Hrvatsko svođenje računa nakon Afganistana

 

Prihvaćanjem „Izvješća o provedbi Odluke o postupanju s materijalnim sredstvima u misiji potpore miru ‘Resolute Support’ u Afganistanu“ Vlada je zatvorila i posljednja vrata iza hrvatskog sedamnaestogodišnjeg sudjelovanja u NATO misijama u Afganistanu. Na jutrošnjoj 18. sjednici druge Plenkovićeve Vlade podneseno je vrlo šturo izvješće o postupanju s opremom kojom su se pripadnici raznih hrvatskih kontingenata koristili u zemlji podno Hindukuša prije kompletnog izvlačenja. Obrazlagatelj je bio ministar obrane Mario Banožić, koji je kolege ministre izvijestio:

„Povratkom 12. hrvatskog kontingenta u rujnu ove godine završeno je hrvatsko sudjelovanje u misiji potpore miru u Afganistanu. Prvi kontingent upućen je prije 17 godina u tu misiju, 2003. godine, i ukupno je u misiji u Afganistanu sudjelovalo nešto više od 5.700 hrvatskih vojnika. Svojim dugogodišnjim angažmanom Republika Hrvatska dala je nemjerljiv doprinos očuvanju i izgradnji mira u tom području, te su se tijekom svih tih godina u Afganistanu za potrebe Hrvatske vojske dopremile određene količine materijalnih sredstava.

Vlada RH u srpnju ove godine donijela je odluku o postupanju s materijalnim sredstvima u ovoj misiji, te je u skladu s tim bilo potrebno zbrinuti materijalna sredstva kojim su se pripadnici Hrvatske vojske koristili, a koja nisu bila u mogućnosti vratiti se nazad u RH. Za provedbu ove aktivnosti bio je ovlašten zapovjednik nacionalnog elementa potpore 12. hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Knjigovodstvena vrijednost materijalnih sredstava iznosila je oko 38,5 milijuna kuna, a vrijednost materijalnih sredstava zbrinutih na području misije iznosila je oko 36,5 milijuna kuna. Razlika je nastala zbog toga što je dio sredstava vraćen u Republiku Hrvatsku. Dio materijalnih sredstava zbrinut je prodajom, dio donacijom, a dio donacijom oružanim snagama država članica. Materijalna sredstva koja se nisu mogla zbrinuti prodajom ili donacijom rashodovana su i uništena na području misije potpore miru u Afganistanu“.

U izvješću koje je Vladi podnijelo Ministarstvo obrane RH navodi se da je knjigovodstvena vrijednost materijalnih sredstava zbrinutih na području misije „Resolute Support“ iznosila točno 36.559.482,31 kunu, od čega je:

(1) knjigovodstvena vrijednost prodanih materijalnih sredstava iznosila 16.975.043,03 kune, a prihod ostvaren njihovom prodajom 378.766,60 kuna (protuvrijednost 59.000,00 USD) – čime je vraćeno punih 2,23 posto knjigovodstvene vrijednosti

(2) knjigovodstvena vrijednost materijalnih sredstava zbrinutih donacijom iznosila 11.510.454,42 kune,

dok je (3) knjigovodstvena vrijednost rashodovanih i uništenih materijalnih sredstava iznosila 8.073.984,86 kuna.

Oprema zbrinuta donacijom poklonjena je oružanim snagama država saveznica – Sjedinjenim Američkim Državama, SR Njemačkoj i Kraljevini Nizozemskoj. Ovo, inače, nije prva takva donacija opreme u Afganistanu – sada već daleke 2014. Vlada RH donirala je uredsku opremu i skladišne kontejnere iz kampa „KAIA North“ Kraljevini Danskoj, a ukupna vrijednost donirane opreme tada je bila procijenjena na 1.695.563,46 kuna bez PDV-a. Dakle, sada se doniralo 6,8 puta više nego te 2014. godine.

Povratak opreme 2013. godine

Kako smo već pisali, Ministarstvo obrane procijenilo je da dio opreme nije isplativo vraćati iz Afganistana u Hrvatsku. Tu se radilo o određenom broju motornih vozila godišta od 2005. do 2009. godine, o smještajnim i skladišnim kontejnerima te montažnim objektima, kao i o drugom sitnom inventaru. Za razliku od današnje situacije, kada je pred kraj misije ISAF došlo do smanjivanja snaga, MORH je tada procijenio da mu se ipak isplati dio opreme i vratiti u Hrvatsku – tako je u ljeto 2013. godine došlo do prvog vraćanja suvišne imovine većih razmjera, koje je uključivalo i dopremu iz Afganistana u Hrvatsku te određenog broja rabljenih borbenih i neborbenih vozila.

Pripadnici hrvatskog Zrakoplovnog savjetničkog tima u Jalalabadu 2015. godine (Photo: HRZ/B.Bartoluci)

No ono što u cijeloj ovoj priči o hrvatskom povlačenju iz Afganistana stvarno bolno nedostaje je – izvještaj Hrvatskom Saboru. Dok su saborski zastupnici godinama poslušno dizali ruke za svako povećanje ili smanjenje broja hrvatskih vojnika u toj dalekoj NATO misiji, Vlada je obećavala podnositi izvještaje. Ponekad se to i radilo (ovlaš, tek reda radi), a puno češće je izostajalo – da bi posljednjih godina potpuno nestali Vladini, odnosno MORH-ovi izvještaji o hrvatskoj prisutnosti i djelovanju u ovoj za Hrvatsku najopsežnijoj mirovnoj misiji. Zato bi bilo pristojno da se Hrvatskom Saboru podnese ozbiljno završno izvješće o 17 godina dugom djelovanju u dvije NATO misije u Afganistanu, o dobrim i lošim stranama tog hrvatskog angažmana, kao i o poukama koje su izvučene iz svog djelovanja ondje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.