Kad se povuče crta – RTOP “Vukovar” i “Sea Guardian”

 

Nakon što je noć od srijede 22. rujna na četvrtak 23. rujna RTOP-41 „Vukovar“ proveo usidren na Hvaru, za njega je u četvrtak ujutro priređen svečani doček u splitskoj luci Lora. Time je i službeno okončan trotjedni angažman 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji „Sea Guardian“, u dijelu operacije FOCOPS (FOCOPS 21-5). Po dolasku u Loru, zapovjednik 5. HRVCON-a, kapetan korvete Marinko Majić, posebno je istaknuo angažman nadnarednika Frane Jamana, kojeg je za rad i trud pohvalio i rumunjski zapovjednik taktičke skupine, kapetan bojnog broda Bogdan Nicolae Vochitu.

Ovoga je tjedna NATO Savezničko pomorsko zapovjedništvo (NATO MARCOM), pod čijom je ingerencijom operacija „Sea Guardian“, objavilo konkretan učinak taktičke skupine u kojoj je djelovao i RTOP-41 „Vukovar“. Kako smo već pisali, zapovjedni brod bio je F 222 „ROS REGINA MARIA“ iz sastava rumunjske Ratne mornarice, zračnu potporu pružali su zrakoplovi iz Grčke, Italije i Turske, dok su Njemačka i Španjolska sudjelovale s 2 podmornice (U35 i ESPS „Tramontana“). Rumunjska Ratna mornarica istaknula je kako je taktička skupina predvođena rumunjskom fregatom F 222 provela niz kompleksnih zadaća s preko 800 ispitivanja i provjera brodava koji sudjeluju u prometu na Mediteranu, te s preplovljenih oko 5.500 nautičkih milja i dva pristajanja – u talijansku luku Augusta i maltešku La Vallettu. Što se tiče hrvatskog broda RTOP-41 „Vukovar“, on je – prema podacima Ministarstva obrane RH – preplovio više od 4.000 nautičkih milja.

Ministarstvo obrane RH u priopćenju navodi kako je „osim patroliranja u akvatoriju Malte hrvatski  kontingent provodio i aktivnosti MSAA (Maritime Situational Awareness and Approach), uvježbavanje MIO timova, te taktičku vježbu na moru (PASSEX)”. NATO MARCOM je u ponedjeljak, 11. listopada, objavilo da je taktička skupina provela ukupno 4 aktivnosti MSAA prema lokalnim plovilima u sklopu posjeta luci La Valletta na Malti, te da je tim NATO Zapovjedništva za specijalne operacije ondje proveo i radionicu za jačanje sposobnosti specijalnih snaga NATO partnera (Ukrajina, Gruzija i Alžir) u prisutnosti predstavnika 9 zemalja članica NATO-a.

Mi smo ovdje u Valletti na Malti gdje radimo sa širokom lepezom partnera i saveznika. Nastojeći razviti mornaričke sposobnosti specijalnih snaga i raspraviti neke od tehničkih detalja procesa izgradnje sposobnosti specijalnih snaga, koje razvijamo unutar NATO Zapovjedništva specijalnih snaga. Dakle, kao dio ove radionice surađujemo s više NATO partnera, posebno tu treba napomenuti domaćine – Maltu, zajedno s predstavnicima iz Ukrajine, Gruzije i Alžira, a onda dodatno, putem virtualne platforme, koju smo osigurali, imamo i sudionike iz Maroka”, rekao je o samoj radionici kapetan fregate Ian Getzler iz NATO Zapovjedništva za specijalne operacije, odnosno njihovog Odjela za partnerstvo J9. „Tijekom naše obuke fokusirali smo se na rješavanje situacija s improviziranim eksplozivnim napravama (Improvised Explosive Devices – IED), i radili smo na razvoju akcijskog plana za otkrivanje i neutralizaciju takvih naprava, te za identificiranje i zaustavljanje mreža koje podupiru takve prijetnje, ne bi li pomogli pripremiti i zaštiti snage koje se s tom prijetnjom susreću. Ova dva dana pomogla su da se svi zbližimo, bolje razumijemo međusobne načine rada i poboljšamo interoperabilnost, te razmijenimo iskustva” pojasnio je voditelj mobilnog tima za obuku iz turske Ratne mornarice. Zapovjednik taktičke skupine 44003 FOCOPS 21-5, kbb Vochitu, na kraju zaključuje: „Zajednička obuka koja je provedena bila je usmjerena na jačanje interoperabilnosti savezničkih snaga i naših partnera, i prema razvoju regionalne sigurnosti i stabilnosti kroz dijalog, jačanje povjerenja i transparentnosti. Posjet luci La Valletta od 20. do 21. rujna ove godine pružio je priliku za održavanje radionica i bio je vrlo vrijedan za NATO sudionike i partnere kao što je Malta”.

NATO MARCOM je danas objavilo i kratak film o obuci provedenoj na Malti kako bi se poboljšala regionalna pomorska sigurnost i ojačale partnerske veze. Na tom video materijalu jasno se vidi da su i pripadnici HRM imali važnu ulogu u spomenutoj obuci.

———————

———————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.