Mali hrvatski poklon za Mali

 

Hrvatska će dalekoj, ali prijateljskoj vojsci Malija pokloniti oružje. Tako barem piše u već pripremljenoj odluci za današnju 85. sjednicu Vlade. U svrhu potpore naporima Europske unije u provedbi netom započete obučne misije EUTM Mali, Lijepa naša će Republici Maliju pokloniti simboličnu količinu naoružanja. Radi se o 50 komada pištolja 7.62 mm TT, tisuću komada pušaka kalibra 7.62 mm, 50 komada minobacača 60 mm M91 i 10 tisuća komada mina kalibra 60 mm za pripadajuće minobacače. Vrijednost ove pošiljke iznosi 1.060.666,65 kn, bez PDV-a, a za dostavu na adresu malijskih Oružanih snaga zadužuju se Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

Francuski general Lecointre (lijevo), Richard Zink, voditelj EU delegacije u Maliju te Diango Sissoko, premijer Malija (desno)

Francuski general Lecointre (lijevo), Richard Zink, voditelj EU delegacije te Diango Sissoko, premijer Malija

Ova odluka sama po sebi ne bi bila ni čudna ni neugodna da nije uslijedila odmah nakon velikog skandala s prodajom hrvatskog oružja Siriji – pardon, Jordanu, budući da „Hrvatska ne prodaje oružje Siriji“, dok je istodobno predsjednik RH Ivo Josipović itekako dobro „upoznat s prodajom više od 200 tona naoružanja Jordanu“. Dok se ta priča nije još do kraja ohladila, Hrvatska prema „prijedlozima“ iz Europske unije šalje malu pošiljku oružja za Mali. Do sada su se već u nekoliko navrata čuli apeli o nužnosti naoružavanja malijske vojske. Rekao je to još krajem veljače zapovjednik misije EUTM Mali, francuski general François Lecointre, napominjući kako bi „Europska unija trebala pokrenuti paralelni program za opremanje i naoružavanja malijskih jedinica“. Prema njegovom osobnom uvidu, Malijcima trebaju uniforme, vozila, moderna komunikacijska oprema, i oružje – ili jednom riječi – sve.

Znam da je Mali siromašna država, ali malijska je vojska više nego siromašna“,

Dio arsenala zarobljenog od islamista u sukobima na sjeveru Malija krajem veljače

Dio arsenala zarobljenog od islamista u sukobima na sjeveru Malija krajem veljače

opisao je Lecointre zatečenu situaciju. I šef vojnog odbora EU, general Patrick de Rousiers (također Francuz) preporučio je zemljama-članicama EU donacije oružja vojsci u Maliju:

Mi ovdje ne govorimo o borbenim avionima ili tenkovima. Govorimo o onome što je jedinicama nužno da stabiliziraju područje u kojem razina prijetnje nije visoka“.

Hrvatska je kao buduća članica EU poslušala preporuke, i to samo dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a objavilo izvješće o švercu oružja iz Libije i njegovim putovima do Sirije, Malija i obale Gaze. Vijeće sigurnosti je posebno zabrinuto što takvo oružje završava u rukama radikalnih islamističkih grupa u Siriji i Maliju, kao i u rukama skupine Al Shabab u Somaliji. UN-ovi stručnjaci tvrde kako se u proteklih 12 mjeseci proliferacija oružja iz Libije nastavila u zabrinjavajućim razmjerima širiti i na nova područja – u zapadnu Afriku, Levant, pa čak i na Rog Afrike. Nezakonita trgovina oružjem iz Libije je pod istragom, baš kao i njeni tragovima prema ukupno 12 zemalja, a uključuje teško i lako oružje, kao i pokretne sustave protuzračne obrane, malokalibarskog i srodnog streljiva, te eksploziva i mina, piše u 94-stranice dugom izvještaju. No to sve, naravno, nema nikakve neposredne veze s današnjom odlukom Vlade RH o donaciji oružja Maliju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.