I albanski vojnici na studiju vojnog pomorstva

 

Nakon punih 16 godina, u utorak, 13. ožujka ministri obrane Hrvatske i Albanije, Damir Krstičević i Olta Xhaçka potpisali su novi Sporazum o razumijevanju u području obrane. „Sporazum koji smo potpisali nakon 16 godina kamen je temeljac naše daljnje suradnje koji nam otvara nove mogućnosti“, poručila je albanska ministrica prilikom svog drugog posjeta Zagrebu u samo godinu dana. Olta Xhaçka prvi je put bila u Zagrebu u srpnju prošle godine, na posebnom sastanku Američko-jadranske povelje, odnosno A-5 inicijative, na kojem je prisustvovao i tadašnji američki ministar obrane James Mattis. Dok je tada govorila više o modalitetima suradnje i euroatlantskim integracijama zemalja okupljenih u A-5 inicijativi, Xhaçka je jučer pozvala Hrvatsku na nastavak potpore Kosovu na putu euroatlantskih integracija, kako bi se osigurala puna integracija cijelog Zapadnog Balkana u NATO i EU. S druge strane, od kolege Krstičevića Xhaçka je dobila obećanje da će Hrvatska i nadalje zagovarati i pomagati Albaniju na njenom putu prema EU.

Netom potpisani sporazum o obrambenoj suradnji Hrvatske i Albanije otvorit će neke nove vidove suradnje.

„Konkretno, dogovorili smo suradnju u području obrazovanja. Kao što znate, u 9. mjesecu ove godine (tj. 2018., op.a.) mi smo pokrenuli studij Vojno pomorstvo za obrazovanje pomorskih časnika. To je za pripadnike i HRM, za pripadnike MUP-a, zatim za pripadnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Tu su i dvojica pripadnika Crne Gore, i otvorili smo mogućnost da 2021.-’22. da i Republika Albanija pošalje svog kadeta na školovanje. Jer naš je cilj da taj studij Vojno pomorstvo bude kompletno na engleskom jeziku“,

rekao je ministar obrane RH Damir Krstičević.

Ove godine, točnije 1. travnja, i Hrvatska i Albanija obilježit će 10 godina članstva u NATO savezu. Tu okruglu obljetnicu Hrvatska će u svibnju proslaviti vježbom „Immediate Response“. „Formirat će se po prvi put multinacionalna bojna. Hrvatska će zapovijedati sa multinacionalnom bojnom i ja se zahvaljujem ministrici… Albanija će poslati jedan vod na tu vježbu“, najavio je ministar Krstičević. No ni Hrvatska neće ostati imuna na albansko obilježavanje članstva u NATO-u, pa će tako OS RH poslati jedan vod na vježbu u Albaniju u rujnu ove godine. „Te vježbe imaju za cilj jačati interoperabilnost između vojski, i jačati sposobnosti i albanske i hrvatske vojske“, zaključio je Krstičević.

Posebna tema razgovora dvoje ministara obrane bila je suradnja na području obrambene industrije. U tu svrhu je za ministricu Oltu Xhaçku u dvorištu MORH-a upriličen mali taktičko-tehnički zbor, s izborom opreme i naoružanja najboljih hrvatskih obrambenih proizvođača – od HS Produkta, Šestan-Buscha, Kroka, pa do DOK-ING-a.

Nakon Ministarstva obrane RH, albanska ministrica obrane Olta Xhaçka posjetila je Hrvatski sabor, gdje su je primili predsjednik Gordan Jandroković i članovi Odbora za obranu. Jandroković je istaknuo potporu Republike Hrvatske europskoj perspektivi Albanije, te njezinim reformskim naporima radi otvaranja pregovora o članstvu u EU-u. Uz političku potporu, Hrvatska je spremna nastaviti pružati i stručnu i tehničku pomoć na svim razinama, uključujući i parlamentarnu.

*Photo: MORH/M.Čobanović i Hrvatski sabor

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.