Hrvatska desetina najbolja na natjecanju u Poljskoj

 

U subotu, 13. lipnja 2020., u organizaciji satnije „Munje“ („the Lightning Troop“), 3. bojne 2. konjičke pukovnije Kopnene vojske SAD-a održano je natjecanje desetina u sastavu borbene skupine NATO eFP u Poljskoj. Na poligonu Bemowo Piskie ukupno se natjecalo šest desetina – tri iz američkog kontingenta, te po jedna desetina iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta. Desetina s pripadnicima 6. HRVCON-a pobijedila je kao najbolja, najbrža i najizdržljivija.

Američki vojnici vuku ranjenika

Natjecanjem se testirala fizička pripremljenost i timski rad u fizički stresnom okružju, kroz četiri radne točke na kojima su natjecatelji morali svladati različite zadaće i u najkraćem vremenu prijeći udaljenost od oko pet kilometara. Natjecatelji su svladavali zadaće u borbenoj odori, sa zaštitnim prslukom i pločama, cijelo vrijeme noseći sa sobom po četiri kanistera napunjena vodom i metalnu polugu za vuču. Na prvoj radnoj točki morali su napraviti ukupno 200 tzv. „marinaca“ (vježba s 3 elementa – sklek, čučanj, skok – na engleskom poznata kao „burpee“, prema Royalu Huddlestonu Burpeeju, čovjeku koji ju je 1939. osmislio). Druga radna točka bila je vuča ranjenika 100 metara uzbrdo i natrag, dok je na trećoj radnoj točki svaki natjecatelj morao nositi dva kanistera 50 metara u jednom smjeru i natrag. Na posljednjoj, četvrtoj radnoj točki desetine su morale napraviti 100 čučnjeva, 100 prebacivanja s jednog na drugo rame i 100 pregiba s polugom za vuču, te se i dalje pod opterećenjem trčeći vratiti do startne točke.

Pripadnik 6. HRVCON-a izvodi “marince”

Vojnik Jerko Galešić, pripadnik pobjedničke hrvatske desetine, rekao je da je natjecanje bilo teško i neizvjesno do samoga kraja: „Bilo je naporno. Radili smo kao tim i podjednako podijelili teret. Bitno je da smo sve odradili timski jer natjecanje je bilo gotovo tek kad je zadnji od nas stigao na cilj. Najzahtjevnija radna točka je bila vuča ranjenika uzbrdo. Do samog cilja nismo znali da smo pobjednici“.

Svrha ovog natjecanja je stvaranje okružja koje promovira zdrav način natjecanja te podiže psihičku i tjelesnu sposobnost desetina. No sudjelovanjem svih savezničkih postrojbi iz Borbene grupe Poljska ovo natjecanje podupire i razinu njezine ukupne interoperabilnosti. Organizator sljedećeg ovakvog natjecanja bit će hrvatska sastavnica poljske borbene skupine, pa je prema mišljenju poručnika Matije Sabađija sada „naš teret i obaveza da ostanemo najbolji“.

Photo: U.S. Army/Cpl. Justin W. Stafford

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.