Ode milja i pol za 30 sekundi

 

Na današnjoj, 140. sjednici Vlade RH, Milanovićeva je družina u rekordnome roku odlučila pokloniti nešto hrvatskog naoružanja i opreme dalekoj, ali navodno prijateljskoj afričkoj zemlji Mali. Ako ste, kojim slučajem, slušali ili gledali Vladinu sjednicu, niste uspjeli saznati što se to krije iza 16. točke dnevnog reda, jer je predsjedatelj, premijer Milanović, nije ni pročitao. Ništa više niste mogli saznati ni od ministra obrane Ante Kotromanovića kao obrazlagatelja prijedloga, koji je kolegama ministrima rekao tek ovo:

„Na preporuku glavnog direktora vojnog osoblja Europske unije mnoge članice EU su odlučile donirati jedan dio vojne opreme i naoružanja za malijske oružane snage. Sukladno tome, mi smo se odlučili donirati nešto malo opreme, u vrijednosti od milijun i pol kuna.“

Premijer Milanović je kroz smijeh prokomentirao: „To je za demokraciju Malija…. Za širenje demokracije“, i to je bila cijela mudrost neimenovane 16. točke dnevnog reda 140. Vladine sjednice, riješene u samo 30-ak sekundi.

Da nema Vladinog dnevnog reda i popratnih dokumenata, mogli bismo tek nagađati da je riječ o „Prijedlogu odluke o darovanju naoružanja i opreme za potrebe Oružanih snaga Republike Mali“. Konkretno, Hrvatska Maliju daruje 1500 komada jurišnih pušaka kal. 7.62 mm, 100 komada RPG-7 40 mm, 400 komada raketa 40 mm (za RPG-7), 120 kilograma TNT-a (600 komada trotilskih metaka od 200 grama), uz to i detonatore – 300 komada električnih detonatora, 300 komada pirotehničkih detonatora, još 300 metara sporogorećeg štapina. No da ne ispadne da je sve u oružju, Hrvatska daje i 1000 komada prvog zavoja, 40 nosila i 100 komada sterilnih rukavica. Vrijednost ukupnog ovog poklona iznosi 1.485.603,04 kn bez PDV-a (a valjda 1.857.003,8 kuna ukupno, ako pomoć nekako ne ispada neoporeziva). Za dostavu na adresu Oružanih snaga Republike Mali, odnosno sjedišta misije EUTM Mali, zaduženo je Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova – što vjerojatno opet neće biti baš potpuno besplatno, pa makar ta stvar završila riješena i uslugom dobivenom od nekog saveznika, koji baš slučajno leti put Malija.

Kao što između redova piše u popratnoj dokumentaciji, Oružane snage RH na taj se način rješavaju opreme i naoružanja koje im više nije potrebno, i udovoljavaju EU-zahtjevu za pomoć u daljnjem opremanju malijske vojske, koja kronično pati od prekomjernog deficita svekolikih sredstava.

Ovo je u roku od godinu dana već druga takva hrvatska pošiljka put Malija – prva je zapakirana u travnju prošle godine, kada su se također poklanjale jurišne puške kalibra 7.62 mm, ali i pištolji, minobacači i pripadajuće im mine. Vrijednost te pošiljke bila je nešto manja, tek 1.060.666.65 kn, također bez PDV-a. Sveukupno, kroz ove dvije pošiljke Hrvatska se riješila robe u vrijednosti od gotovo 2 i pol milijuna kuna (bez PDV-a, ili 3.182.837,11 kunića, s tim nesretnim PDV-om) – i to sve za samo dva puta po pola minute. E, što bi tek bilo da umjesto „brzi i žestoki“, nismo prisiljeni reći „brzi i nezainteresirani“!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.