Jakič u posjetu Hrvatskoj

 

Radnom večerom koju je sinoć za slovensku delegaciju priredio ministar obrane RH Ante Kotromanović, njegov kolega iz susjedne Dežele Roman Jakič započeo je službeni posjet Hrvatskoj. Glavnina programa odvijat će se danas, a ključna aktivnost je potpisivanje bilateralnog sporazuma o suradnji na vojnom i obrambenom planu u 2014. godini. Radi se o ukupno 32 planirana zajednička projekta, s naglascima na vojnom obrazovanju i osposobljavanju, suradnji mornarica, te na zajedničkom sudjelovanju na vojnim vježbama. Osim MORH-a, Jakič će posjetiti još i saborski Odbor za obranu, gdje će ga primiti predsjednik Odbora Tomislav Ivić, potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova RH Vesnu Pusić, HVU „Petar Zrinski“, te će posjet okončati odlaskom na Pantovčak i razgovorom s predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

Uzvratna posjeta

Iako su danas odnosi između hrvatskog i slovenskog ministra obrane vjerojatno na najvišoj razini ikada, Jakičev je posjet Hrvatskoj zapravo uzvratni, nakon gotovo dvije godine stanke. Ante Kotromanović u službenom posjetu Ministarstvu obrane Republike Slovenije bio je u lipnju 2012. godine, kada je na čelu MORS-a bio Aleš Hojs, a posjetio je i Odbor za obranu Državnoga zbora RS. U tom trenutku godišnje se provodila 41 zajednička vojna i obrambena aktivnost – među ostalim i u kontroli zračnog prostora, obavještajnoj djelatnosti, u topništvu, logistici, novačenju kadrova i brojnim drugim područjima. No kriza i smanjenje obrambenih proračuna obiju zemalja očito su utjecali i na rezanje broja zajedničkih aktivnosti. Unatoč tome, Slovenija je, uz Poljsku, Njemačku i Italiju, europski partner s kojim OS RH imaju najveći broj realiziranih aktivnosti obrambene suradnje.

Osim što su potpisali Plan bilateralne suradnje na obrambenom i vojnom planu u 2014. godini, dvojica ministara i pripadajuće delegacije porazgovarali su jutros o međusobnoj intenzivnoj i uspješnoj suradnji, ali i o tome kako aktualni obrambeni i sigurnosni izazovi, kao i trenutna financijska situacija, pozivaju na aktivno traženje novih mogućnosti, usmjerenih prije svega na uspostavljanje i jačanje zajedničkih sposobnosti. U predstojećem razdoblju posebna će se pažnja posvetiti mogućnostima suradnje na području vojnog obrazovanja i obuke u kontekstu zajedničke vojne vježbe čiji je cilj poboljšanje povezivanja i interoperabilnosti.

Konkretna suradnja

Pripadnici SV na vježbi ŠTIT 14

Pripadnici SV na vježbi ŠTIT 14

Tako je u prvoj polovici travnja na rtu Kamenjak održana međunarodna vojna vježba “ŠTIT 14”, s ciljem osiguravanja osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi protuzračne obrane. Na toj su vježbi po prvi puta sudjelovali i pripadnici Slovenske vojske, njih ukupno 80:

 “Uspostavili smo i zajedničku logističku bazu, što je u skladu s NATO-ovim konceptom Pametne obrane, a na ljeto ćemo to nadograditi još jednom zajedničkom vježbom – Immediate Response 2014“,

najavio je tada brigadir Milan Žurman, zapovjednik logističke brigade Slovenske vojske.

Osim toga, pripadnici SV redovito pohađaju tečajeve s područja međunarodnih operacija i misija, kao i tečajeve za vojne promatrače UN-a (UN Military Observer Course), a isto tako dolaze i na školovanje na HVU. Slovensko Ministarstvo obrane će u narednoj akademskoj godini uputiti jednog dočasnika na novi dodiplomski obrazovni program, a ministar obrane RH ponudio je i mogućnost školovanja na novim pomorskim programima.

Kao primjer dobre suradnje, ministar obrane Slovenije Roman Jakič istaknuo je sudjelovanje obje države kao organizatore i domaćine trogodišnjeg ciklusa međunarodne vojne vježbe “Immediate Response”, s ciljem osiguranja stabilnosti i sigurnosti u regiji jugoistočne Europe, kao i poboljšanja pružanja operativne sposobnosti i interoperabilnosti. Vježba će se po prvi puta održati u kombinaciji s vježbom zaštite od prirodnih i drugih nesreća “Shared Resilience”.

Potpisivanjem Pisma namjere, Hrvatska je prošlog mjeseca pristupila Multinacionalnom centru izvrsnosti za brdsko ratovanje u Bohinjskoj Beli, koji je u procesu transformacije u NATO Centar izvrsnosti. Ministar Jakič je Hrvatsku pozvao da sudjeluje i u projektu regionalne škole kontrolora za navođenje borbenih djelovanja iz zraka (JTAC), koju Slovenija u suradnji sa SAD-om uspostavlja u Cerklju ob Krki. Danas se razgovaralo i o mogućnostima daljnje suradnje na području NBK-obrane u okviru jačanja sposobnosti NATO-saveza, kao i o jačanju suradnje na području vojne industrije, u čemu bi trebala pomoći i uspostava tzv. letećih vojnih izaslanika (nakon što su oni stalni ukinuti prije samo nekoliko godina).

Razgovaralo se i o nastavku integriranih regionalnih sastanaka ministara obrane, koji je prošle godine po prvi puta organizirala Slovenija, a ove će godine domaćin biti Crna Gora. Kad je ta bivša republika SFRJ u pitanju, i Jakič i Kotromanović su se složili da je ona najozbiljniji kandidat za članstvo u NATO-u, te da je nastavak politike otvorenih vratiju najbolja garancija dugoročne stabilnosti u regiji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.