15 šatora koji služi u primjeni u terenskim uvjetima, ali je namijenjen i za civilnu uporabu u slučaju humanitarnih katastrofa. Ministri Beroš i Krstičević te pomoćnik Trut zaključili su kako je situacija dinamična i nepredvidiva te moramo biti spremni razmotriti i poduzeti sve opcije kako bi se virus držao pod kontrolom.

Zdravstveno stanje pripadnika OS RH u Hrvatskoj i u misijama i operacijama je dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu. Sve poduzete mjere, priopćili su iz MORH-a, osiguravaju održavanje spremnosti te omogućuju provedbu neodgodivih zadaća.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.