Konferenciji načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja Srednje Europe

 

Konferencija načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja Srednje Europe (Central Europe Chiefs of Defense Conference) održana je 10. i 11. lipnja u Splitu u zajedničkoj organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) i Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Na Konferenciji su sudjelovali načelnici ili zamjenici načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Christopher G. Cavoli, koji je ujedno i zapovjednik USEUCOM-a. General Cavoli je inače u višednevnom posjetu našoj zemlji, a prethodnih dana razgovarao je s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem te predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Ivanom Anušićem.

U Splitu su na dvodnevnoj konferenciji sudjelovali i visoki predstavnici Nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, Sjeverne Karoline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su oružane snage država Srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva. Uz sve navedene, na konferenciji su sudjelovali i načelnici Glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldove. Iako Moldova nije članica NATO saveza, njeno pozivanje na ovaj skup govori o zajedničkoj spremnosti i suradnji u široj regiji, što je bila i osnovna tema razgovora

U zajedničkoj izjavi medijima zapovjednika hrvatske vojske general pukovnika Tihomira Kundida i vrhovnog zapovjednika NATO snaga u Europi američkog generala Christophera Cavolia naglašena je spremnost za suočavanje s prijetnjama koje su promijenile sigurnosnu sliku Europe, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general-pukovnik Tihomir Kundid,  rekao je kako su teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji prije svega vezane uz sigurnost u ovoj regiji, uz pripreme i sposobnosti potrebne za uspješno odvraćanje i obranu euroatlantskog prostora, s posebnim naglaskom na integriranu pokretljivost, prepozicioniranje materijala i europsku spremnost u elektromagnetskom spektru. “Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba”, istaknuo je general Kundid. Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije, general zbora Christopher G. Cavoli, smatra da ovakve aktivnosti pružaju okvir za razmjenu ideja i nastavak strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i prosperitetnoj Europi. “U današnjem okružju važnije je nego ikad prije da se redovito sastajemo kako bismo ojačali suradnju. Događaji poput ovoga foruma prilika su za razmjenu ideja i za nastavak strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i uspješnoj Europi“, poručio je Cavoli, dodavši da se razgovaralo i o budućnosti kako samog NATO-a, tako i država saveznica: “Započeli smo opsežnu reorganizaciju našeg Saveza kako bismo ga preusmjerili s fokusiranja na operacije izvan područja… kako bismo se fokusirali na kolektivnu teritorijalnu obranu. Ova važna tranzicija osigurat će nacije našeg Saveza sada i u budućnosti.” Tijekom konferencije čelnici su raspravljali i o zajedničkim naporima usmjerenim ka poboljšanju kibernetičke i sigurnosti u svemiru, te o omogućavanju brzog raspoređivanja snaga za odgovor na krizu putem sporazuma o vojnoj mobilnosti i unaprijed postavljenih zaliha.

Inače, uoči skupa u Splitu general Cavoli sastao se s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem – obojica su istaknula važnost daljnje podrške Ukrajini u obrani od ruske agresije. Zapovjednik Cavoli pohvalio je dosadašnji doprinos Hrvatske i upućivanje sveobuhvatne pomoći Ukrajini. Predsjednik Vlade Plenković izvijestio je o procesu modernizacije i ulaganja u podizanje sposobnosti OS RH, čime Hrvatska ujedno i jača svoj položaj kao odgovorna članica Sjeveroatlantskog saveza. Raspravljena je i uspješna suradnja između Hrvatske i SAD-a te provedba niza obrambenih projekata, priopćila je Vlada RH.

Savezničkog generala primio je jučer i predsjednik Zoran Milanović Na sastanku su razmotrene teme koje su na dnevnom redu NATO-a, uključujući brojne izazove povezane sa sigurnosnom situacijom u Europi i ruskom agresijom na Ukrajinu, priopćio je Ured Predsjednika. Razgovaralo se i o razvoju savezničkih vojnih sposobnosti, uključujući potrebu jačanja vojne industrije. Razmijenjena su mišljenja o budućim izazovima na euroatlantskom području, pri čemu je predsjednik Milanović naglasio važnost kolektivne obrane za Republiku Hrvatsku.

 

*Photo: MORH/T.Brandt, Vlada RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.