Legendarna USS Normandy (CG 60) na remontu u “Lencu”

 

Od utorka, 25. srpnja, u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac“ nalazi se vrlo zanimljiv gost – USS Normandy (CG 60). Ovo je prvi put da USS Normandy dolazi u „Lenac“ i zadržat će se vrlo kratko – tek tjedan dana, odnosno do srijede, 2. kolovoza. Tijekom tog vremena predviđeno je obavljanje raznih mehaničko-izolaterskih radova. Kako je objavila Ratna mornarica SAD, radi se o uredno planiranom posjetu Rijeci i popravku broda usred plovidbe (Mid-deployment voyage repair – MDVR). „Bila nam je čast izabrati Rijeku kao luku dostupnu za održavanje USS Normandy usred plovidbe. Boravak u Rijeci omogućuje nam da izvršimo potrebne popravke tijekom našeg plovidbenog rasporeda, te da nastavimo demonstrirati interoperabilnost snašim hrvatskim partnerima“, rekao je zapovjednik broda, kapetan Errol A. Robinson.

Raketna krstarica USS Normandy (CG 60) je 14. plovilo klase Ticonderoga koja ukupno sadrži 27 plovila. S obzirom na opremljenost radarskim sustavom Aegis (radar AN/SPY-1) i vertikalnim lanserima raketa, ovaj se brod osim za protubrodske i protupodmorničke zadaće često koristio i za izvođenje raketnih napada. Ipak, osnovna mu je namjena sudjelovanje u  obrani borbenih skupina oko nosača aviona ili amfibijskih brodova. Sama USS Normandy bila je naručena krajem studenog 1984., a njena gradnja započela je u brodogradilištu Bath Iron Works (BIW) u saveznoj državi Maine početkom travnja 1987. godine. Brod je bio porinut 19. ožujka 1988. i primljen u  operativnu službu Ratne Mornarice SAD-a 9. prosinca 1989. godine. Iz svoje matične luke u Norfolku, savezna država Virginia, USS Normandy je sudjelovala u Zaljevskom ratu (operacije Pustinjski štit i Pustinjska oluja), gdje je ispaljivala rakete Tomahawk te sudjelovala u zaštiti savezničkih brodovlja i zrakoplova. Time je bila prvi američki ratni brod od 1945. kojem je prva plovidba ujedno predstavljala sudjelovanje u ratu.

USS Normandy s pratnjom stiže u Lenac (Photo: Vedran Grozdanić)

Sredinom od 1993. do 1995. godine USS Normandy je kao dio borbene skupine nosača USS America (CVA/CV-66) u više navrata sudjelovala u potpori akcijama UN protiv Savezne Republike Jugoslavije – gdje se posebno spominje ispaljivanje 13 raketa Tomahawk na položaje protuzračne obrane oko Banja Luke u rujnu 1995. godine. Pri tome se po prvi put koristilo rakete Tomahawk Block-3 koje su uz vođenje topografskim kartama (TERCOM) koristile i GPS. Krajem 1997. USS Normandy je ponovno bila raspoređena u Mediteran, odakle je potom prebačena u Arapsko more, pred obale Iraka. U siječnju 2010. godine sudjelovala je u humanitarnom spašavanju nakon tadašnjih velikih potresa na Haitiju, a 5 godina kasnije (sredinom 2015.) je zajedno s nosačem USS Theodore Roosevelt (CVN 71) presretala iranske pošiljke oružja Huti pobunjenicima, dok je u veljači 2020. u Arapskom moru presrela i brod s 358 iranskih raketa zemlja-zrak.

