EU-misija u Maliju – Hrvatska čeka poziv?

 

Ministri vanjskih poslova Malija i EU: Tieman Hubert Coulibaly i Catherine Ashton

Ministri vanjskih poslova Malija i EU: Tieman Hubert Coulibaly i Catherine Ashton

Ministri vanjskih poslova zemalja-članica EU, njih ukupno 27, složili su se s pokretanjem nove EU-misije, nazvane EUTM Mali. U ovoj obučnoj misiji, utemeljenoj na rezolucijama 2071 i 2085 Vijeća sigurnosti UN-a, s ciljem vojne obuke i savjetovanja za vojsku Malija, sudjelovat će 450 ljudi iz (za sada) 10 zemalja Unije: Velike Britanije, Francuske, Cipra, Španjolske, Njemačke, Italije, Poljske, Estonije, Slovenije i Mađarske. No od tih 450 ljudi, tek će njih 200 voditi obuku, dok će preostalih 250 biti njihovi „zaštitari“. U zaključcima jučer ujutro održanog izvanrednog sastanka u Bruxellesu izričito stoji da ova misija „neće biti uključena u borbene operacije“, i da će, uz vojnu obuku, poučavati malijske oružane snage i međunarodnom humanitarnom pravu, te zaštiti civila i ljudskih prava. Misija za sada ima mandat od 15 mjeseci, i proračun od 12,3 milijuna eura. Iako se u dosadašnjim planovima razmatralo da bi takva misija bila pokrenuta negdje tijekom ožujka, EU-vanjskoposlovnjaci su apelirali na netom imenovanog zapovjednika misije, francuskog brigadnog generala Françoisa Lecointrea, da ubrza planove i pripreme – sve to kako bi misija EUTM Mali mogla startati najkasnije do polovice veljače. Prvi, tzv. tehnički tim, trebao bi se zaputiti prema Maliju već za nekoliko dana, najvjerojatnije tijekom predstojećega vikenda.

Iako neovisan od Francuske još od 20. lipnja 1960. godine, Mali s tom europskom silom njeguje dobre odnose

Nova EU-misija u Maliju nije nikakvo iznenađenje – o tome se počelo ozbiljno razgovarati još u listopadu prošle godine, kada je Bruxelles jasno poručio da je spreman poslati ljude u Mali čim UN da zeleno svjetlo. Tada se, doduše, govorilo o oko 150 vojnih trenera i oko 500 vojnika koji ne bi služili samo za zaštitu, već bi i pomagali malijskoj vojsci na terenu. U međuvremenu se od toga odustalo, pogotovo s obzirom na tekuću francusku vojnu intervenciju, kojoj partneri iz EU trenutno „pružaju podršku“. Francuski ministar vanjskih poslova, Laurent Fabius, nakon jučerašnjeg završenog sastanka EU-ministara vanjskih poslova izjavio je kako mnoge zemlje Unije razmišljaju o tome da Francuskoj ponude pomoć, uključujući i vojne trupe koje će poduprijeti vojnu operaciju protiv islamista u Maliju. Do sada su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Danska i Belgija javno iskazale spremnost da pomognu logistički ili na neki drugi način, ali bez slanja vojske na teren. Podršku Francuskoj, kao i EU-aktivnostima u Maliju, iskazali su prije dva dana i članovi Europskog parlamenta. Sve tamošnje političke grupacije, uključujući i Zelene, poduprle su francusku vojnu intervenciju, iako je čelnik Liberala, Guy Verhofstadt, izjavio da je „frustriran i ljut zbog toga što se takva vrsta odgovora nije dogodila prije 18 mjeseci u Siriji“.

Sjedište EU-misije bit će u Bamaku (karta: BBC)

Sjedište EU-misije bit će u Bamaku (karta: BBC)

 

Već se prošle jeseni neslužbeno čulo da ni Hrvatska neće stajati po strani ako je EU pozove. Hrvatska, koja i inače izrazito voli sudjelovati u mirovnim misijama, nedavno je, zbog „privrženosti“ europskoj obrambenoj i sigurnosnoj politici, povećala broj svojih vojnika koji se uz Rog Afrike bore protiv pirata – s 5 na 20. S obzirom na tu novostečenu praksu, sigurno je da Lijepa naša neće odbiti poziv za sudjelovanjem ni u misiji EUTM Mali. U tom svjetlu treba gledati i prisutnost hrvatskog veleposlanika pri EU, Vladimira Drobnjaka, jučerašnjem sastanku EU-ministara vanjskih poslova. Dok je  ministrica Pusić jučerašnje jutro provela u Zagrebu, pa i na 72. sjednici Vlade RH, upravo Drobnjaka u svome priopćenju Vijeće Europske Unije navodi kao prisutnog predstavnika “zemlje-pristupnice”. Uniji će hrvatsko sudjelovanje u EUTM Mali sasvim sigurno dobro doći, jer se čini da bi mogla imati problema s okupljanjem 450 ljudi. Koliko se do sada čulo, Španjolska bi mogla poslati između 40 i 45 vojnika, Italija je najavila velikodušno sudjelovanje čak oko 25 svojih vojnika, dok Slovenija razmišlja o slanju najviše dvoje ljudi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.