Hrvatsko oružje i belgijski kreveti u Maliju

 

Dva mjeseca nakon što je Vlada RH odlučila dalekom Maliju pokloniti ponešto hrvatskog oružja i streljiva, 15. lipnja put Malija je zaista i krenuo zrakoplov s pošiljkom.

Hrvatska je isporučila Republici Mali naoružanje koje je Vlada RH donirala toj državi Odlukom od 11. travnja ove godine. Donirano oružje, nakon provedene procedure potrebne za izvoz naoružanja i dobivanja Potvrde o krajnjem korisniku, upućeno je zračnim prijevozom u Mali 15. lipnja, gdje je predano predstavnicima tamošnjeg Ministarstva obrane.

S obzirom na to da OS Republike Mali trebaju sve vrste opreme, uključujući i osnovno pješačko naoružanje, Republika Hrvatska je donirala 50 pištolja TT kalibra 7,62 mm, 1000 jurišnih pušaka kalibra 7,62 mm, 50 minobacača kalibra 60 mm M91 i 10.000 mina kalibra 60 mm. Vrijednost doniranog naoružanja iznosi 1.060.666,65 kn bez poreza na dodanu vrijednost.

Svrha hrvatske donacije je potpora naporima Europske unije u provedbi obučne misije (EU Training Mission Mali) s ciljem unapređenja vojne sposobnosti malijske vojske kako bi ona, pod civilnim zapovijedanjem, ponovno uspostavila teritorijalni integritet Malija. Donacija je dio napora da se osiguraju uvjeti za uspješno provođenje obučne misije EU-a, a s obzirom na procjene s terena koje govore o nedovoljnoj opremljenosti i lošoj organizaciji malijskih oružanih snaga.

Zbog događaja koji se zadnjih godinu dana zbivaju u Maliju, a koji uključuju unutarnju nestabilnost, dva vojna udara i separatizam oružanih skupina na sjeveru zemlje, Mali je suočen sa sigurnosnom i humanitarnom krizom. Zbog toga je malijsko političko vodstvo zatražilo od Europske unije 18. rujna 2012. potporu u obuci malijskih oružanih snaga i opremanje materijalnim sredstvima, ponajprije oružjem i streljivom kojeg nedostaje. Obučna misija EU pokrenuta je 18. veljače 2013. godine, s ciljem savjetovanja i vojne obuke Oružanih snaga Malija, uključujući nadzorno-zapovjedne, logističke i ljudske resurse te savjetovanje na području međunarodnog humanitarnog prava, zaštite civila i ljudskih prava“,

stoji u priopćenju Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Ukrcavanje hrvatskih poklon-paketa u transportni avion

Ukrcavanje hrvatskih poklon-paketa u transportni avion

 „Mi ne participiramo s našim ljudima dole, ali kako su potrebe malijskih Oružanih snaga velike, mi smo se odlučili donirati jedan dio vojne opreme i naoružanja“,

kratko je prije dva mjeseca Vladinu odluku tumačio ministar obrane Ante Kotromanović.

Dio belgijskog poklona Maliju

Dio belgijskog poklona Maliju

Za razliku od Hrvatske, koja (za sada) u misiji EUTM ne sudjeluje s ljudstvom, pa poklanja oružje, Belgija, koja participira i s ljudstvom i s tehnikom, malijskim je Oružanim snagama krajem svibnja poslala raznu vojnu opremu. U paketu koji je 24. svibnja primio ministar obrane Malija, general Yamousa Camara, našlo se generatora, kompasa i dvogleda, kao i poljskih kreveta, stolica i stolova. Ovaj namještaj iskoristit će se za opremanje smještaja za sljedeću jedinicu malijske vojske, koja uskoro dolazi u Koulikoro na obuku kod instruktora u misiji EUTM Mali.

Prva tura malijskih vojnika svojih je 10 tjedana obuke okončala završnom pokaznom vježbom pod nazivom „Doumba“, održanom od 04. do 06. lipnja u Koulikorou. Ta prva obučena bojna, nazvana „Waraba“ („Lavovi“), broji 715 ljudi, i sastoji se od 3 satnije pješaštva, kao i pripadajuće im podrške (oklopništvo, topništvo i inženjerija). Po završetku obuke, jedinica je postala sastavni dio malijskih Oružanih snaga.

Na samome kraju prvoga ciklusa obuke, general Yamoussa proglasio je 14. lipnja sedmoricu časnika iz misije EUTM – Vitezovima nacionalnog reda Malija. „Rezultati postignuti na kraju prve ture obuke vrlo su ohrabrujući i nude dobre temelje za budući razvoj programa“, napomenuo je tom prilikom u svome govoru Yamoussa Camara.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.