HRZ na Kosovu – vježba do vježbe

 

Uoči sutrašnje provedbe drugog dijela vježbe „Stabilnost 21/1“, tijekom kojeg će se ocijeniti spremnost novog, pojačanog hrvatskog kontingenta za NATO misiju KFOR na Kosovu, treba spomenuti da zračna sastavnica 34. HRVCON-a (B-rotacija) ondje radi punom parom. No time se ni MORH ni OS RH ne hvale, ali se zato vijesti o vježbama međunarodnih snaga u KFOR-u (i njihove hrvatske sastavnice) mogu pronaći na mrežnim stranicama drugih oružanih snaga.

B-rotacija zračne sastavnice 34. HRVCON-a u misiji KFOR na Kosovo je stigla prije skoro šest tjedana, 14. ožujka 2021. godine. Sastavnicu čini 13. pripadnika 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila HRZ-a, te dva helikoptera Mi-8 MTV1.

Mađarsko Ministarstvo obrane potom je zabilježilo da su mađarski vojnici, trenutno angažirani u NATO misiji na Kosovu, 6. travnja sudjelovali u helikopterskoj obuci. Prebacivanje snaga iz sastava Taktičke pričuvne bojne (KTRBN) uvježbavalo se u NATO kampu Novo Selo kod Vučitrna. Svrha vježbe bila je da vojnici u punoj taktičkoj opremi za suzbijanje nemira uvježbaju ispravno ukrcavanje i iskrcavanje iz helikoptera. Na Twitteru NATO KFOR-misije zabilježena je ista ova vježba, uz napomenu da je fokus bio na ukrcaj i iskrcaj snaga u Mi-8 sa ili bez upaljenih motora tih letjelica.

Još je zanimljivija objava na web-stranici Ministarstva obrane Armenije. Tamo je 22. travnja objavljeno kako su armenski vojnici u sastavu KFOR-a od 20. do 22. travnja proveli vježbu zajedno s predstavnicima drugih država koje također sudjeluju u spomenutoj NATO-misiji – a na priloženim fotografijama jasno se vidi helikopter Mi-8 s hrvatskim oznakama. Scenarij vježbe uključivao je oružani napad na štićeni objekt, što je zahtijevalo reakciju tima za brzi odgovor. Armenski vojnici uspješno su proveli svoju zadaću, pohvalilo se Ministarstvo obrane Armenije, za što su dobili pohvale i od nadležnih NATO zapovjednika.

I mađarsku i armensku vijest prate galerije fotografija na kojima je jasno vidljiva uloga pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – no, eto, službeni izvori u domovini nemaju nikakvu potrebu pohvaliti se angažmanom i zadaćama naših snaga u toj NATO misiji. Nažalost, nije to prvi put!

*Photo: Honvedelem.hu i Ministarstvo obrane Republike Armenije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.