Kiowe nad Kninom 05. kolovoza?

 

Samo tri tjedna prije Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, koji se tradicionalno obilježavaju središnjom svečanošću u Kninu, Vlada je osnovala organizacijski odbor za pripremu i organizaciju glavne svečanosti. Formalna odluka donesena je prošloga tjedna na 47. Vladinoj sjednici održanoj 13. srpnja, a obrazlagatelj je bio državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić:

„Ovom odlukom osniva se Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja. Zadaća organizacijskog odbora je izrada prijedloga programa, te priprema i organizacija središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja, koji će se održati 4. i 5. kolovoza 2017. godine u Kninu. Organizacijski odbor će program središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, i Dana hrvatskih branitelja predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica. Financijska sredstva za provedbu ove odluke osiguravaju se u državnom proračunu, na razdjelima Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.“

Na ovo Ivićevo obrazloženje premijer Plenković je još dodao i to da će se u okviru ovog obilježavanja u Kninu teg petka, 4. kolovoza poslije podne, održati i sjednica Vlade RH.

Članovima Vlade nije bilo nimalo čudno što već postoji Odbor za obilježavanje obljetnica, koji sada još dobiva i dodatni „organizacijski odbor“, pa bespogovorno dignuše ruke za osnivanje još jednog obljetničkog tijela. Temeljem ove odluke, članovi tog organizacijskog odbora postali su: Tomislav Ivić (državni tajnik u MORH-u, ujedno i predsjednik Odbora), Nevenka Benić (državna tajnica u Ministarstvu hrv. branitelja), Damir Trut (pomoćnik ministra unutarnjih poslova), general Mate Ostović (zapovjednik HKoV-a), Ante Deur (posebni savjetnik PRH), Marko Jelić (gradonačelnik Knina) i Kazimir Bačić (ravnatelj HRT-a).

Odbor odborovog odbora neće se baš ubiti od posla, nego će uglavnom posložiti i iskoordinirati već postojeće planove i pripreme koje traju duže ili kraće vrijeme. Za najveće iznenađenje kninske proslave pripreme traju već nekoliko mjeseci, a najavio ga je i ministar obrane Damir Krstičević na sjednici saborskog Odbora za obranu održanoj 20. lipnja. Govoreći o projektima Ministarstva obrane koji su trenutno u tijeku, Krstičević je najavio:

„ Ja se nadam da ćemo za 05.08. moći pokazati tu sposobnost – da naši dečki upravljaju sa tim helikopterom Kiowa.“

Prema postojećem planu, nad Kninom bi se najvjerojatnije trebala pojaviti 2 ili 3 helikoptera OH-58D, kojima će upravljati piloti HRZ-a. Nakon prošlogodišnjeg dolaska svih 16 Kiowa Warriora, te konačnog početka obuke pilota, te bi borbene letjelice 05. kolovoza konačno trebale biti po prvi puta pokazane i široj hrvatskoj javnosti – i to baš simboličnim preletom nad Kninom.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.