Intervju: Krešimir Ražov – “Kruna karijere je biti pilot borbenog helikoptera”

 

Za 20. obljetnicu osnutka, Eskadrila helikoptera (EH) 93. ZB HRZ i PZO u Zemuniku dobila je zanimljivo pojačanje – za sada prvih 5 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a do kraja godine uslijedit će i isporuka preostalih 11 letjelica. Zapovjednik Eskadrile, pukovnik Krešimir Ražov, predvodit će grupu od 8 pilota koja će prva započeti obuku na OH-58D, po principu „Full Combat Ready“, odnosno pune operativne i borbene sposobnosti. Ugovorenim paketom obuke obuhvaćena je i uporaba helikoptera na poligonima, noćno letenje, bojevo gađanje, koje će se za početak uvježbavati s već pristiglim školskim raketama AGM-114 Hellfire, kao i ostalim školskim streljivom. Odmah će se započeti i s osposobljavanjem za inter-gransko djelovanje, pa bi prvi piloti Kiowa Warriora, prema najavi pukovnika Ražova, mogli biti spremni za prve vježbe s HKoV-om i JTAC-om krajem iduće godine.

Pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik EH 93. ZB HRZ i PZO

Pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik EH 93. ZB HRZ i PZO

Na nedavnoj prezentaciji prvih OH-58D Kiowa Warriora iz sastava HRZ i PZO, održanoj 10. kolovoza, iskoristili smo priliku i o prinovama u Eskadrili porazgovarali s njenim zapovjednikom, pukovnikom Krešimirom Ražovom.

Prošlo je desetak dana otkako je stiglo prvih pet helikoptera OH-58D Kiowa warrior, pa do njihovog predstavljanja medijima i javnosti. Pretpostavljam da ste ih tijekom tog razdoblja pregledali. U kakvom su stanju? Možemo li za njih reći da su novi, gotovo novi, ili ima još neke potrebe za popravkom?

U ovih deset dana primopredaje helikoptera, po svim stavkama naša ekipa iz Zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, s našim partnerima iz Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, obavile su sve potrebne radnje, i sve stavke su na svome mjestu – onako kako je već i predviđeno. I mi, kao piloti, u tome također sudjelujemo, i vrlo, vrlo smo zadovoljni. U stanju u kakvom su nam došli ovi helikopteri, i sa svim ovim  – dokumentacijom, i sa svim senzorima, u kakvom su stanju, i sve ono što je predviđeno – to je i odrađeno. Sami helikopteri su, mi kao piloti možemo tako reći, gotovo novi. Dakle, ono što znamo je da su došli iz takozvanog “War Replacement” programa – taj program u sebi sadržava zapravo kompletan remont cijelog helikoptera. To znači, i zmaja helikoptera, i cijele konstrukcije koja je išla na tzv. “detekciju” svih mogućih… bilo da se radi o nekim kvarovima na rendgenskom dijelu (radi utvrđivanja zamora materijala, op.a.)… Kao takav, helikopter je prolazio, zapravo, sve ono kao u osnovnoj svojoj proizvodnji, od same nule. Kada je napravljen taj dio pregleda i nadogradnja svih ostalih novih komponenti, dakle, svih novih senzora, “full-glass” kokpit, itd., američki partneri su na njih stavili nove serijske brojeve – što znači da je to gotovo novi helikopter.

Neke karakteristike OH-58D

Neke karakteristike OH-58D

A sam helikopter, što su i naša iskustva s Bellom, kojeg imamo, i njihov zmaj i cijela tzv. “airframe” konstrukcija – ona nema vijek trajanja. Mi imamo te helikoptere sada 20 godina… Znam da, u polici, oni lete već 45 godina. Svi dijelovi koji su zamjenski – odrade se. Mogu biti i preko 100 godina, po tom dijelu, konstrukcijskom. Dakle, i cijeli ovaj konstrukcijski dio, ukoliko je i prošao te sve rendgenske preglede – dodatno je ojačan. Možemo reći da od 2010. do 2013. – mi smo dobili ove (OH-58D, op.a.), najnovije, iz 2012. godine, koji imaju od 100, pa i manje od 100 sati. Par njih ima oko 600 sati. Zapravo, možemo reći da smo dobili nove helikoptere.

