Protuminski ronitelji nastavljaju s aktivnostima

 

U okviru programa bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice sa Ratnom mornaricom Sjedinjenih Američkih Država, u ponedjeljak, 31. svibnja 2021. u vojarni „Admiral Sveto Letica Barba“ u Splitu započeo je novi ciklus obuke pripadnika Voda protuminskih ronitelja (v PMR) Flote HRM-a iz područja neutralizacije minsko-eksplozivnih sredstava koja se provodi u suradnji sa US NAVY EODMU 12 (Explosive Ordinance Mobile Unit 12).

Podsjećamo, riječ je o obučnim aktivnostima koje se sukladno IMAS-u (International Mine Action Standards) realiziraju u sklopu humanitarnog programa pod nazivom „Humanitarian Mine Action“ (HMA), u koordinaciji s vojnim izaslanstvom SAD-a u RH te uz potporu Ministarstva obrane SAD-a.

Program ovog ciklusa obuke trajat će do 25. lipnja 2021., a osim u Splitu, dio obučnih aktivnosti odvijati će se i u Karlovcu, na vojnom poligonu „33. inž. brigade HV“ Cerovac. Program osposobljavanja uključuje certificiranje EOD tehničara za otklanjanje ili uništavanje pronađenih formacijskih eksplozivnih naprava.

Inače, sredinom mjeseca završilo je i prvo hrvatsko sudjelovanje u NATO aktivnosti SNMCMG-2. Naime, tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice sudjelovao je od 7. veljače do 10. svibnja 2021. u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG-2) u području Sredozemnog mora. U ovoj aktivnosti tim HRM-a bio je u sastavu posade broda lovca mina „TERMOLI“ Ratne mornarice Talijanske Republike. U suradnji s protuminskim roniteljima talijanske Ratne mornarice hrvatski tim je provodio roniteljske zadaće pretraživanja zadanih područja s prethodno postavljenim minolikim objektima, te onda i klasificiranje te identificiranje istih u dnevnim i noćnim uvjetima. Ujedno, ovaj je brod sudjelovao i u vojnim vježbama koje su se provodile u teritorijalnim morima Italije, Grčke i Španjolske: ITAMINEX 21, ARIADNE 21 te SPANISH MINEX 21.

Voditelj tima HRM-a nadnarednik Žan Marsel Bušić izrazio je zadovoljstvo radom svih članova tima i sjajnom suradnjom sa talijanskim kolegama:

„Predanost zadaći nama je svojstvena, a znanja i sposobnosti su podrazumijevajući. To su preduvjeti uspješne provedbe zadaća, posebno u specifičnim uvjetima kakvi su na brodu. Sve navedeno, razumije se, rezultiralo je odlično odrađenom zadaćom i sjajnom suradnjom sa talijanskim kolegama. Vježbovne aktivnosti odvijale su se duž cijelog Sredozemnog mora tako da smo u plovidbi prešli 3.600 nautičkih milja. Riječ je o iznimnom i dragocjenom iskustvu za svakog od nas, ali i za HRM u cijelosti“.

Tim protuminskih ronitelja primio je i zapovjednik HRM, kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je najavio nastavak hrvatskog angažmana u ovoj specijalističkoj NATO aktivnosti.

 

*Photo: HRM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.