Grčka potpisala ugovor o kupovini Rafalea

 

Danas u 15:30 sati po lokalnom vremenu u Ateni je sklopljen posao kupovine 18 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Potpisivanju sklopa ugovora prisustvovali su grčki ministar obrane Nikos Panagaiotopoulos, i njegova francuska kolegica – ministrica obrane Florence Parly, koja je predvodila francusko izaslanstvo. Sklop ugovora težak 2,5 milijarde eura (oko 3,04 milijarde USD) obuhvaća kupovinu 6 novih i 12 polovnih lovaca Rafale (standard F3R), kao i ponešto naoružanja – krstarećih projektila SCALP EG, Meteor projektila zrak-zrak dugog dometa, MICA projektila zrak-zrak srednjeg dometa, te AM39 Exocet protubrodskih projektila zrak-more/površina. Ugovorima je obuhvaćeno i održavanje te obuka pilota, za koje se danas čulo da će prva četiri grčka pilota već za nekoliko dana otići na obuku u Francusku. Novi bi borbeni avioni u Grčkoj trebali djelovati u okviru 332. ekadrile bazirane u grčkoj zrakoplovnoj bazi Tanagra, sjeverozapadno od Atene.

Isporuka prvih 6 polovnih francuskih lovaca započet će u srpnju ove godine, i isporučivat će se tempom jedan avion mjesečno. Novih 6 francuskih lovaca bit će isporučeno u proljeće 2022. godine, a preostalih 6 rabljenih početkom 2023. godine. Po završetku potpisivanja ugovora, gdje su posebno istaknuti Theodoros Lagios (direktor za naoružanje i investicije grčkog Ministarstva obrane), te Eric Trappier (generalni direktor poduzeća Dassault Aviation), francuska ministrica obrane Florence Parly istaknula je da je Grčka prva europska zemlja koja je kupila avione Dassault Rafale, čija se učinkovitost do sada već vidjela na području operacija. Parly je danas u Ateni najavila da će Francuska uskoro dati ponudu za obnovu grčke ratne flote – očekuje se da će to biti prijedlog za prodaju budućih francuskih fregata BELH@RRA (izvozna varijanta francuskih „Frégates de taille intermédiaire“, FTI), te za brod koji bi Grčka koristila u međufazi, do izgradnje i zaprimanja fregata kakve su tek u izgradnji i za francusku Ratni mornaricu (koja bi svojih 5 novih fregata trebala zaprimiti tek 2023. godine). Opremanje i modernizacija grčke Mornarice sljedeći je Vladin prioritet – proračun je procijenjen na oko 5 milijardi eura, a Grčka o nabavi novih brodova razgovara s Francuskom, Nizozemskom, UK i SAD-om.

Grčki parlament – da, ali…

Grčki parlament izglasao je kupovinu 18 Rafalea u četvrtak, 14. siječnja, i to većinom glasova parlamentarnih zastupnika. Protiv su bile Komunistička stranka (KKE) i lijeva MeRA25, koje su obje prigovorile da se Grčka ovom kupovinom podredila zahtjevima NATO saveza, a ne svojoj „nacionalnoj politici u obrani granice i suverenih prava grčkog naroda“, dok je zastupnik SYRIZA-e, Giorgios Tsipras, rekao da će oni glasati „ZA“, ali s velikim rezervama, i „unaprijed se odričući odgovornosti za sve ono negativno što taj ugovor može izroditi za grčku državu“. Dokument koji je Ministarstvo obrane proslijedilo Parlamentu nosio je službeni naziv „Odobrenje nacrta obrambenog ugovora“ i zapravo je sadržavao 5 dijelova – glavni dio bio je nacrt ugovora za kupovinu aviona, dok su se ostali odnosili na nacrte ugovora o naknadnoj podršci samim aviona, te o nabavi i naknadnoj podršci za pripadajuće naoružanje. Kako se donedavno moglo čuti u grčkim medijima, pri tome je cijena samih aviona oko 1,92 milijardi eura, dok je za naoružanje namijenjeno dodatnih oko 400 milijuna eura. Prvih 6 grčkih Rafalea stići će naoružani projektilima Meteor i AM39 Exocet.

