„Krila Oluje“: objavljen program, ali ne i raspored nastupa

 

Danas su u Zemuniku, u sjedištu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), „Krila Oluje“ predstavila svoj letački program nastupa za sezonu 2016. Riječ je o 23 elementa, u ukupnom trajanju od 24 minute  gdje je posebno istaknut element „kovit u paru“ kojeg hrvatski akrobatski tim izvodi po prvi puta. Ovaj manevar  rotacija aviona oko sve tri osi u pravilu se izvodi pojedinačnim avionom, a njegova izvedba u bliskoj formaciji (s 2,5 okreta) predstavlja novu svjetsku posebnost „Krila Oluje“. Osim toga, u programu ukupno 12. sezone nastupa skupine posebno su istaknuti i „negativni zaokret u romb formaciji“, te „prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji“.

Tijekom ove godine „Krila Oluje“ ponovo će nastupati sa šest aviona Pilatus PC-9M, u pilotskome sastavu: pukovnik Damir Barišić (vođa grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona), satnik Ivan Anđić (prvi lijevi pratitelj), natporučnik Goran Grgić (prvi desni pratitelj), natporučnik Darko Belančić (repni pratitelj), poručnik Denis Živaljić (vanjski lijevi pratitelj), i satnik Zvonimir Mravunac (vanjski desni pratitelj). Na jesen bi trebala započeti i obuka novog člana grupe, satnika Miroslava Penice, koji će potom zauzeti mjesto prvog pratitelja. No, dok ne okonča svoju obuku, zadatak satnika Penice bit će prelet pričuvnog aviona „Krila Oluje“ na lokacije održavanja aeromitinga. Komentator nastupa skupine bit će natporučnik Ivan Rendulić.

Uz današnje prigodne čestitke brigadira Karola Lučana, zapovjednika 93. zb HRZ i PZO-a pilotima „Krila Oluje“, zabilježena je i izjava pukovnika Damira Barišića:

„Mladi piloti apsolutno zaslužuju povjerenje i poštovanje. Uvježbali su vrlo zahtjevne elemente po kojima je i grupa svrstana u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja. Treba im i dalje pružiti priliku, a uloga nas starijih i iskusnijih pilota je voditi ih, usmjeravati i biti potpora, a sutra su oni sposobljavati nove naraštaje vrhunskih vojnih pilota“.

Piloti „Krila Oluje“ i grupa vjernih spottera

Tom se prilikom Barišić osvrnuo i na ovogodišnju međunarodnu premijeru  nastup na prestižnom Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi u Fairfordu (Ujedinjeno Kraljevstvo) od 7. do 11. srpnja 2016. godine. Na stranicama portala Obris.org već smo detaljnije pisali o ovoj zanimljivosti – najprestižnijoj i najvećoj svjetskoj manifestaciji vojnog zrakoplovstva, koja je 2003. godine ušla i u Guinness-ovu knjigu rekorda zbog čak 535 zrakoplova u programu aeromitinga. Uz to, napomenimo da je današnja prezentacija grupe „Krila Oluje“ ujedno i njihov 117. nastup (od ukupno 76 domaćih i 41 inozemna, u 13 zemalja  o čemu se, doduše, ponešto razilaze podaci koje je javnosti objavljivao MORH u posljednje vrijeme).

Kad ti je MORH maćeha!

Uz sve zanimljivosti istaknute danas na Zemuniku, i rad koji je tu nesporan  nažalost, i dalje ostaje činjenicom da se obrambeni sustav u mnogo detalja prema svojim zrakoplovnim draguljima odnosi maćehinski. Ta je neugodna činjenica vidljiva u više detalja, kako tehničkih, tako i marketinških.

