Hrvatski piloti sve samostalniji na OH-58D

 

Prošlo je tek nešto više od mjesec i pol dana otkako su se iz 93. ZB u Zemuniku pohvalili kako su hrvatski piloti održali prva bojna gađanja po danu i po noći na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, kad eto danas novih vijesti. Isti ti piloti boravili su od 12. do 17. rujna opet na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, gdje su potpuno samostalno izveli prva taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D. Vježbe su ponovno izvođene s puškostrojnicom 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mm, ali i s novim elementima gađanja i raketiranja trenažnim laserski vođenim raketama Hellfire (glavnina bojnih raketa Hellfire će u RH stići tek 2020. godine), te iz osobnog naoružanja – pucajući iz helikoptera na mete puškom Heckler&Koch G-36CV, s naglaskom na sve radnje i postupke posade u helikopteru OH-58D Kiowa Warrior. S obzirom na potenciranje domaće puške VHS-2 u posljednje vrijeme, ponešto je iznenađujuće da je to oružje ovom prilikom stavljeno u drugi plan, za razliku od njemačkog „Hecklera“.

Uloga američkih timova, priopćili su iz Ministarstva obrane, ovoga je puta bila isključivo ocjenjivanje i vrednovanje pogodaka sa zemlje i analiza snimaka iznad prednjih helikopterskih snimača glasa i videa za pozicije: pilot i posada kao cjelina (pojedinačno za svakog pilota na lijevom i desnom sjedištu, te ukupno posadu koju također čine dva hrvatska pilota). Ocjenjivala se, između ostalog – efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogotci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera te izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Kako se neslužbeno može čuti, američki instruktori vrlo su zadovoljni svojim hrvatskim učenicima – kako po pitanju umijeća u pilotiranju, tako i prilikom nedavnih prvih gađanja. MORH danas tvrdi da ni tijekom posljednjih 5 dana hrvatski piloti nisu iznevjerili očekivanja, baš kao i krajem srpnja i početkom kolovoza, te da su tablice pogodaka hrvatskih pilota „ostale visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti“.

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti ulaze u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima Kiowa Warrior. Završetkom preostalog dijela obuke dobit će certifikate o potpunoj osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke, te će dalje kao obučavatelji nastaviti samostalno obučavati ostale hrvatske pilote („Train the Trainers“), a jednako vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje. Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima predstoji još faza osposobljavanja za probne pilote, nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.

Taktička borbena gađanja i raketiranja bila su i nova prilika za potvrdu obučenosti zrakoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera borbenim sredstvima, te radu u borbenim uvjetima na terenu, kažu u MORH-u. Ovo je za zrakoplovne tehničare vrlo važno jer su razvili nove sposobnosti, kao što je upravljanje sustavima naoružanja, nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora i terenski rad s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja i raketiranja. Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara impresionirani su uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvi plan ističu njihovu stručnost, brzinu i sigurnost jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva, te izmjene posada.

Američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostaju u bazi Zemunik do kraja godine, te će i dalje biti stručna pomoć i logistika u svim segmentim održavanja helikoptera Kiowa, dok su hrvatski zrakoplovni tehničari već sada u potpunosti i na svim razinama održavanja samostalno preuzeli održavanje zaprimljenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

 

*Photo: MORH/T. Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.