Hrvatski vojnici na poljskoj vojnoj paradi

 

Poljske Oružane snage jučer (utorak, 15. kolovoza) proslavile su svoj dan uz najveću vojnu paradu održanu u Varšavi nakon završetka Hladnog rata. Parada uz moto „Silna Biało Czerwona“ („Jaka bijelo-crvena“) održala se na 103. obljetnicu pobjede Poljske nad Sovjetskim Savezom u bitci za Varšavu, te je prema ocjeni promatrača istodobno slala poruku službenoj Moskvi, ali i poljskim građanima uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 15. listopada. Uz tribinu za uzvanike na središnjem paradnom prostoru uz rijeku Vislu (Wisła) prodefiliralo je oko 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO-a, a pokazano je i oko 200 komada vojne opreme i 92 zrakoplova. „15. kolovoza nije samo prilika za odavanje počasti herojima pobjedničke bitke za Varšavu i zahvalu našim aktualnim vojnicima za obranu naše domovine. Također je savršen dan da pokažemo svoju snagu, da pokažemo da smo izgradili moćne oružane snage koje će učinkovito braniti naše granice bez oklijevanja“, poručio je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak.

Samo ove godine Poljska je na obranu potrošila rekordnih 137 bilijuna zlota (34 milijarde USD) oko 4% BDP-a, što se vidjelo i na paradi. Tako su pred uzvanicima i brojnim okupljenim građanima prikazani novi tenkovi M1A1 kupljeni od SAD-a, kao i njemački tenkovi Leopard 2, te tenkovi K2 i samohodne haubice K9 nabavljeni u Južnoj Koreji. Našli su se tu i sustavi HIMARS i Patriot, kao i razna vojna oprema poljske obrambene industrije. U letnom programu najveću pažnju zaokupili su helikopteri Black Hawk i Apache, te američki F-16 i južnokorejski FA-50. Ipak, na samome kraju, iznad Varšave su proletjeli i borbeni avioni F-35 Lightning II iz sastava Ratnog zrakoplovstva SAD-a. „Ove godine s američkim oznakama, a možda već sljedeće s poljskim bijelo-crvenim poljima“, najavio je ministar obrane Blaszczak.

Postroj NATO saveznika (Screenshot)

Nama je ipak najzanimljiviji bio postroj NATO-saveznika, iz NATO borbene skupine ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP), zajedno s pripadajućom tehnikom. Uz američke i rumunjske vojnike, u tom su postroju sudjelovali i pripadnici hrvatskog kontingenta. Naime, sredinom srpnja put Poljske je otišao 12. HRVCON sa 69 pripadnika OS RH, uključujući i 7 žena. I oni su, kao i njihovi prethodnici, smješteni u bazi Bemowo Piskie, a sa stožernim osobljem doprinose i u NATO Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok u Szczecinu. Zapovjednik 12. HRVCON-a eFPBG-POL je bojnik Ivo Koščević. Kamere koje su prenosile jučerašnju paradu u Varšavi nekoliko su se puta zaustavile na hrvatskim vojnicima, koji su proteklih dana zajedno sa svojim kolegama iz borbene skupine snimili i prigodnu video-čestitku povodom Dana poljskih Oružanih snaga.

 

Hrvatski vojnici u postroju NATO saveznika (screenshot)

 

 

Photo: Ministerstwo Obrony Narodowej

Video: Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych/Twitter, NATO eFP BG Poland/YouTube

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.