Nekontrolirano skretanje tenka usmrtilo ročnika Zalovića

 

Povodom jutrošnje nesreće kod automatskog tenkovskog strelišta (ATS) vojnog poligona „Gašinci“, u kojoj je smrtno stradao dragovoljni ročnik 21-godišnji Marko Zalović, novinarima se kasno poslije podne obratio zapovjednik HKoV-a general Dragutin Repinc. Izrazivši sućut roditeljima nesretno stradalog mladića, general Repinc potvrdio je već otprije poznate informacije o tome da je danas oko 11 sati i 49 minuta, tijekom provedbe planske obuke 11. naraštaja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nesretnim slučajem poginuo dragovoljni vojnik Marko Zalović. „U ovom trenutku, Državno odvjetništvo i Vojna policija rade očevid, ustrojena su povjerenstva Glavnog stožera i Zapovjedništva HKoV-a koja istražuju okolnosti ovog događaja“, rekao je Repinc.

Ročnik Marko Zalović provodio je zadaće u sklopu taktičko terenske obuke koja se provodi na poligonu Gašinci od 24. srpnja do 29. kolovoza ove godine. Što se tiče načelnih okolnosti nesreće, zapovjednik HKOV-a Repinc rekao je sljedeće:

„Do nesreće je došlo kada je prilikom povratka 2 tenka s automatskog tenkovskog strelišta, s vojnicima koji se nalaze na specijalističkoj vojnoj obuci, prvi tenk u koloni nekontrolirano skrenuo i, nažalost, pregazio vojnika Zalovića koji se nalazio u kanalu pored ceste, provodeći svoju obuku u pješačkim aktivnostima. Tom prigodom je, nažalost, vojnik Zalović na mjestu preminuo.“

——————————

——————————

Kada Državno odvjetništvo i Vojna policija, kao i formirana povjerenstva, donesu određene zaključke, najavio je Repinc, „i ukoliko se utvrdi da je na bilo koji način došlo do propusta u vojnoj organizaciji, i do kršenja određenih mjera sigurnosti u radu, protiv svih odgovornih bit će poduzete odgovarajuće mjere“.

Dok general Repinc nije ulazio u druge detalje, MORH je još priopćio da su se u tenku M-84 nalazili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a, te da su se spomenuta dva tenka M-84 vraćala s provedbe planiranih aktivnosti specijalističke vojne obuke (SVO) vojnika specijalnosti 12A (oklopna specijalnost) na automatskom tenkovskom strelištu (ATS) vojnog poligona “Gašinci“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.