Prva bojna gađanja hrvatskih OH-58D

 

Kako je MORH priopćio danas navečer, pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO s Zemunika proveli su danas, u utorak 1. kolovoza 2017. godine, prva bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju. Ovo su prva bojna gađanja i raketiranja hrvatskih pilota ovog novog borbenog sredstva OS RH, koja ujedno predstavljaju i krunu letačke obuke pod pažljivim nadzorom američkih instruktora letenja i održavanja tehnike.

Gađanja i raketiranja ciljeva na zemlji provedena su iz zraka strojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm, a proces evidentiranja pogodaka vodili su američki timovi ocjenjivača. Ujedno, ovo je bila i završna obuka zrakoplovnih tehničara za opsluživanje novih helikoptera u borbenim uvjetima, na terenu. Prvo samostalno upravljanje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior hrvatski će piloti imati za 22. obljetnicu VRO “Oluja” 5. kolovoza 2017. kada će zajedno s drugim pilotima i  letačkim posadama sudjelovati u mimoletu iznad Knina. Usprkos ovim značajnim koracima u osamostaljivanju OS RH pri korištenju svoje nove zrakoplovne tehnike, američki instruktori ostaju i dalje u bazi Zemunik kako bi vodili  obuku prvih probnih pilota, kao i sve predviđene preobuke i “obuke obučavatelja” zrakoplovno-tehničkog i letačkog osoblja.

Prema riječima zapovjednika Eskadrile helikoptera, pukovnika Krešimira Ražova: “Izvoditi bojna gađanja je san svakoga pilota u operativnim eskadrilama i zbog toga i jesmo postali vojni piloti. Ovo je za svakoga od nas vrhunac dosadašnje letačke karijere i veselimo se što ćemo steći punu osposobljenost upravljanja helikopterima Kiowa Warior  kao i novim misijama eskadrile. Od danas smo hrvatski borbeni vojni piloti, a Eskadrila helikoptera razvija sposobnosti izvidničko-borbenih djelovanja“.

Obuku na održavanju i pregledima helikoptera OH-58D Kiowa Warrior završili su i zrakoplovni tehničari koji su položili predviđene ispite. U temeljnu obuku spada tzv. linijsko održavanja helikoptera (tehničke karakteristike, dokumentacija helikoptera, sustavi helikoptera, dnevni, tjedni, periodički pregledi, otklanjanje kvarova…), koje su završili tehničari po specijalnostima ZIM (zrakoplovni motor) i IRE/naoružanje (instrumenti, radio i elektro oprema te naoružanje), a paralelno s letačkom obukom tehničare su obučavali i djelatnici iz tvornice Rolls-Royce – za obuku na motoru M250-C30R koja je također dovršena. U završnom ciklusu obuke, zrakoplovni tehničari osposobljeni su i za provedbu stručnog nadzora po dokumentaciji te svim sustavima helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a posebna pažnja bila je usmjerena na sustav naoružanja. Nažalost, ovim kompletnim koncentriranjem održavanja novih helikoptera u OS RH dodatno je zabijen čavao u lijes državnog poduzeća ZTC iz Velike Gorice, o čijoj se svrsi i budućnosti izgleda obrambeni sustav i Vlada Republike Hrvatske uopće ne uspijevaju usuglasiti.

Treba posebno napomenuti da su po prvi put tehničari osposobljeni i za nadopunjavanja helikoptera gorivom bez gašenja motora letjelice. Ovdje je i njima priprema helikoptera Kiowa Warrior za bojna gađanja na Slunju ujedno predstavljala prvi dodir s konkretnim procedurama pripreme Kiowa za bojna gađanja – nakon čega zrakoplovni tehničari potpuno zaokružuju svoj dio obuke i postupno nastavljaju sa samostalnim prihvatom te održavanjem tehnike. MORH napominje da će i po tom pitanju američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja nadalje pružati svoju stručnu pomoć i logistiku sve do svoga odlaska krajem ove godine, nakon čega bi domaći zrakoplovni tehničari trebali biti spremni u potpunosti samostalno preuzeti održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze, ustvrdio je da su zrakoplovni tehničari u Zemuniku već postupno započeli s preuzimanjem i samostalnom provedbom nekih pregleda i radova, propisanih po tehničkoj dokumentaciji helikoptera.

Foto: MORH/ T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.