2. HRVCON u Litvi stupio na dužnost

 

Točno mjesec dana nakon što je iz Knina krenula željeznička kompozicija s opremom za 2. HRVCON u Litvi, u litavskoj vojnoj bazi Rukla održana je prošloga tjedna svečana primopredaja zapovijedanja u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP). Naime, u četvrtak, 6. veljače, 7. rotacija borbene skupine NATO  snaga pod vodstvom SR Njemačke preuzela je dužnost, zajedno s novim zapovjednikom, pukovnikom Axelom Niemannom. „NATO borbena skupina je puno više od međunarodne vojne misije s važnom zadaćom. To je konkretan i implementirani dokaz o jamstvima i suradnji naših saveznika. Učinkovito odvraćanje i obrana na istočnim granicama NATO saveza naša je zajednička odgovornost“, poručio je na svečanosti u Rukli litavski ministar obrane Raimundas Karoblis. Ovo je ujedno treća godina raspoređivanja NATO snaga u Litvi, a od 2017. pa do danas kroz dosadašnjih 6 rotacija prošlo je više od 8.000 vojnika iz 9 zemalja NATO saveza. Aktualna 7. rotacija broji 1.200 vojnika iz Njemačke, Hrvatske, Nizozemske, Norveške, Češke, Belgije, Luksemburga i Islanda. Ova međunarodna borbena skupina veličine bojne sastoji se od 3 borbene satnije, jedne bitnice topništva, logističke skupine, vojne policije i saniteta, te u svom sastavu ima ukupno 500 različitih vozila (od tenkova i haubica do oklopnih transportera i kamiona). Hrvatska u NATO zadaći eFP-a sudjeluje drugi put, i njenih ukupno 188 pripadnika OS RH čine RH drugom zemljom po snazi u ovoj borbenoj skupini.

Zapovjednik 6. rotacije, pukovnik Rouven Habel, zadovoljan je postignućima svoje 6. rotacije višenacionalne borbene skupine, ali je i poručio: „Kada dođete kući, nemojte se opustiti, već koristite svoje sjajne vještine“. Ta je rotacija zajedno s litavskom brigadom „Željezni vuk“ održala zajedničku vježbu kao vrhunac svog boravka u Litvi. Aktualna 7. rotacija sredinom svibnja provest će certificiranje snaga na vježbi „Saber Strike 20“, na kojoj će morati pokazati spremnost za obranu Litve i NATO saveza, dok će kulminaciju aktivnosti imati u lipnju, sudjelovanjem na američkoj vježbi „Defender Europe 2020“.

U ime RH primopredaji je prisustvovao hrvatski veleposlanik u Litvi Krešimir Kedmenec, te zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, vojni izaslanik u Litvi brigadir Jugoslav Jozić, zapovjednik 3. mehanizirane bojne „Pauci“ bojnik Ivica Armanda, te prvi dočasnik HKoV-a časnički namjesnik Dalibor Dumbović. Oni su nakon svečane primopredaje odali počast razvodniku Mariu Pavišiću – Drndi, pripadniku prvog hrvatskog kontingenta koji je u Republici Litvi preminuo 12. prosinca 2017. godine.

 

*Photo: KAM/Alfredas Pliadis

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.