Počeo “Udar 2014”

 

Danas je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj počela Taktička vježba s bojevim gađanjem (TVBG) Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske pod nazivom „UDAR 14“, i trajat će do 22. rujna. Uz pripadnike Hrvatske kopnene vojske, na vježbi sudjeluju pripadnici GS OS RH i Zapovjedništva za potporu, te pripadnici Oružanih snaga SAD-a. Ukupno je angažirano oko 700 pripadnika OS RH i OS SAD.

 

S prošlogodišnje vježbe "Udar 13"

S prošlogodišnje vježbe “Udar 13”

Scenarij vježbe temelji se na prikazu napada ojačane motorizirane bojne na neprijateljsku satniju u ograničenom dijelu vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ Slunj. U scenariju je predviđena uporaba zrakoplovstva Oružanih snaga SAD-a iz Aviana u Italiji, u cilju pružanja bliske zračne potpore, te prikaz procedura kod izvlačenja i prijevoza ranjenih/unesrećenih pripadnika vlastitih snaga zemaljskim putem, uporabom borbenih oklopnih vozila „PATRIA“. U uvjetima bojišta prikazat će se integracija vatri, upravljanje vatrom i manevrom, kao i provedba usklađenih djelovanja u borbenim uvjetima. Isto će tako biti prikazane paljbene i taktičke mogućnosti raspoložive borbene i neborbene tehnike Hrvatske kopnene vojske (topništvo, oklopništvo, pješaštvo s borbenim oklopnim vozilom „PATRIA“).

TVBG „UDAR 14“ provodi se kroz tri faze: (1) pokret do dodira i djelovanje zrakoplovstva, (2) topnička priprema napada i (3) provedba napada, a po završetku vježbe biti će prikazan Taktičko-tehnički zbor na kojem će se prezentirati BOV „PATRIA” te simulacijski sustav za realističnu taktičku obuku postrojbi „MILES“.

Borbena grupa mehaniziranog pješaštva Gardijske motorizirane brigade koja provodi vježbu ustrojena je u sklopu generiranja snaga za sudjelovanje u operacijama pod okriljem NATO Saveza. Navedeni cilj ove vježbe je u demonstraciji sposobnosti te prikazu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi za brzu i učinkovitu pripremu te provedbu borbenih djelovanja – usklađenu među rodovima i granama Oružanih snaga zemalja sudionica.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.