Hrvatski MiG-21: kasne ali ipak (polagano) pristižu!

 

Iako su još nedavno velike nade polagane u najave o prezentiranju prva dva borbena zrakoplova MiG-21 iz “ukrajinske kvote” na predstojećem Danu HRZ i PZO, već danas – tri dana prije ove obljetnice – jasno je da se 12. prosinca nad Lijepom našom neće čuti tutnjava netom obnovljenih aviona. Iako je remont u naprednoj fazi, čemu svjedoči i rad tima hrvatskih stručnjaka koji su već oko mjesec dana u Ukrajini, spomenuti je posao zapao u novo kašnjenje.

Kašnjenja remonta hrvatskih MiG-ova započela su još ljetos – dok se, s jedne strane, u lipnju moglo čuti o planiranim satnicama posla, s druge se strane naziralo otezanje samoga slanja u Ukrajinu onih primjeraka zrakoplova odabranih za remontiranje. Nakon toga, a kao automatska posljedica spomenutoga, krenuo je kasniti i povratak remontiranih letjelica u RH – što je postalo posebno neugodno nakon nezgode zabilježene na jednom od preostalih operativnih letjelica, o kojoj smo nedavno pisali i na portalu Obris.org. No, kako stvari stoje, i ta nova satnica isporuke prva tri borbena zrakoplova MiG-21 Republici Hrvatskoj pokazala se previše optimističnom.

Pri tome, nedvojbeno je da remont hrvatskih zrakoplova traje. Nakon prvih pojavljivanja slika nove sheme bojanja hrvatskih MiG-ova krajem prošloga mjeseca, same su letjelice bile vidljive pri pokusnim letovima – da bi onda bile predstavljene i delegaciji MORH-a, koja je između 27. studenog i 1. prosinca ove godine posjetila Ukrajinu. Iz usta ukrajinskog ministra obrane Pavloa Valentinoviča Lebedeva tom se prilikom čulo potvrdu dotadašnjih hrvatskih navoda – da su “tri borbena lovca već spremna za isporuku” – što je nadopunilo slikovne materijale letnih testiranja borbenih aviona s oznakama 131 i 132.

Pri posjeti hrvatskog ministra obrane Ante Kotromanovića samim pogonima poduzeća “Odesaviaremservis”, u kasnim popodnevnim satima 29. studenog ove godine, saznalo se i da je brigadir Ivan Selak (dio tima hrvatskih stručnjaka koji nadziru radove) u Ukrajini već izveo probne letove na tim trima zrakoplovima. No navodno je upravo na sugestiju hrvatskih eksperata odlučeno o još jednoj odgodi dopreme remontiranih MiG-ova u Hrvatsku – kako bi se dobilo više vremena za njihovo detaljno testiranje u Ukrajini, zajedno s mogućim zadnjim tvorničkim doradama i “glancanjem”.

Pri tome, upućeni procjenjuju kako bi prvi borbeni zrakoplovi iz Ukrajine ipak mogli u RH osvanuti prije kraja godine – ne bi li se početkom iduće godine onda prionulo isprobavanju i preuzimanju preostala dva zrakoplova iz “dokupljene” MiG-21 kvote. Dok tako svjedočimo još jednom pomicanju planiranih rokova, ostalo je otvoreno pitanje naplate penala za dosadašnja kašnjenja – što je tema o kojoj bi itekako imalo smisla razmišljati, posebice ako kašnjenja nisu bila prouzročena propustima obiju ugovornih strana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.