Prvi hrvatski AVPD tim položio ispit

 

U splitskoj luci Lora danas je okončano završno ocjenjivanje prvog hrvatskog autonomnog tima (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD), koji će do kraja ove godine biti upućen u operaciju potpore miru u Somaliji ATALANTA (EU NAVFOR SOMALIA – OPERATION ATALANTA). Kako je priopćilo Ministarstvo obrane, glavni nositelj ove zadaće je Hrvatska ratna mornarica, čiji su pripadnici do sada godinama uspješno sudjelovali u operaciji ATALANTA obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije, te na brodovima koji se nalaze u području operacije.
Završno ocjenjivanje provedeno je u vojarni „Sveti Nikola“ i na brodu “Faust Vrančić” koji je isplovio iz luke Lora. Tijekom plovidbe su inscenirane i ocjenjivane moguće stvarne situacije, pa su tako brod napadali pirati krećući se u malim, brzim čamcima, zatim su medicinskim letovima evakuirani ranjenici, spašavani su ljudi iz mora, a tijekom aktivnosti u noći korištena je i oprema za noćno promatranje (Night Vision Gogles – NVG). U dinamičnom i zahtjevnom programu ocjenjivanja su, uz HRM kao nositelja zadaće i ocjenjivače GS OS RH, sudjelovali i pripadnici HRZ i PZO-a, te ZzP-a i BSD-a.

Njemački AVPD tim

Njemački AVPD tim

AVPD timovi su naoružani, vojni timovi koji postupaju u okvirima međunarodne Operacije potpore miru u Somaliji ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Vojni tim se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a zadaća timova je osiguravanje i maksimalna zaštita broda od piratskih napada, pljački na moru i otmica, te odvraćanje i prevencija tih napada. O hrvatskoj namjeri da put Somalije pošalje jedan takav tim prvi je puta javno progovorio ministar obrane Kotromanović prije točno godinu dana, kada je za HTV izjavio:

“Naša je želja da budemo aktivniji, sada kad smo postal članica EU, u misijama EU. Nama je želja da pošaljemo i dole jedan kontingent ljudi, do 15-ak naših pripadnika, koji bi bili stacionirani na brodu UN-a ili na jednom brodu, ratnom brodu, koji bi služio za zaštitu brodova koji idu tim putem, zato što je to naš interes, naši se dole nalaze pomorci, naši brodovi….”.

Krajem 2012. Hrvatski je sabor potvrdio povećanje broja pripadnika OS RH u misiji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, koja po toj promjeni može imati do 20 hrvatskih vojnika. No bez obzira što se karakter hrvatskog sudjelovanja u toj misiji očito mijenja, i postaje aktivniji te opasniji, ni Vlada ni Sabor o tome nisu raspravljali, a izgleda da niti neće.

Poručnik Šimić prije odlaska u Veliku Britaniju

Poručnik Šimić prije odlaska u Veliku Britaniju

Istodobno, Hrvatska i dalje ostaje prisutna u operativnom zapovjedništvu operacije u Nortwoodu u Velikoj Britaniji. Tamo je danas dužnost analitičara operacije preuzeo poručnik bojnog broda Drago Šimić, zamijenivši tako dosadašnjeg analitičara, kapetana korvete Slavena Sučevića, koji je tu dužnost preuzeo u siječnju ove godine. Uoči odlaska u Veliku Britaniju, poručnika Šimića primio je zapovjednik HRM-a, komodor Robert Hranj, koji je prigodno istaknuo kako će:

 

“Šimićevo znanje i iskustvo u operaciji pomoći u koordinaciji i organizaciji hrvatskom samostalnom timu (AVPD) za sigurnosnu zaštitu brodova u sklopu Svjetskog programa za hranu za sudjelovanje u operaciji ATALANTA”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.