Perešinov MiG-21 uskoro u RH?

 

Kako se saznaje iz austrijskih izvora, uskoro bi put Republike Hrvatske trebao krenuti borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je 1991. u Austriju sletio Rudolf Perešin. Riječ je o jednom od samo dva konkretna predmeta, koja Hrvatska u procesu sukcesije vojne imovine bivše JNA potražuje u naturi – dakle, gdje se traži povrat stvari, a ne naknada stručno procijenjene vrijednosti. Drugi takav predmet je školski brod Jadran, čiju sudbinu u crnogorskim rukama na portalu Obris.org pratimo prilično detaljno. No, dok sa službenih razina još nema ni riječi  o ovoj priličnoj promjeni austrijske državne politike po pitanju Hrvatske i pravnih odnosa nastalih raspadom bivše SFRJ – treba objasniti o čemu je tu riječ.

U oči pasioniranih promatrača ovih je dana upala zanimljiva objava na društvenim mrežama iz turističke zajednice okruga Spielberg, smještenog u centralnome dijelu austrijske pokrajine Štajerske – koji obuhvaća i mjesto Zeltweg, zajedno s ondje smještenom zrakoplovnom bazom Oružanih snaga Republike Austrije i vezanim provizornim Vojnozrakoplovnim muzejom. Ta objava od petka, 26. travnja, u prijevodu s njemačkoga glasi:

Tko bi želio uživo pogledati MiG-21, kojim je 1991. dezertirao jedan jugoslavenski vojnik, ima za to još priliku do kraja idućega tjedna – nakon toga se on vraća iz Vojnozrakoplovnog muzeja natrag u Hrvatsku“.

Ovo je velika vijest, kojom se otklanja jedna od rijetkih te vrlo neuobičajenih zapreka, koja je gotovo tri desetljeća na marginama otežavala dobre odnose RH i Austrije.

Perešinov MiG-21 u Austriji

Nije nepoznato da je pilot Rudolf Perešin svojim borbenim avionom 25. listopada 1991. prebjegao iz redova JNA i sletio u Klagenfurt. No, za razliku od pilota, koji se brzo vratio u Hrvatsku, priključio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i herojski sudjelovao u Domovinskom ratu – sudbina ovog zrakoplova MiG-21 bila je ponešto drugačija. Perešinovu letjelicu, kao i većinu njegove osobne opreme i stvari, zaplijenili su u Klagenfurtu predstavnici austrijskih vlasti, da bi te predmete postupno prebacili u austrijski sustav vojnih muzeja – prvo u Beču, a od 2011. u štajerskom Zeltwegu. Pri tome, borbeni zrakoplov MiG-21 registarskoga broja 26112, s jugoslavenskim oznakama – ondje je kataloški predstavljen kao “originalni MIG-21, koji je jedan od rata umoran jugoslavenski pilot – tijekom jugoslavenske krize – spustio u zračnu luku Klagenfurt“.

Dok se još prije nekoliko godina moglo čuti kako će spomenuta letjelica u austrijskome Zeltwegu ostati dugo (ako ne i trajno), ovo nije bilo prvo austrijsko javno pokazivanje spomenutoga zrakoplova. Nakon slijetanja je ovaj borbeni avion neko vrijeme bio čuvan na klagenfurtskom aerodromu, a kasnije u centru Klagenfurta, da bi konačno uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivše DDR bio rastavljen te pohranjen u austrijskoj vojnoj bazi nedaleko Bečkog Novog Mjesta. Potom je on nakratko 2002. bio izložen u Beču nakon dopreme u tamošnji Vojno-povijesni muzej, a tijekom tog perioda navodno je prošao i svojevrsnu obnovu te održavanje. U takvom je relativno reprezentativnome stanju avion prebačen u Štajersku, te je od 2011. uključen u sezonsku izložbu zrakoplovne tehnike u Zeltwegu, predstavljenu uz otvaranje tamošnje zrakoplovne priredbe “AirPower11”, zajedno s osobnom opremom svoga pilota Rudolfa Perešina. Mjesto koje je ovoj letjelici zanimljive povijesti dodijeljeno nalazi se u okviru Zrakoplovne baze Zeltweg (Hangar broj 8). Riječ je o prostoru koji je 2005. godine prvo postao utočište sezonske izložbe povijesti austrijskog ratnog zrakoplovstva, organizirane povodom 50. godišnjice Oružanih snaga austrijske Druge republike, da bi zbirka onda 2012. prerasla u stalnu podružnicu Vojno-povijesnog muzeja iz Beča. No, kako odabrani prostori nisu prikladni za rad zimi zadržan je sezonski rad, tako da je ovaj muzej dostupan od sredine travnja do pred kraj listopada – konkretno, od 26. travnja do 20. listopada ove godine. Dakle, Perešinov MiG-21 izgleda odlazi put RH na samome početku ovogodišnje izložbene sezone.

Pravno gledano, sudbina ove letjelice bila je dugo vremena neizvjesna, budući su njen povrat tražile i Srbija (kao samoproglašena slijednica bivše Jugoslavije), ali i Republika Hrvatska. Dok je ovaj MiG-21 čekao u Austriji, o ovom su pitanju godinama vođeni pregovori, koje se izgleda ipak okončalo na korist Republike Hrvatske. Time konačno dolazi kući izuzetno bitan dio hrvatske zrakoplovne povijesti – potencijalno prvi borbeni zrakoplov novoustrojenog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i predmet prvoga u kratkom nizu bjegova iz RV i PVO bivše države, kojima su malobrojni hrabri piloti donijeli u Hrvatsku prve komade ozbiljne zrakoplovne opreme, toliko potrebne za obranu domovine u ratu koji se očigledno spremao. Uz malo sreće, ovaj bitni povijesni eksponat hrvatskoj bi javnosti mogao biti predstavljen već u svibnju, nedugo nakon što će se 2. svibnja ove godine obilježiti 24. godišnjica smrti Rudolfa Perešina, koji je herojski poginuo na dužnosti u prostoru Nove Gradiške, drugoga dana vojne operacije “Bljesak”. Naravno, pri tome ostaje otvoreno i pitanje gdje će Perešinov MiG biti trajno pohranjen, budući da RH još uvijek nema svoj vojni muzej, a i nije poznata po propisnom čuvanju svoje povijesne baštine.

Službena reakcija ministra obrane

U Splitu, gdje se ovih dana obilježava 28. godišnjica osnivanja 4. brigade HV-a, povratak ovog borbenog zrakoplova MiG-21 iz Austrije komentirao je za medije i ministar obrane Damir Krstičević:

Pa, prije svega, vi znate da sam prošle godine imao dva sastanka s ministrom obrane Austrije… jedan je bio u Zagrebu, drugi bio u Austriji. I, jedna od tema je upravo bia povratak MiG-a 21 od Rudolfa Perešina. Znamo da je Rudolf Perešin hrabar pilot… Baš, evo, za koji dan ćemo obilježiti operaciju ‘Bljesak’. Poginio je. Junački. Hrabro… u operaciji ‘Bljesak’. Prema tome, radimo na tome“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.