HRZ u KFOR-vježbi na Kosovu

 

Više od 200 KFOR vojnika s 50 vozila i 2 višenamjenske helikoptera sudjelovalo je u vježbi čija je svrha bila uvježbavanje postupanja u hitnim situacijama, kao i jačanje procedura zapovijedanja i nadzora, te komunikacija između pojedinih postrojbi. Vježba nazvana “Zapadna oluja” (“Western Storm”) bila je organizirana od KFOR Regionalnog zapovjedništva Zapad (RC West), koje je pod talijanskim zapovjedništvom, a provođena je u zračnoj luci Gjakova/Đakovica.

Aktivnost se sastojala od realistične simulacije masovnog okupljanja i suzbijanja nereda, a provedena je bila i evakuacija vojnog osoblja u kojoj je sudjelovalo ljudstvo iz Italije, Poljske, Mađarske, Austrije, Moldove, Slovenija i Turske.

Postrojbe iz sastava KFOR regionalnih zapovjedništava (KFOR Regional Commands), bojna taktičke pričuve (Tactical Reserve Battalion) i multinacionalna specijalizirana postrojba (Multinational Specialized Unit) sudjelovale su u ovom uvježbavanju, koje je imalo 4 faze. Prva – izviđanje iz zraka, druga – uspostava kordona i promatračkih točaka, treća – ubacivanje trupa helikopterskim desantom, te četvrta – evakuacija osoblja tijekom nereda. Kao što se može vidjeti iz fotografija s vježbe koje je objavio KFOR, u vježbi su aktivno sudjelovali i hrvatski vojnici angažirani u ovoj misiji. Kako smo već ranije pisali, u pripremi je i jači hrvatski angažman u ovoj NATO misiji, prema kojem bi od sljedeće godine hrvatski kontingent u KFOR-u trebao brojati 145 vojnika.

General-bojnik Michele Risi, zapovjednik KFOR-a, prisustvovao je vježbi zajedno s predstavnicima europske misije EULEX i Kosovske policije, zajedno s brigadirom Ericom Rileyem i brigadirom Gianlucom Figusom, koji predvode KFOR regionalna zapovjedništva Istok (RC East) i Zapad (RC West). Snage NATO misije KFOR ondje su treće po redu za odgovor u slučaju sigurnosnih potreba, nakon Kosovske policije i EULEX-a, i one redovno provode vježbe svih svojih postrojbi ne bi li zadržale visoku razinu spremnosti. To je potrebno da bi mogli ispuniti svoju misiju doprinosa uspostavi sigurnog okoliša i slobode kretanja za sve građane Kosova, kao što je to zacrtano rezolucijom UN-ovog Vijeća sigurnosti broj 1244.

 

*Izvor/Photo: KFOR/Public Affairs Office

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.