Konferencija IDDE – znanost u funkciji obrane

 

Kako se znanost može upregnuti u obrambeni sustav, te na koji način znanstveno-istraživački rad pretočiti u projekte važne za obranu – pitanja su o kojima će 20-ak znanstvenika, što domaćih što stranih, izlagati na predstojećoj međunarodnoj znanstvenoj konferenciji pod nazivom „Innovation – Driven Defence Enterprising“. Konferencija će se održati na Hrvatskom vojnom učilištu sljedećeg ponedjeljka i utorka, 19. i 20. listopada, a organizira je Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a uz potporu Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga.

O dodatnim aspektima ove konferencije jutros su pred novinarima govorili Boris Blažeković, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, i brigadir Jugoslav Jozić, ravnatelj Centra za obrambene i strateške studije HVU-a. Sama ova tema konferencije zapravo je svojevrsni zaostatak od Godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku 2013. godine, kada je organizator i domaćin (spomenuto saborsko izaslanstvo) imao mogućnost predložiti teme određenim odborima Parlamentarne skupštine. Sve su teme prihvaćene, rekao je voditelj Organizacijskog odbora Boris Blažeković, osim ove znanstvene:

„Naši kolege iz Bruxellesa su smatrali tada da je ta tema presofisticirana za auditorij koji će slušati i oni su nama tu temu odbili. Zahvaljujući tome, u meni se stvorio jedan sitni revolt da je šteta da se takve teme, ako su već tako visoko znanstveno sofisticirane, ne prenesu bilo kakvoj javnosti i krenuo sam zajedno s mojim kolegama iz parlamentarnog izaslanstva, organizirati i dogovarati ovu konferenciju.“

Zahvaljujući MORH-u i HVU posljednjih godinu dana priprema se ova, za naše prilike prilično neuobičajena znanstvena konferencija – neobična po tome što je prije svega namijenjena znanstvenicima i znanstvenim krugovima. Uz eminentne domaće znanstvenike, ponajviše sa zagrebačkog Sveučilišta i instituta (Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku PMF-a), na ovom dvodnevnom događanju sudjelovat će i 2 inozemna znanstvenika (dr. Carla Bittencourt – Université de Mons i dr. Iain Crowe – University of Manchester).

„Mi očekujemo da ćemo tijekom ove konferencije, kroz predavanja, čuti možda neke ideje, rezultate koji bi eventualno postali dio nekog od naših projekata i koji bi u konačnici svojom realizacijom zapravo bili u funkciji poboljšanja sposobnosti Oružanih snaga“,

objasnio je brigadir Jugoslav Jozić, ravnatelj Centra za obrambene i strateške studije, očekivanja OS RH od ove znanstvene konferencije.

Predstojeća znanstvena konferencija dobra je prilika za promociju hrvatskog članstva u jednom od NATO-vih tijela pod nazivom „NATO Science&Technology Organization“ (NATO STO), kojim upravlja i nadzire Sjevernoatlantsko vijeće putem Odbora direktora koji čine nacionalni predstavnici zemalja-članica. Naime, odlukom ministra obrane Ante Kotromanovića Hrvatska je, punih 6 godina nakon što je postala članica NATO-a, konačno  aktivirala članstvo u tom NATO-tijelu koje se bavi znanošću i tehnologijom.

Priprema ove konferencije donijela je i imenovanje hrvatskog nacionalnog predstavnika u upravni odbor NATO STO – što je načelnik Sektora za naoružanje Uprave za materijalne resurse u MORH-u, dok je brigadir Jugoslav Jozić ispred Centra za obrambene i strateške studije nacionalni koordinator ove aktivnosti. Njegova će uloga biti da koordinira sudjelovanje svih raspoloživih znanstvenih resursa kojima RH raspolaže u području sigurnosti i obrane. NATO STO nije tijelo koje dijeli novac, no članstvo u njemu neprocjenjivo je zbog razmjene znanja i iskustva u znanosti i novim tehnologijama, pa brigadir Jozić očekuje da se ovo članstvo iskoristi u najvećoj mogućoj mjeri. Važnu ulogu u budućoj koordinaciji igrat će i Centar za obrambene i strateške studije HVU-a, tijelo osnovano prije otprilike godinu dana, kojem je jedna od funkcija upravo davanje potpore procesu obrambenog planiranja. To bi značilo da se i kroz znanstveni rad, u komunikaciji sa širom znanstvenom zajednicom, prepoznaju oni rezultati istraživanja koji bi bili u funkciji razvoja sposobnosti Oružanih snaga.

„Ovdje će biti 15-ak takvih izlaganja. Mi ako pronađemo i jednu takvu ideju – bit ćemo zadovoljni“,

istaknuo je brigadir Jozić.

Inače, u Zagreb dolazi i čelni čovjek NATO STO, belgijski general-bojnik Albert Husniaux, kao uvodničar na otvorenju konferencije „Innovation – Driven Defence Enterprising“ u ponedjeljak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.