Uoči usvajanja u Parlamentu, o nabavi Rafalea za grčko Ratno zrakoplovstvo raspravljalo se 13. siječnja na parlamentarnom Odboru za obranu, koji je također dao zeleno svjetlo, uz glas „PROTIV“ stranke KKE i suzdržanih predstavnika stranaka MeRA25 i SYRIZA. Od detalja koji su se mogli čuti u raspravi na resornom parlamentarnom odboru, zanimljiv je plan otplate – za kupovinu i održavanje 6 novih i 12 polovnih lovaca Rafale Grčka će platiti 1,5 milijardi eura ove godine, po 400 milijuna eura godišnje u razdoblju 2022.-2023., još 67 milijuna eura u 2024., te 34 milijuna eura u 2025. godini. Rabljeni avioni Rafale za Grčku u prosjeku imaju odrađenih 1.500 sati naleta (od predviđenih 5.000 sati). Produljenje životnog resursa s 5.000 na 7.000 sati (dakle na standard F4R) trebalo bi se dogoditi nakon 2023. godine, odnosno na 9.000 sati (standard F5R) nakon 2025. godine – ali to nije dio danas potpisanog ugovora. U priopćenju kompanije Dassault Aviation nakon današnjeg potpisivanja ugovora stoji kako je njen direktor danas potpisao dva ugovora – jedan o pribavljanju 18 aviona Rafale, a drugi o pridruženoj logističkoj potpori, koja bi trebala biti pružena tijekom 4,5 godine.

Modernizacija na francuski i američki način

Prvi modernizirani grčki F-16 na probnom letu (Photo: Nikos Panagaiotopoulos/Twitter)

Jedan od najčešćih prigovora grčkih parlamentaraca poslu s kupovinom francuskih aviona bio je izostanak industrijske suradnje, što je u raspravi potvrdio i sam ministar obrane – iz ugovora s Francuskom ne proizlazi nikakav uzvratni posao za grčku vojnu ili zrakoplovnu industriju. S druge strane, američki Lockheed Martin  uvelike je uključio grčke kompanije u posao modernizacije 84 grčka borbena aviona F-16 – štoviše, modernizaciju F-16 na verziju Viper radi vodeća grčka kompanija Hellenic Aerospace Industry (HAI) iz Tanagre u suradnji s Lockheed Martinom. Zanimljivo je da je baš danas, samo koju minutu nakon potpisivanja ugovora o kupovini francuskih Rafalea, američka kompanija Lockheed Martin objavila da je prvi modernizirani F-16 iz sastava grčkog Ratnog zrakoplovstva, jučer, u nedjelju 24. siječnja, uspješno završio testiranja. Na prvi let se otisnuo 17. siječnja, o čemu su na Twitteru izvijestili i grčki ministar obrane Nikos Panagaiotopoulos te načelnik GS grčkih Oružanih snaga general Konstantinos Floros, uz najavu da se modernizacija grčkih F-16 na verziju „Viper“ nastavlja u skladu s planiranim intenzivnim tempom.

Kada se govori o uzvratnim poslovima, tu treba istaknuti i zanimljivost iz aktualnog hrvatskog natječaja za nabavu novog borbenog aviona. U prosincu prošle godine, Međuresorno povjerenstvo završilo je svoj posao evaluacije ponuda i to, kako je rečeno u priopćenju istog tog povjerenstva, ocjenjujući ih kroz 3 domene – stratešku domenu, domenu sposobnosti i financijsku domenu. Na ranijem natječaju, ponude su ocjenjivane kroz 4 domene, gdje je posljednja, 4. po redu, bila baš domena investicija. U aktualnom natječaju domena investicija netragom je nestala, a zli bi jezici tu lako mogli povući paralelu s detaljima netom okončane grčke kupovine.

