Kompletirana eskadrila borbenih zrakoplova HRZ-a

 

Točno dvije godine nakon što je ministar obrane RH Ante Kotromanović s direktorom ukrajinske Državne kompanije za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene „UKRSPECEXPORT“ Dmitryem A. Peregudovim potpisao Ugovor o remontu i kupnji zrakoplova MiG-21 za potrebe HRZ i PZO, danas je ta sapunica uspješno okončana. I posljednji od 12 zrakoplova, MiG-21 evidencijske oznake 134, napokon je uspješno prošao sva ispitivanja i probne letove, te je spreman za primopredaju HRZ-u. Tim se povodom oglasilo i Ministarstvo obrane, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

 „Dvanaesti borbeni avion MIG-21 završio je danas, 16. srpnja 2015. godine sa svim ispitivanjima i probnim letovima te je utvrđeno kako je zrakoplov potpuno ispravan i spreman za primopredaju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani na operativnu uporabu. Riječ je o posljednjem od 12 remontiranih borbenih zrakoplova u Odessi u Ukrajini, koji se sada predaje u operativnu uporabu Oružanim snagama RH. Time je u potpunosti završen remont, produžen životni vijek i izvršene nadogradnje. Ulaskom dvanaestog aviona kompletirana je eskadrila borbenih aviona MIG-21.

Ministarstvo obrane RH će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih aviona (sedam hrvatskih aviona tipa MIG-21 i pet kupljenih od ukrajinske strane), koji je sklopljen 9. srpnja 2013. godine s ukrajinskom tvrtkom „Ukrspecexport“, za kašnjenje u isporuci za svaki pojedinačni avion, obračunati i ugovorene penale prema izvođaču radova – Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine.

Republika Hrvatska je donijela odluku o zadržavanju sposobnosti samostalne kontrole nacionalnog zračnog prostora. U skladu s navedenim, a zbog nedostatka financijskih sredstava, krajem 2012. godine donesena je odluka da se pitanje eskadrile borbenih zrakoplova kratkoročno riješi tako što će se postojeći zrakoplovi MiG-21 remontirati.
Iako se očekivalo kako će remont i modernizacija ići brže, čvrsti stav MORH-a je bio da zrakoplovi prije ulaska u operativnu uporabu moraju biti potpuno spremni i ispravni i na tome se inzistiralo kod primopredaje svakog borbenog aviona. Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će su predani HRZ-u i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je i garanciju na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci odnosno 200 sati naleta. Dopunom Ugovora, taj rok je produžen s 18 na 24 mjeseca.“

I posljednji je spreman! (Photo by Ljiljana Medved)

I posljednji je spreman! (Photo by Ljiljana Medved)

U raspravi o Godišnjem izvješću o obrani za 2014. godinu na saborskom Odboru za obranu, održanoj 20. svibnja ove godine, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izjavila je da je dio penala za kašnjenje u remontu MiG-ova već obračunat i naplaćen:

„Što se kapitalnog remonta MiG-ova 21 tiče, Ministarstvu obrane od 12 aviona predano je na uporabu 10, na 2 još imamo male tehničke probleme. Na dnevnoj bazi u uporabi je, kao što možete primijetiti, svakodnevno 7 do 8 aviona. Taj projekt je realiziran u vrijednosti od 140 milijuna kn, a plaćeno je ono što je realizirano – to znači nabava za sada isporučenih 10 MiG-ova i naplaćeni su penali maksimalni po ugovoru koji su bili od 3 milijuna kn.“

I ministar obrane Kotromanović u nekoliko je navrata ponovio kako MORH neće odustati od naplate penala, pa se uskoro očekuje i konačni obračun i podvlačenje crte u poslu s Ukrajincima.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.