I Francuska pomaže u hrvatskom predsjedanju EU

 

Kao predzadnja od ukupno 14 točaka dnevnoga reda na današnjoj, 206. sjednici Vlade Republike Hrvatske, usvojen je dokument kratkog naziva „Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane  Republike Hrvatske i ministra obrane Francuske Republike u vezi s upućivanjem francuskog časnika za vezu radi potpore hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine“. Njegovo je obrazloženje javnosti u 75 sekundi dao Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane:

U procesu pripreme i provedbe predsjedanja država-članica Unije Vijećem EU između ministarstva obrane država-članica postoji praksa upućivanja djelatnika u Ministarstvo obrane predsjedavajuće države-članice. Na temelju bilateralnih konzultacija između našeg Ministarstva obrane i Ministarstva Oružanih snaga Francuske Republike dogovoreno je da… dogovoreno je upućivanje predstavnika Ministarstva Oružanih snaga Francuske Republike u MORH radi potpore pri obavljanju zadaća koje proizlaze iz procesa predsjedanja Vijećem EU. Francuska časnica za vezu u Ministarstvu obrane RH boravit će do kolovoza ove godine. Riječ je o suradnji koja doprinosi razvoju bilateralnih odnosa s Francuskom Republikom, te omogućava bolju koordinaciju razvijanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU“.

Ni prateći dokument koji su u postupak zajednički otposlali MORH te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne govori mnogo. Dug je tek jednu stranicu, i napominje kako je Vlada RH „upoznata s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i ministra obrane Francuske Republike u vezi s upućivanjem francuskog časnika za vezu radi potpore hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, potpisanim u Zagrebu 13. siječnja 2020. godine, u tekstu koji je Vladi Republike Hrvatske dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktom, klase: 018-05/20-06/1, urbroja: 521-III-02-02/02-20-2, od 20. siječnja 2020. godine“. Pa ipak, tu se može iščitati nekoliko zanimljivih stvari.

Kao prvo, vidi se da nisu sve članice Unije jednako surađivale s Hrvatskom po pitanju njenog prvog predsjedavanja Vijećem EU. Već je ranije bilo jasno da Njemačka tu ima posebnu ulogu, među ostalim i zbog činjenice da njihovo predsjedanje, zakazano za drugu polovicu tekuće godine, neposredno slijedi onom hrvatskom. Zato nije iznenadila ni činjenica da je u Zagreb sličnog specijaliziranog vojnog predstavnika Savezna Republika Njemačka poslala još krajem ljeta prošle godine, o čemu je Vlada RH odlučivala post-festum, s mjesec i pol zakašnjenja. Ujedno, u dosada objavljenim pregledima aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, vidi se zakazana i „Ministarska konferencija ‘EU-NATO suradnja’“ u organizaciji Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane SR Njemačke, koja bi se u Splitu trebala održati 9. lipnja 2020. godine. To je jedno od ne baš brojnih stvarno velikih događanja u čitavom šestomjesečnom periodu hrvatskog EU predsjedanja.

Kao drugo, vidi se i da Europska unija kreće inzistirati na paritetima. No, dok je već duže jasno kako je Republika Francuska svoje vojno izaslanstvo u aktualnom periodu koncentrirala na Hrvatsku (pa njihov vojni izaslanik sada nema širih dužnosti u susjedstvu), ipak je bilo donekle neočekivano sad i slanje posebnog predstavnika, časnika za vezu. Posebice što je to očigledno dogovoreno naknadno – tehničkim sporazumom potpisanim dva tjedna nakon početka hrvatskog predsjedanja. Nažalost, iz današnjeg šturog obrazloženja nije jasno je li ta osoba već stigla, te krenula i raditi u RH – a sve prije današnjeg usvajanja odluke Vlade RH (kako se to jesenas saznalo za Nijemce). Imajući u vidu koliko je široka i aktivna obrambena politika Francuske, za žaliti je da i ta država nije aktivnije priskočila programu aktivnosti hrvatskog predsjedanja i ranije, budući bi se tu itekako imalo o čemu razgovarati.

 

*Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta „Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021“. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala Obris.org i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije. 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.