Grci, Hrvati i francuska vojna vježba

Grčki šef Ratnog zrakoplovstva čeka let u Rafaleu (Photo: Georgios Blioumis/Twitter)

Da će Grčka kupiti francuske borbene avione postalo je jasno ove jeseni, kada je Grčka pozvana da sa svoja 4 aviona F-16 sudjeluje na vježbi „VOLFA 2020“, godišnjoj obučnoj vježbi francuskih Zračnih i svemirskih snaga (Armée de l’Air et de l’Espace). Vježba je počela 21. rujna i završila 9. listopada prošle godine, a provodila se u 118. zrakoplovnoj bazi u Mont-de-Marsanu. Vježbu je posjetio i zapovjednik grčkog Ratnog zrakoplovstva, general Georgios Blioumis, koji je na poziv francuskog domaćina i letio u Rafaleu dvosjedu. Zanimljivo je da je 21. rujna put Francuske otišlo i izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predvođeno zapovjednikom generalom Križancem, a o čemu je hrvatsko Ministarstvo obrane šutjelo kao zaliveno. Tada se također po kuloarima govorilo i o tome da će hrvatsko izaslanstvo osobno isprobati francuske Rafale, budući je u to doba Hrvatska bila usred natječaja za nabavu svog novog VBA. S obzirom na vrijeme događanja, vrlo je vjerojatno da je izaslanstvo HRZ-a, baš kao i grčko, bilo prisutno baš na vježbi „VOLFA 2020“, gdje su im domaćini priredili i letenje na francuskim borbenim avionima.

Grčka modernizacija vojske – rukavica u lice Turcima

Grčka kupovina francuskih Rafalea dio je puno većeg paketa modernizacije grčkih Oružanih snaga, vrijednog čak 11,5 milijardi eura (ili oko 14 milijardi USD), koliko Grčka namjerava potrošiti tijekom narednih 5 godina na nabavu nove vojne opreme i na modernizaciju postojećih lovaca F-16. „Možete kupiti koliko god hoćete aviona, podmornica i brodova, ali to vam neće biti dosta“, poručio je Grčkoj u prosincu prošle godine turski ministar obrane Hulusi Akar. Grčka modernizacija vojne opreme dolazi usred novog kruga sukobljavanja sa susjednom Turskom – upravo ovih dana u tijeku su grčko-turski razgovori o rješavanju sporova u istočnom Mediteranu (u Egejskom moru i akvatoriju oko Cipra), gdje Turska pretražuje morsko dno tražeći ugljikovodike u dijelu koji Grčka smatra svojim. Grčka je u tom slučaju dobila potporu Francuske, koja je također u vrlo napetim odnosima s Turskom, tražeći čak u nekoliko navrata EU sankcije za tu zemlju. Zbog turskog sukoba s Grčkom i Ciprom Europska unija već je pripremila popis sankcija, no odgodila ih je do ožujka kao znak dobre volje s obzirom na trenutne bilateralne razgovore.

Povijesno iskustvo pokazalo je da je održavanje stabilne vojne ravnoteže jedan od ključnih uvjeta za učinkovito upravljanje bilateralnim odnosima s Turskom“, napisao je u danas objavljenom komentaru u grčkim medijima Thanos P. Dokos, savjetnik za nacionalnu sigurnost grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa – opravdavajući grčke planove za naoružavanje, Dokos ističe kako se Vlada prošle 2020. godine, unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, morala suočiti s posljedicama dugotrajnog zanemarivanja svojih Oružanih snaga, što je rezultiralo nizom programa opremanja i modernizacije – nabavom 18 lovaca Rafale, planovima kupovine 4 mornarička helikoptera MH-60 Romeo (te još 3 dodatna u bliskoj budućnosti), nabavom dovoljnog broja torpeda za podmornice Tip 214, nadogradnjom postojećih lovaca F-16 Blok 50, nabavom značajnog broja američkih oklopnih vozila M1117, zakupom bespilotnih letjelica Heron od Izraela, te aktiviranjem još nekoliko tipova letjelica prizemljenih duže vrijeme zbog nedostatka rezervnih dijelova i opće podrške. Iako programi modernizacije grčke Ratne mornarice malo kasne, Dokos navodi da se ne odustaje od projekata kupovine 4 nove višenamjenske fregate i modernizacije 4 postojeće grčke fregate MEKO, pri čemu će se voditi računa o standardizaciji novih brodova i MEKO fregata. Grčki mediji već sada analiziraju i uspoređuju buduće modernizirano grčko Ratno zrakoplovstvo u odnosu prema turskom, te zaključuju da  s grčkih 18 Rafalea i 84 Vipera Turci nemaju šanse ni na diplomatskom, a kamoli na vojnom planu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.