“Immediate Response 2012 – open day”

Brojni civilni i vojni uzvanici na otvorenom danu međunarodne vojne vježbe "Immediate Response 2012"

Što se događa kada zbog nafte, ali i nekih teritorijalnih pretenzija, zarate države Ariana i Atropia, pa onda intervenira NATO ne bi li zaštitio suverenitet napadnute Atropije?! Pokazali su to u srijedu, 06. lipnja, sudionici međunarodne vojne vježbe pod nazivom „Immediate Response 2012.“ Vježba se u organizaciji HV-a i Zapovjedništva američke Kopnene vojske u Europi (USAREUR) održava od 22.svibnja pa do 11. lipnja na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ nedaleko Slunja, a jučer je održan „Open day“ za predstavnike Ministarstva obrane i Glavnog stožera, kako Republike Hrvatske tako i partnerskih zemalja, kao i za novinare i brojne druge uzvanike.

Na vježbi sudjeluje više od 700 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i SAD-a, kao i zemlje-domaćina Hrvatske, te Makedonije i Srbije koje su u Slunju prisutne u svojstvu promatrača. Svrha vježbe je promicanje regionalne stabilnosti i sigurnosti, poboljšanje mogućnosti partnera i jačanje povjerenja povećanjem interoperabilnosti s NATO-partnerima (s kojima Hrvatska surađuje i na terenu, npr. u misiji ISAF u Afganistanu). Zajednički treninzi sa savezničkim i partnerskim zemljama bit će okosnica i drugih nadolazećih vježbi u organizaciji OSRH. Prema rasporedu istaknutom na web-stranici Oružanih snaga, Hrvatska kopnena vojska nešto će slično  uvježbavati već u srpnju, na vježbi pod naslovom “Hrvatski ponos 2012”.  

Zračnu potporu snagama na tlu pružao je američki F-16

Na vježbi su sudjelovala borbena oklopna vozila oružanih snaga Hrvatske, Slovenije i SAD-a

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iako je ovogodišnji “Immediate Response” prošao bez nazočnosti Vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga, predsjednika Ive Josipovića (koji je 2011. nazočio istoimenoj vježbi), visokih dužnosnika i njihovih pohvala nije nedostajalo. General pukovnik Mark P. Hertling, zapovjednik američke Kopnene vojske u Europi (USAREUR) pohvalio je ovogodišnji “Immediate Response” kao daleko kompleksniji od prošlogodišnjeg, i to u svim segmentima, a posebno je pohvalio razinu interoperabilnosti i komunikaciju sudionika vježbe.

Dobra suradnja saveznika i partnera od iznimne je važnosti

Ratne igre u Slunju - NATO štiti Atropiju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dva generala - američki Mark P. Hertling i hrvatski Dragutin Repinc

Nazočnost vojnog vrha iskorištena je i za poseban, svečani dio program – uručivanje američkog odličja “Legion of Merit” zapovjedniku HKoV-a, general bojniku Dragutinu Repincu. Ovo odličje generalu Repincu uručio je zapovjednik američke Kopnene vojske u Europi general Hertling temeljem odluke američkog predsjednika Baracka Obame i uz potvrdu Kongresa. General Repinc odlikovan je zbog doprinosa u povećanju interoperabilnosti i kapaciteta KHoV-a u aktivnostima NATO-a i ISAF-a, te drugih zasluga.

 A kakvo je američko viđenje ciljeva međunarodne vježbe “Immediate Response 2012”, pogledajte u video-prilogu:

 

 

 

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.