Pripadnici OS RH u Turskoj su dobro

 

Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, na udaru snaga aktualne vlasti našli su se zapovjednici turskih oružanih snaga, kao i vojne baze u kojima su oni radili, ili za koje se sumnja da su na neki način imale dodira s pučistima. Za razliku od vojarni u Ankari i Istanbulu, ili vojne baze Incirlik, koje su preplavile turske snage reda, vojna baza u Izmiru gotovo da nije osjetila posljedice puča. Da podsjetimo, riječ je o NATO bazi, odnosno tamo smještenom zapovjedništvu, o kojem je nedavno bila riječ i na portalu Obris.org. Naime, prije nepuna tri tjedna ondje je dočasnik OS RH, nadnarednik Kristijan Njavro, stacioniran pri Zapovjedništvu kopnenih snaga NATO saveza (Allied Land Command – LANDCOM) primio visoku nagradu „SACEUR Recognition Award“. Nadnarednik Njavro na dužnost u LANDCOM-u u Izmiru raspoređen je u rujnu 2013. godine.

Nadnarednik Njavro - jedan od dvojice hrvatskih vojnika u Izmiru

Nadnarednik Njavro – jedan od dvojice hrvatskih vojnika u Izmiru

Prema podacima Ministarstva obrane RH, u Turskoj su trenutno raspoređena ukupno 3 pripadnika OS RH – jedan od njih, u statusu hrvatskog vojnog izaslanika (brigadir Ivan Veingartner) smješten je u Ankari, te još dvojica u NATO zapovjedništvo u Izmiru. Od dvojice pripadnika OS RH stacioniranih u Izmiru, jedan je trenutno na sigurnome, na svom godišnjem odmoru u Hrvatskoj, dok je drugi i dalje u Turskoj na dužnosti. Iako baza u Izmiru nije predmet interesa turskih vlasti u potrazi za sudionicima te zagovornicima nesuđenog državnog udara, Ministarstvo obrane RH u stalnom je kontaktu s tamo raspoređenim pripadnikom OS RH, baš kao i s vojnim izaslanikom RH u Ankari.

Bude li potrebno, odnosno pogorša li se sigurnosna situacija u Turskoj, za daljnje poteze, kao i za eventualno povlačenje diplomatskog osoblja (koje uključuje i vojnog izaslanika) nadležno je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. Što se tiče pripadnika OS RH u Izmiru, u NATO zapovjedništvu, oni su pod brigom Saveza – pa je tako i izrada planova za eventualno povlačenje tamošnjeg NATO osoblja u nadležnosti spomenutog NATO zapovjedništva, naravno, u koordinaciji s državama članicama Saveza. No, nisu svi turski vojni kompleksi koje NATO koristi za sada prošli tako mirno.

Blokada zračne baze Incirlik

Zračna baza Incirlik

Zračna baza Incirlik

Dok, srećom, u NATO zračnoj bazi Incirlik nema niti jednog hrvatskog vojnika, taj je vojni kompleks od subote 17. srpnja popodne bio blokiran. Turske su vlasti zatvorile tamošnji zračni prostor, zaustavile su kopneni pristup bazi, a od subotu oko 7:30 ujutro prekinuta je bila i vanjska opskrba strujom – čime je dovedeno do privremenog suspendiranja svih aktivnosti ondje stacioniranih američkih zračnih snaga. Nakon razgovora i pregovora s turskim predstavnicima, jučer je otvoren zračni prostor iznad baze, i nakon više od 24 sata prekida ponovno su započele zračne operacije anti-ISIS koalicije. Pa ipak, pristup internetu izgleda da je ostao radikalno usporen, a napajanje električnom energijom ostalo je oslonjeno na američke interne izvore. Prvi letovi prema položajima ISIS-a u preko 120 kilometara udaljenoj Siriji ponovno su započeli u nedjelju oko 14:30 poslije podne, nekoliko sati nakon što je Turska odobrila otvaranje zračnog prostora. Pentagonov glasnogovornik Peter Cook rekao je kako je zračni prostor nad Incirlikom bio zatvoren kako bi se spriječio eventualan bijeg pučista, kao što je u subotu bio slučaj s helikopterom Black Hawk i 8-ero putnika, koji su iz Turske preletjeli u Grčku i tamo zatražili azil. Stupanj sigurnosti u bazi podignut je na najvišu razinu, DELTA, za američko osoblje uvedena su ograničenja unutar baze, dok je „lokalcima“ zabranjen pristup.

Uhićenje zapovjednika baze Incirlik

Uhićenje zapovjednika baze Incirlik

U nedjelju rano ujutro objavljeno je kako je uhićen turski zapovjednik baze, general Bekir Ercan Van, zajedno s još 11 niže rangiranih pripadnika Oružanih snaga Turske i jednim policijskim službenikom. Američki dužnosnici potvrdili su da im je prije uhićena pristupio zapovjednik baze, i zatražio azil – koji mu ipak nije bio dodijeljen. Dva zamjenika glavnog državnog odvjetnika i 7 tužitelja/istražitelja upala su u bazu Incirlik, tražeći dokaze o vezi s pučistima. Posebno im je na meti 10. tankerska baza, za koju se sumnja da je služila za nadopunu gorivom pučističkim letjelicama. Tako je došlo i do uhićenja u Incirliku – nakon što su zrakoplovi F-16, kojima su u noći pokušaja državnog udara pilotirali piloti-pučisti, pokušali dotočiti gorivo iz zrakoplova-tankera kojima se rukovodilo iz turskog dijela baze.

Američki ministar obrane Ash Carter i zapovjednik general Bekir Ercan Van krajem 2015. godine

Američki ministar obrane Ash Carter i zapovjednik general Bekir Ercan Van krajem 2015. godine

U turskoj se javnosti posljednjih dana spominje i „umiješanost SAD-a u organizaciju puča“, pa nema sumnje da će napeto stanje u Incirliku utjecati i na bilateralne vojne odnose između Turske i SAD-a. Gotovo nimalo tome nije pomogla ni izjava američkog veleposlanika u Turskoj, Johna R. Bassa, koji je ustvrdio da su „spekulacije da su SAD podržale pokušaj puča potpuno neistinite i narušavaju desetljećima dugo prijateljstvo“. Osim što SAD ovu bazu koriste za vođenje napada na Islamsku državu, u Incirliku Amerikanci skladište i dio svog taktičkog nuklearnog oružja (B61 termonuklearne bombe), pa pojedini zapadni stručnjaci već savjetuju da se ono premjesti u neku sigurniju te politički manje trusnu zemlju.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.