Stigle prve Kiowe Warriori

 

U ranim jutarnjim satima ove subote u Zračnu luku Zadar stigao je na ovim prostorima rijetko viđen gost – veliki transportni zrakoplov Lockheed C-5 Galaxy iz sastava US Air Force-a. Kako smo jučer već najavili, ova „nevjerojatna zvijer“ u svojoj je utrobi donijela prve od 16 lakih jurišnih helikoptera OHZ-58D Kiowa Warrior. Prema službenim izvorima, radi se tu o prvih 5 letjelica, koje su prevezene djelomično sklopljene, u transportnome položaju, a koje će vjerojatno u sklopu 93. ZB Zemunik već skoro biti moguće vidjeti i spremne za službu te djelovanja.

Istovar OH-58D Kiowa Warrior jutros na zadarskom aerodromu (Photo: Nikola Barać)

Istovar OH-58D Kiowa Warrior jutros na zadarskom aerodromu

 

Pripreme za istovar prvih OH-58D (izvor: Facebook)

Pripreme za istovar prvih OH-58D (izvor: Facebook)

 

Istovar u tijeku (Photo: Nikola Barać)

Istovar u tijeku

Odmah po istovaru, američki transportni zrakoplov C-5 napustio je zadarski aerodrom.

Dok se Ministarstvo obrane RH o ovoj gorućoj temi nije oglasilo sve do dobrano iza 13 sati – dakle, satima po odlasku američkih gostiju iz Zadra i Hrvatske – društvene su mreže uzavrele, a počele su se pojavljivati i prve neslužbene fotografije s jutrošnjeg iznimno zanimljivog te rijetkog događanja. Tako se Zračna luka Zadar na svojoj Facebook stranici pohvalila „zanimljivim gostom“, kojeg su u ranu zoru uhvatili u objektiv svog fotoaparata zadarski spotteri.

Ogroman Lockheed C5 Galaxy (Izvor: Facebook)

Ogroman Lockheed C5 Galaxy (Izvor: Facebook)

Nešto malo iza 13:30 se tematskim priopćenjem oglasilo i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Spomenuto priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih američkih država, dopremljeno je danas, u subotu 30. srpnja 2016. u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik.

Helikopteri, simulatori i ostala pripadajuća oprema stigli su američkim avionom C-5 koji je sletio u ranim jutarnjim satima, dok će preostali helikopteri i oprema stići u naknadnoj isporuci.

Cijeli postupak prihvata i primopredaje odvijat će se u suradnji s američkim timovima koji stižu u Zemunik te će ta procedura potrajati neko vrijeme s obzirom da se radi od oko 30 tona tereta i na stotine različitih komponenti i pričuvnih dijelova koji su dopremljeni u bazu Zemunik.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior, koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze, proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka. Također, unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze.

Nakon završetka postupka prihvata helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i opreme održat će se i njihova prezentacija u Zemuniku, o čemu će mediji biti pravovremeno obaviješteni.

 

Photo: MORH/Tomislav Brandt

Photo: MORH/Tomislav Brandt

 

Photo: MORH/Tomislav Brandt

Photo: MORH/Tomislav Brandt

 

Photo: MORH/Tomislav Bandt

Photo: MORH/Tomislav Bandt

Konačno, danas oko 18:45 je Ministarstvo obrane objavilo i video snimku pristizanja transporta s helikopterima u Hrvatsku, te njihova istovara na Zemuniku.
————————-

————————-

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.