Mate Ostović – novi zapovjednik HKoV-a

 

Danas je u Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske u Karlovcu održana primopredaja dužnosti zapovjednika HKoV-a između dosadašnjeg zapovjednika, general pukovnika Dragutina Repinca i novoimenovanog, general bojnika Mate Ostovića. Dosadašnji zapovjednik HKoV-a Dragutin Repinc odlazi na novu dužnost zamjenika načelnika GS OS RH, a u kuloarima se šuška kako je upravo on nasljednik Drage Lovrića na mjestu načelnika GS OS RH. Ostović je do 01. rujna ove godine obavljao dužnost zapovjednika Zapovjedništva za potporu, na kojem mjestu ga je naslijedio general bojnik Drago Matanović.

Kako priopćuju MORH i OS RH, General bojnik Mate Ostović rođen je 1961. u Otočcu. U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u srpnju 1991. godine kao pripadnik 1. brigade Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH, tijekom i nakon Domovinskog rata, obnašao je niz odgovornih dužnosti, od zamjenika zapovjednika bojne 1. brigade Zbora narodne garde, načelnika Uprave za ustroj, popunu i mobilizaciju, zamjenika načelnika Uprave za operativne poslove Glavnog stožera OSRH, zamjenika zapovjednika IV. Zbornog područja, zamjenika načelnika Uprave za logistiku GS OSRH do zapovjednika Zapovjedništva za potporu, na kojoj dužnosti je bio od 2008. godine. Fakultet političkih znanosti u Zagrebu je završio 1986. godine te je stekao zvanje profesora obrane i zaštite. Od vojne izobrazbe, general Ostović završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu na Hrvatskom vojnom učilištu ”Petar Zrinski” u Zagrebu, te nekoliko tečajeva u inozemstvu.

Prije točno godinu dana, Ostović se pojavio kao svjedok na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću u slučaju „kamioni“.

U prigodnom govoru, načelnik GS OS RH Drago Lovrić poželio je novom zapovjedniku HKoV-a da „pokaže viziju daljnjeg razvoja HKoV-a kako bi obrambeni sustav RH bio u stanju odgovoriti na sve buduće sigurnosne izazove“. Istodobno je od pripadnika HKoV-a zatražio da „vjeruju novom zapovjedniku jer se radi o vrhunskom profesionalcu i zajedno s njim mogu postići velike stvari na čast HKoV-a i čitavih OS RH“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.