Umjesto VHS-2, francuska vojska odabrala HK416?

 

Jesu li francuske Oružane snage donijele konačnu odluku o izboru svoje nove službene puške? Ako je suditi prema napisima u francuskim medijima, već od sljedeće godine francuski vojnici bit će naoružani njemačkim puškama HK416. Tijekom posljednjih tjedan dana, francuski i belgijski mediji prilično su se raspisali o tome da je francusko Ministarstvo obrane donijelo konačnu odluku, i izabralo njemačkog proizvođača Heckler&Koch i njihovu pušku HK416 za buduće službeno naoružanje francuskih vojnika. To bi značilo da je hrvatska ponuda, karlovačkog HS Produkta i njihove VHS-2, izgubila u samom finišu ove prestižne utrke, što ipak nije mala stvar. Međutim, službene potvrde o konačnom izboru ni s jedne strane još uvijek nema, a zbog propozicija nitko od ponuđača, pa tako ni HS Produkt, ne smije govoriti o tijeku natječaja.

Još krajem lipnja mjeseca pojedini francuski blogovi specijalizirani za obranu i sigurnost raspisali su se o tome da su u najuži izbor za zamjenu francuske puške FAMAS ušla dva ponuđača – njemački Heckler&Koch s puškom HK416, te belgijski FN Herstal s puškom SCAR. Glavni direktorat za naoružanje (Direction générale de l’armement – DGA) francuskog Ministarstva obrane konačnu odluku o izboru novog službenog naoružanja trebao je donijeti najkasnije do studenog ove godine, kako bi njihova odluka bila i službeno objavljena do kraja ove, ili na samom početku sljedeće godine.

Francuski mediji pišu kako je drugi finalista, belgijski FN Herstal, teško podnio odluku o izboru njemačke puške, pa je već navodno podnio žalbu na francuskom Upravnom sudu prvoga stupnja. No u žalbi se, navodno, ne spominje kvaliteta odabranog njemačkog naoružanja, već povrede u proceduri samog tijeka natječaja. Zbog te je žalbe navodno i obustavljen daljnji postupak, kao i sama objava dobitnika natječaja, te potpisivanje ugovora. FN Herstal smatrao je da će imati prednost na natječaju, budući je namjeravao održavanje dijela naoružanja povjeriti jednoj od svojih radionica u Francuskoj. FN Herstal očekuje da će se njihova žalba riješiti u narednih nekoliko dana, nakon čega će se znati i daljnji tijek postupka. Ukoliko žalba bude odbačena, ponuđači čije naoružanje nije odabrano bit će pozvani u Pariz, gdje će im stručnjaci iz DGA svakome ponaosob detaljno objasniti razloge zbog kojih nisu pobijedili na natječaju.

Kako je tekao ovaj natječaj?

Kratko će još FAMAS biti u rukama francuskih vojnika

Kratko će još FAMAS biti u rukama francuskih vojnika

U svibnju 2014. DGA je objavio natječaj za zamjenu puške FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne), koja je službena jurišna puška francuske vojske još od 1980-ih godina. Natječaj je bio vrlo zahtjevan, s nizom specifikacija koje se odnose na samo naoružanje, ali i na streljivo, te na poslovne karakteristike proizvođača. Jedan od uvjeta je bio da je proizvođač iz Europe, te da postiže promet od minimalno 80 milijuna eura tijekom posljednje 3 godine. Francuzi su zahtijevali da se radi o puški u NATO kalibru 5,56×45 mm, koja ima i mogućnost ispaljivanja granata (razornih, dimnih i obučnih). Tražilo se i da 45.000 pušaka bude u skraćenoj varijanti, te prilagođeno za korištenje u sklopu francuskog sustava pješačke borbene opreme FÉLIN (Fantassin à Équipement et Liaisons Intégrés).

Francuski natječaj velika je pohvala karlovačkom HS Produktu

Francuski natječaj velika je pohvala karlovačkom HS Produktu

U četvrtfinale ovog natječaja za proizvodnju i do 101.000 komada pušaka za francuske Oružane snage ušlo je 5 ponuđača – njemački Heckler&Koch, belgijski FN Herstal, talijanska Beretta, švicarski Swiss Arms, te hrvatski HS Produkt. Niti jedan francuski proizvođač naoružanja nije bio u iole užem izboru, jer nisu ispunjavali zahtjeve iz natječaja. Najbliže je došla tvrtka Verney-Caron, poznata po proizvodnji sačmarica i lovačkih pušaka, no njen promet ne prelazi 12 milijuna eura, što je bilo razlogom za diskvalifikaciju.

Uspjeh HS Produkta

Izabrana puška HK416 već je dobro poznata francuskim specijalcima, koji su je koristili u Afganistanu i u Libiji. Upravo bi specijalne jedinice već sljedeće godine navodno trebale dobiti prvih 16.000 novih pušaka, nakon čega bi stizalo po novih 16.000 HK416 tijekom narednih 14 godina. U ovom paketu, francuskoj bi vojsci trebalo stići i 38 milijuna komada vježbovnog streljiva, 51.000 razornih granata, 13.000 dimnih granata i 28.000 vježbovnih granata. Osim opskrbe puškama i streljivom, odabrani ponuđač obvezuje se i na 30-godišnje održavanje prodanog naoružanja.

Bez obzira na aktualne napise francuskih medija i ishod ovog natječaja, ulazak HS Produkta u najuži izbor, s još 4 renomirana svjetska proizvođača oružja – enormni je uspjeh. Nema sumnje da je već ozbiljno razmatranje karlovačke puške od strane francuskog Ministarstva obrane HS Produktu donijelo dodatnu reputaciju na svjetskom tržištu naoružanja. Dok se službenu konačnu odluku iz Pariza tek iščekuje, treba napomenuti da je VHS bio na testiranju i u Indiji. Tamo tek razmatraju nabavu nove jurišne puške, a ako ili kada objave natječaj – HS Produkt bit će u potpunosti spreman.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.