USS Normandy s pratnjom stiže u Lenac (Photo: Vedran Grozdanić)

Trenutno je USS Normandy dio Gerald R. Ford Carrier Strike Group i nalazi se na planiranom rasporedu u području operacija američkih pomorskih snaga u Europi. Nakon posjeta i vježbanja na sjeveru Europe, od sredine lipnja ova je skupina u Mediteranu, a od 20. lipnja i u Jadranu. Nakon posjete Kopru i Sloveniji krajem lipnja, uslijedile su popune zaliha na moru te vježbanje (PHOTOEX kao dio NATO aktivnosti „Neptune Strike 23-2“, 11. srpnja). Sve te razne djelatnosti dovele su ovaj brod 25. srpnja i na održavanje u Rijeku, koje zapravo dolazi ususret smiraju njegovog operativnog vijeka. Naime, očekuje se da bi USS Normandy mogla završiti svoj operativni put tijekom 2025. godine. Inače, USS Normandy (CG 60) je plovilo dužine 173 metra i gaza 10,2 metra, koje pokreću 4 plinske turbine General Electric LM2500 i koje joj daju maksimalnu brzinu od oko 32,5 čvorova. Njena posada je 30 časnika i oko 300 mornara, a uz opsežni paket razne radarske i komunikacijske tehnike naoružana je s 2 bloka sa po 61 ćelijom vertikalnih lansera Mk-41. Uz rakete RGM-84 Harpoon, opremljena je i s dvije instalacije Phalanx CIWS te 2 kompleta torpednih  cijevi Mk-32. Ujedno s nje djeluju i do dva helikoptera Sikorsky Sh-60B ili MH-60R Seahawk.

USNS Carson City na testnoj plovidbi, (Photo: Vedran Grozdanić)

Ovo je za remontno brodogradilište „Viktor Lenac“ 71. projekt s Ratnom mornaricom SAD-a, a zasigurno nije zadnji. Gotovo istodobno dok je USS Normandy uplovljavao u Kvarnerski zaljev, u tijeku je bila testna plovidba američkog logističkog broda USNS Carson City (T-EPF-7), koji je proteklih tjedana bio na remontu u riječkom remontnom brodogradilištu. „Carson City“ je čest gost „Viktora Lenca“, a ovoga je puta ovdje zbog svog redovnog remonta (Regular Overhaul – ROH) koji se provodi svakih 5 godina. Početkom srpnja brodogradilište „Viktor Lenac“ nakon uspješno obavljenih radova napustio je USNS Trenton (T-EPF 5), također učestali gost u Martinšćici.

USNS Trenton (T-EPF 5) u brodogradilištu “Viktor Lenac” (Photo: Christina Johnson, MSCEURAF)

Prije odlaska „Trentona“, brodogradilište„Lenac“ je posjetio kapetan Kenneth Pickard, zapovjednik Task Force 63 pri Vojnom pomorskom zapovjedništvu za Europu i Afriku (Military Sealift Command Europe and Africa – MSCEURAF), sa suradnicima. Među njima je bio i Bryan Eubanks, nadzorni inženjer luka iz Čvorišta za održavanje MSCEURAF-a, koji je iznimno  pohvalio brodogradilište „Viktor Lenac“: „Mi brodogradilište ‘Viktor Lenac’ smatramo jednorogom“. Naime, kako je pojasnio Eubanks, kada se radi o planiranom održavanju brodova, voditelji projekta obično su zabrinuti oko 3 specifilna područja: trošak održavanja/popravka, pridržavanje rasporeda i ispravnost izvršenja potrebnih radova. „Obično ste sretni kada pogodite dva od ova tri područja. Kod ‘Viktora Lenca’ normalno je postići tri od tri, a oni ne samo da pružaju održavanje u brodogradilištu, već pružaju podršku našim brodovima diljem Europe“, rekao je Eustace.

Potvrda ovih riječi su deseci uspješnih projekata remontnog brodogradilišta „Viktor Lenac“ i američke Ratne mornarice, među kojima je i najnoviji – rad na USS Normandy, kao i „Lenčev“ paralelni projekt u Trstu na brodu USNS Leroy Grumman (T-AO 195), s kojeg se zadnjih mjeseci nekoliko puta na moru opskrbljivalo i samu raketnu krstaricu USS Normandy (CG 60).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.