Osim pregleda, u ovih desetak dana, što se još radilo? Ostat će ova boja?

Tako je. Ova boja, mat prikrivna boja, njegova osnovna, za upotrebu će ostati – zato što on, u svojoj najučinkovitijoj varijanti, odrađuje zadaće noću. Ta crna mat boja zapravo odrađuje taj svoj dio. Mi smo već stavili i naše serijske brojeve, stavili smo na njega grb i ovaj “rondel” oznake Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, i stavili smo naš znak eskadrile.

Sova?

Sova, koja predstavlja našu obučnu eskadrilu, za obuku pilota helikoptera… Sad smo, recimo, ušli u taj dio – “Combat Training Squadron”, kako se to kaže.

Rekli ste na prezentaciji da je cijeli paket za obuku osiguran za narednih dvije godine. Što nakon te dvije godine?

Nakon dvije godine… Već sada, u Dinamičkom planu odrađujemo, i vidio sam da se odrađuju tzv. “borbeni kompleti” – i predviđena su sredstva koja će sve to skupa pokriti. Ovaj inicijalni dio obuke i prelaska – kako tehničara tako i nas pilota, i cijele naše eskadrile – mi kao prvi instruktori ćemo to odraditi po principu “train the trainers” ili “obuka obučavatelja”. Obučit ćemo naše pilote, i u tom dijelu je pokriveno za sada, i streljivo, kompletna obuka, gorivo, poligoni, i tako dalje. Za sada ćemo na poligonima odrađivati sa školskim Hellfire-ima. Sve je zatvorena konstrukcija, i bit će u punoj operativnoj upotrebi, i više ništa nije potrebno, apsolutno, po tom pitanju. Ali, već sada su projekcije onoga iza toga, i napravili smo i tablice, i znamo da naša strateška razina… oni koji o tome vode računa su već pokrenuli neke inicijative. To je ono što ja kao zapovjednik Eskadrile vam mogu najviše reći.

Plan je da se u prvoj turi obuči 22 pilota. Koliko tehničara?

U prvoj turi je 40 tehničara, plus ekipa tehničara koja će se obučavati za simulator. Tri simulatora su tu. Dakle, jedan je “Full-procedural Trainer”, jedan je za motor, i treći je za elektriku. 44 naša tehničara će krenuti sljedeći tjedan, ili tjedan iza (ovaj ili prošli tjedan, op.a.). Došli su već američki instruktori i taj dio obuke ide svojim tijekom – po principu da svi naši tehničari, kada završe obuku, po motoru, po elektronici, i po naoružanju, će biti sposobni, i opsluživat će naše helikoptere odmah na početku obuke, s našim američkim instruktorima. Mi ćemo letjeti našu prvu inicijalnu obuku, “train-the-trainers”, s američkim instruktorima – ali odmah će naši tehničari nas opsluživati, što je zapravo i cilj i svrha ovog uvođenja u operativnu uporabu helikoptera. Jer, dok naši tehničari s time ne ovladaju, ne možemo reći da smo preuzeli. Dakle, ovaj dio ide – čak smo, mogu reći, i preduhitrili, ubrzali, da čim prije krenemo s upotrebom na poligonima.

Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes spominjala je mogućnost korištenja helikoptera OH-58D u međunarodnim misijama. Pretpostavljam, ako se o tome razmišlja, da to neće biti baš jako brzo. Što će to značiti za vas pilote?

Taj dio – što se tiče nas pilota, kao profesionalaca – to je onaj dio u kojem smo mi, kad smo i upisivali, odnosno kad smo se prijavljivali za vojne pilote, pilote helikoptera – cilj i nekakva kruna karijere – biti borbeni piloti, piloti borbenih helikoptera. To svakako ovisi o odluci Hrvatskog sabora. Mi smo tu, kao profesionalci koji odrađuju sve zapovijedi našeg strateškog vrha, s odlukom Hrvatskog sabora… A, naravno, kad dođe odluka Hrvatskog sabora, to je zapravo i sveta zadaća. Što se nas tiče, u tom dijelu, mi uvijek branimo interese svoje države, i tu nema upita za nas pilote. A to je nama, ujedno, i izazov.

