Pištolji HS Produkta pobijedili u Francuskoj

 

Francuska tvrtka Sunrock, specijalizirani partner karlovačkog HS Produkta, danas je objavila svoj uspjeh u prodaji hrvatskih pištolja za komunalnu tvrtku Autonomni operater pariškog transporta (Régie Autonome des Transports Parisiens – RATP). Konkretno, oko 1.200 komada pištolja XDM-9 3.8 bit će iskorišteno za naoružavanje osoblja specijaliziranog sigurnosnog odjela ovog velikog javnog prijevoznika (Groupe de protection et de sécurisation des réseaux – GPSR). Riječ je o službi koja je u današnjem obliku ustrojena u studenom 1994. godine, i koja se sastoji od nešto više od 1.000 pripadnika čiji je glavni posao održavanje javnoga reda u pariškim mrežama autobusa, tramvaja, te prigradske i podzemne željeznice. HS Produkt na ovom je natječaju pobijedio austrijski Glock, njemački Heckler&Koch i švicarsko-njemačku kompaniju SIG SAUER.

Sunrock se 2017. godine javio na javni natječaj za novo oružje osoblja GPSR, kojim se tražilo pištolje u kalibru 9*19 mm, zajedno s raznom pratećom opremom. U svojoj su ponudi oni obuhvatili holstere talijanske tvrtke Radar, i pištolje XDM svog hrvatskog partnera HS Produkta, zajedno s uslugom održavanja oružja te inicijalne obuke francuskih instruktora iz sastava GPSR. U širi okvir posla bila je uključena i dobava streljiva za francuske komunalce, koju je dobilo švicarsko poduzeće Ruag Ammotec. Isporuka svih proizvoda obuhvaćenih ovim natječajem započet će u kolovozu ove godine, a svi planirani agenti GPSR svoje novo oružje trebali bi primiti do kraja listopada 2018. godine, ne bi li tako naoružani bili u stanju čuvati sustav pariškog javnog prometa od prijetnji kojima je Francuska izložena posljednjih mjeseci.

Agenti službe GPSR na poslu u sustavu pariškog javnog prometa

Pri tome, francuski Sunrock ističe da HS Produkt ima jedan od najvećih i najmodernijih pogona za proizvodnju ručnog oružja u Europi, koji u Karlovcu zapošljava oko 1.850 ljudi, i proizvodi 2.000 komada ručnog oružja na dan. Konkretni pištolji XDM-9 3.8, osim što imaju niz sigurnosnih sustava (kočnica na rukohvatu, predokidač i pasivna blokada udarne igle), kao posebnu prednost imaju i spremnike velikog kapaciteta, koji sadrže po 19 metaka (s ukupno po dva takva spremnika u opremi pojedinog GPSR agenta) – što je jedinstveno na tržištu. Pri tome, zanimljivo je da se GPSR odlučio za verziju pištolja XDM Compact s dužinom cijevi od 3,8 palca, a ne standardnih 4,5 palca. Uz to, a prema zahtjevima iz natječaja, u pištolje za francuski GPSR su ugrađeni i čipovi za radio-frekvencijsku identifikaciju (Radio-Frequency Identification – RFID), koji korisnicima znatno olakšavaju beskontaktno identificiranje pojedinih primjeraka takvog službenog oružja. To je za HS Produkt novi tehnološki iskorak, koji će se primjenjivati i ubuduće.

Sve ove karakteristike karlovačkog naoružanja potencijalni kupci iz Fracuske mogli su vidjeti na međunarodnom sajmu Eurosatory u Parizu, na kojem već nekoliko godina HS Produkt nastupa u suradnji s francuskim Sunrockom. Riječ je o partnerstvu koje potiče od prije nekoliko godina, kada je HS Produkt ušao u završnicu izbora za isporuku jurišnih pušaka za potrebe Oružanih snaga Francuske sredinom 2016. godine. Iako se tada Francuska odlučila za njemačke puške HK 416F tvrtke Heckler&Koch, suradnja karlovačkog HS Produkta s francuskim Sunrockom nastavila se i nadalje, te je sada dala rezultate na polju prodaje pištolja XDM.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.