Turkalj umjesto Tuškana

 

Kratkim priopćenjem Vlada RH obavijestila je o odlukama donesenima na zatvorenom dijelu jutrošnje 26. sjednice. Tako je javnost obaviještena o promjeni predstavnika Ministarstva obrane u sastavu Stožera Civilne zaštite RH:

„General-bojnik Krešo Tuškan razriješen je dužnosti člana Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a novim je članom imenovan brigadni general Ivan Turkalj, kao predstavnik Ministarstva obrane“.

Prema Pravilniku o sastavu Stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova Stožera civilne zaštite iz prosinca 2019. godine (NN 126/2019), Stožer civilne zaštite čine predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, obrane, financija, zdravstva, poljoprivrede, zaštite okoliša, graditeljstva, gospodarstva, mora, prometa i infrastrukture, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, vanjskih i europskih poslova, turizma, kulture te znanosti i obrazovanje. U sastavu tog tijela su još i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Seizmološke službe, Hrvatskih voda, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. General Tuškan je do sada bio član Stožera civilne zaštite kao zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH. Inače, na tu je dodatnu dužnost u Civilnoj zaštiti general Tuškan bio imenovan kao predstavnik MORH-a 30. svibnja 2018. godine, na 99. sjednici prošlog sastava Vlade RH, a kao zamjena tog istog dana razriješenom Tomi Radičeviću.

General Ivan Turkalj, donedavni zamjenik zapovjednika HVU

Brigadni general Ivan Turkalj u malo više od godinu dana prošao je nekoliko važnih stepenica. U kolovozu prošle godine unaprijeđen je u činu – iz brigadira promoviran je u brigadnog generala. To se poklopilo s krajem obnašanja dužnosti pročelnika Kabineta načelnika GS generala Mirka Šundova, na kojoj je proveo 3 godine – od 01. kolovoza 2016. do 01. listopada 2019. godine. Potom je general Turkalj imenovan za zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, na dužnost koju je obavljao sve donedavno. Iako Ministarstvo obrane službeno ne navodi promjenu na čelu Zapovjednog operativnog središta GS OS RH, očito je da je brigadni general Ivan Turkalj na toj dužnosti zamijenio dosadašnjeg zapovjednika general-bojnika Krešu Tuškana. Naime, u svojstvu zapovjednika ZOS-a general Turkalj ispratio je 18. studenog 34. HRVCON u NATO operaciju na Kosovu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.