Helikopteri se vraćaju kući

 

Prva dva od ukupno 6 helikoptera Mi-8 MTV, koliko ih je završilo na remontu u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC), jučer, 21. veljače, konačno su predana Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Dok se svojedobno od ministra Kotromanovića moglo čuti da očekuje zaprimanje prvih Mi-8 još do kraja siječnja, po priznanju zapovjednika HRZ i PZO-a brigadnog generala Dražena Ščurija, primopredaja je kasnila 14 radnih dana, ili gotovo 3 tjedna, ali:

„Najvažnije je da je posao odrađen kvalitetno i sigurno. Sigurnost i dobar rad su na prvom mjestu“,

rekao je Ščuri. Remont izvodi velikogorički ZTC u suradnji s partnerima iz Ukrajine (Ukrspecexport). Svaki od ukupno šest helikoptera, koliko ih je na remontu, rasklapa se u ZTC-u na 583 dijela, manji dio dijelova remontira se u Ukrajini, a veći u ZTC-u, gdje se odvijaju i završni radovi te sklapanje svih komponenti helikoptera. Kako smo već pisali, ukupna cijena remonta svih šest helikoptera s PDV-om iznosi oko 84 milijuna kuna (s PDV-om), a trebala je biti okončana zaključno do 15. travnja ove godina. No, kasnije se govorilo i o skraćivanju ovoga roka – budući je ministar Ante Kotromanović krajem siječnja izjavio da svih 6 (2+4) helikoptera očekuje do 1. travnja – ne bi li se tijekom godine krenulo i u drugu fazu modernizacija, koja bi trebala obuhvatiti daljnja 4 helikoptera.

Zanimljivo je da se MORH i OS RH ne mogu dogovoriti koliko je helikoptera jučer predano – u priopćenju na MORH-ovim web-stranicama govori se o 2 helikoptera, dok na web-stranicama OS RH piše da je „po provedenom kapitalnom remontu s ciljem produženja životnog vijeka helikoptera Mi-8 MTV1 Zrakoplovno Tehnički Centar predao Oružanim Snagama RH prvi remontirani helikopter Mi-8MTV1.“ Bit će ipak da je MORH tu bolje izbrojao, jer se i zapovjednik HRZ-a Ščuri nada da će preostale 4 letjelice uskoro biti u njegovim rukama:

„Očekujem da će iduća 4 helikoptera biti vrlo brzo gotova i da će doći s remonta, i da upotpunimo operativne sposobnosti u potpunom smislu“.

Darko Cigrovski, predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra, kašnjenje remonta helikoptera objasnio je određenim administrativnim poteškoćama:

„Kao što znate, Hrvatska je ušla u Europsku uniju. Dok smo se mi uskladili, ZTC prema carini, trebalo nam je vremena, a jasno da je to trebalo i ukrajinskoj strani“.

Tako je to u slučajnim državama, gdje se o ulasku u EU zna samo posljednjih nekoliko godina.

A što je s MiG-ovima?

scuri_ztcZa razliku od helikoptera, situacija s remontom MiG-ova 21 daleko je složenija, i u bitno većem kašnjenju. Za HRZ i PZO relevantan je samo problem nastao kod integracije navigacijskog sustava, koju radi češka tvrtka „ČLS“. Kako je rekao general Ščuri, remont samih zrakoplova i motora protekao je gotovo u skladu s dogovorenim terminima,  pa su do kraja prošle godine tri aviona bila spremna za isporuku. Češka tvrtka „ČLS“ imala je gotovo rješenje za integraciju koju su koristili za transportne avione i transportne helikoptere, ali se pokazalo da taj sustav ne radi na borbenim avionima na kojima su puno veća opterećenja, te je pri velikim vertikalnim i horizontalnim evolucijama došlo do pokazivanja greške na navigacijskom sustavu.

„ČLS“ sada traži rješenje, a najvjerojatnije je da će koristiti drugi uređaj, pogodan za borbene avione, odnosno pogodan za veća opterećenja. Stav hrvatske strane je čvrst – neće primiti niti jedan zrakoplov dok ne bude potpuno ispravan, te do tada neće ni izvršiti ugovorena plaćanja. Dok se do sada službeno čulo da Hrvatska razmišlja o naplati penala, bilo bi za očekivati da se na Krešimirovom trgu pažljivo zbrajaju dani kašnjenja i pripadajuće novčane kazne.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.