Kada ovi helikopteri uđu u punu operativnu uporabu u OS RH – znači li to da će se, što se tiče civilnih zadaća, mijenjati  zadaće za zrakoplove Pilatus, za postojeće Mi-helikoptere, ili za Bellove? Što se tiče i nadzora granice, što se tiče i traganja te spašavanja – kakva će tu biti podjela uloga?

Kakva će biti raspodjela zadaća između OH-58D i Pilatusa?

Kakva će biti raspodjela zadaća između OH-58D i Pilatusa?

Po mojoj projekciji, ovo je samo nadopuna svih sposobnosti koje mi već imamo ili odrađujemo. Što se tiče sljedećih izazova, ili prijetnji koje eventualno mogu biti za RH – mi ćemo samo nadopuniti taj dio. Ove sposobnosti koje imamo, ovi senzori – to samo znači da možemo djelovati i u noćnim uvjetima, nadzirati granicu – termovizija koja razlikuje temperaturu unutar 2 stupnja – dakle, prepoznaje svakoga, bilo da se radi o imigrantu, ili o nekom tko ulazi unutra, na velikim udaljenostima… Tako da naša sposobnost će samo dopuniti ono što već mi odrađujemo, ukoliko bude potrebno, u bilo kojoj zadaći, kako na kopnu, tako i na moru. Recimo, na moru već na 12 kilometara možemo registrirati utopljenika – s velike udaljenosti, i danju, i noću. Ova komponenta noći zapravo nam daje još veću sposobnost i preciznost.

Znači li to onda da će se Pilatusi postepeno povlačiti iz ovih zadaća?

Ne, mislim da ne. Pilatus ima svoju zadaću, Pilatus ima svoju ulogu i namjenu, i on je kao takav vrlo dobro odrađuje – bilo na moru ili na kopnu. Sama brzina djelovanja (spremnost OH-58D da poleti unutar 2 minute, op.a.), ovi naši senzori, točnost, brzina, prebacivanje snaga – to će se jednostavno samo uklopit u cijeli taj sustav, koji će se racionalnije iskorištavati. Pilatus, dakako, ima svoju ulogu, i to je nedvojbeno.

Znači, po civilnim zadaćama, moglo bi se reći da će Kiowa Warrior biti dosta kompatibilni s novim policijskim helikopterima – koji su nabavljeni za nadzor granica?

Hoće, naravno, svatko u svojim nadležnostima i zadaćama. Naravno, s našim senzorima pokrivamo ovaj dio koji je bitan za nas, a tu prvenstveno se može ići u izvidničke zadaće, u obavještajne pripreme, i tako dalje… To je onaj strateški dio, za bilo koju zadaću ili namjenu… Ako treba – bit ćemo sposobni to odraditi.

Moje posljednje pitanje – tijekom ovih desetak dan otkako je 5 OH-58D Kiowa Warrior helikoptera pristiglo u RH – jeste li probali letjeti s njima?

Ne, još uvijek je ovaj dio…prelaska na plovidbenost. Vrlo brzo, idući tjedan (razgovor je vođen 10. kolovoza, op.a.) oni će se početi pokretati, i bit će tu takozvani “tehnički piloti”, odnosno “maintenance test pilots”, Amerikanci, iz ove firme koja će… odnosno, u ime Vlade SAD i njihove vojske, koji će vodit tu obuku. Vrlo brzo ćemo krenuti s tim. Već je i simulator blizu osposobljavanja, i u tom dijelu mi smo već spremni. Prije toga smo prikupili manuale, i procedure, i check-liste, i tako dalje. Tako da jedva čekamo početi raditi joystickom, pipkati i igrati se – jer ima tu i joystick na joysticku, itd… Puno je toga. To veseli i sve to treba – da bi se primijenilo u zraku – to treba preći u instinkt. A da bi te stvari prešle u instinkt – to se mora konstantno koristiti. Zato imamo i simulatore, i ti simulatori su naoružani, imaju korištenje naoružanja, tako da u zraku kad krene – to se zapravo instinktivno odrađuje. To je bit svega. Dakle, na sve se mislilo, spremni smo i vrlo brzo ćemo preuzeti tu opremu i tu sposobnost.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.