Dimom do dodatnog efekta u nastupu

Kao prvo, i u ovoj sezoni nastupa će „Krila Oluje“ biti jedna od rijetkih ozbiljnih zrakoplovnih akrobatskih grupa kojoj nije dostupan dim kao svojevrstan „scenski“ element. Nije nikakva tajna da dodatak dimnih kutija u bojama prilično podiže atraktivnost letačkih nastupa, a publici koja baš i ne razumije pojedine manevre letjelica zorno pokazuje kako se to u zraku zapravo prepliću njihova kretanja. Dok se, navodno, o tom radnome sredstvu za akrobate razmišljalo još 2010. godine  ni tada, a ni ikad kasnije, od te nabavke nije bilo ništa. I prije godinu dana, kada je uz popriličan skandal Hrvatsku napustio cijeli prošli sastav „Krila Oluje“, pričalo se o tom nedostatku. No, do konkretne promjene u opremljenosti tu nije došlo  i to je velika šteta.

S druge strane, danas su svi veći mediji izvještavali o predstavljanju ovogodišnjeg letnog programa „Krila Oluje“. Pri tome su se spominjali i neki konkretni nastupi  RIAT u Velikoj Britaniji, te AIRPOWER u Austriji od inozemnih, a onda valjda i niz domaćih pojavljivanja. No, iako se kod organizatora pojedinih domaćih zrakoplovnih događanja već duže vide i najave nastupa „Krila Oluje“, to je zapravo izuzetak umjesto pravila. Naime, ako na internetskim stranicama Ministarstva obrane RH i uspijete pronaći dobro skriveni kutak posvećen ovoj akrobatskoj skupini  koji ne samo da nije na naslovnici, nego nije ni vidljivo izdvojen u izbornicima  ondje ćete imati generalni problem s ovogodišnjim kalendarom nastupa skupine, koji još nije dostupan zainteresiranoj javnosti.

Još danas, kada je tekuća sezona nastupa praktično pa započeta, MORH drži vidljivim tek kalendar nastupa iz 2015. godine, koji je ionako bio objavljen debelo usred sezone nastupa  krajem srpnja 2015. godine, kada je većina u njemu navedenih priredbi već bila obavljena. Dakle, ako bi kojim slučajem poželjeli ove godine vidjeti „Krila Oluje“, jedina događanja prema kojima danas možete čvršće planirati svoj odlazak i uživanje u nebeskom spektalu zapravo obuhvaćaju putove u Veliku Britaniju, Austriju, ili na sjever Hrvatske, u Varaždin  gdje je priredba CIAV već najavila nastup „Krila Oluje“.

Naravno, temeljem prošlih godina  a i tadašnjih kalendara nastupa, koji su na stranicama MORH-a dostupni od 2004. do 2015. godine  dade se naslutiti da će hrvatski akrobati nastupiti i na nizu uobičajenih domaćih proslava ili zrakoplovnih priredbi. Pa ipak, kad se već predstavlja letni program za ovu godinu, laik bi ujedno očekivao paralelnu objavu barem načelne podrobne liste priredbi na kojima se te fascinantne izvedbe onda može i vidjeti, kao što je to normalna praksa kod brojnih međunarodnih akro-skupina. Od neke kasnije objave kalendara nastupa, potiho i skriveno, zapravo ima vrlo malo koristi, jednako kao i od tek postupne objave priopćenja o nastupima ove sjajne pokazne skupine HRZ i PZO, nakon što se oni već jednom dogode.

Pomalo gorak okus u ustima ostavlja činjenica da su se budućim nastupom hrvatske akro-grupe prvi pohvalili organizatori RIAT-a, ali sve do danas ne i hrvatsko Ministarstvo obrane ili OS RH. Nije neka posebna tajna da su „Krila Oluje“ popularna, te da svojim akrobacijama doprinose ugledu i HRZ i hrvatskog obrambenog sustava, i Republike Hrvatske u cjelini. Upravo zato, njih bi za taj posao trebalo propisno opremiti, a njihove bi javne nastupe trebalo jasno objaviti dovoljno unaprijed. Nije tajna ni da reklame skrivene od publike, pa još počesto i objavljene nakon kraja događanja koja se reklamira, baš i nisu najbolji oblik uspješne promocije  u obrani jednako kao i u svim drugim društvenim aktivnostima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.