Završen remont na USS „Mount Whitney“

 

Nakon nepunih 11 mjeseci koliko je zapovjedni brod američke 6. flote, USS „Mount Whitney“ (LCC-20) proveo u Rijeci, i tome je ipak došao kraj. Iako su, prema početnom dogovoru, radovi na tom brodu trebali trajati do srpnja ove godine, u međuvremenu su ugovoreni i dodatni radovi, što je produžilo boravak broda i posade u riječkom brodogradilištu „Viktor Lenac“. Prošle srijede, 18. listopada, USS „Mount Whitney“ zaputio se na probnu plovidbu, a prema navodima portala www.bur.com.hr i njegovim izvorima u riječkom brodogradilištu, vršilo se testiranje sidra i motora, a provođena su i sigurnosna testiranja. Bio je to i za posadu američkog broda, ali i za hrvatske stručnjake, dugi dan, jer su testiranja započela rano ujutro oko 6:30 sati, a posljednje testiranje motora trebalo je završiti do 20 sati. Iako je ovaj riječki portal najavio da će se testiranja vršiti i sljedećeg dana, u četvrtak 19. listopada, i to ponovno u sve tri smjene, posada broda je na svojoj Facebook stranici toga dana objavila odlazak iz Rijeke: „Mount Whitney je napokon na putu nakon što je proveo 10 mjeseci u predivnoj Rijeci, Hrvatska! Sa sigurnošću mogu reći da su svi bili uzbuđeni nakon što je brod napustio vez“. Prije dolaska u matičnu luku Gaeta nedaleko Napulja, USS Mount Whitney uskoro je uplovio u sicilijansku luku Augusta.

Odlazak iz Rijeke…

…dolazak u Augustu

Tijekom ovogodišnjeg remonta, na zapovjednom brodu američke 6. flote izmijenjen je dio komunikacijske opreme, kao i dijelovi čelične strukture, dok je 60-ak kabina za posadu i vojnike renovirano. Osim posade broda, zbog radova na komunikacijskim sustavima u Rijeci su povremeno boravili i stručnjaci iz SAD-a.

Dio radova na zapovjednom brodu 6. flote (Izvor: Facebook)

Dolazak USNS „Trenton“ u brodogradilište „Viktor Lenac“ (Izvor: www.bur.com.hr)

U međuvremenu je vodstvo brodogradilišta „Viktor Lenac“ dogovorilo dodatne radove na „Mount Whitneyu“, ali i hitan kratkotrajni remont logističkog broda Šeste flote Američke ratne mornarice USNS „Trenton“ (T-EPF-5). Na tom je brodu trebalo izmijeniti dva ispuha, oprati desnu stranu oplate i obaviti nekoliko sitnih popravaka. Prema osnovnom ugovoru, remont katamarana USNS „Trenton“ trebao je trajati do 4. listopada, ali izgleda da je ipak produžen budući da je 11. listopada dio posade bio u posjetu Osnovnoj školi Kostrena i pomogao tamošnjim učenicima u bojanju dijela školskog hodnika.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.