Mattis stiže u Zagreb

 

Ministarstvo obrane RH potvrdilo je da nakon NATO summita u Bruxellesu (zakazanog za 11. i 12. srpnja), američki ministar obrane James Mattis dolazi u službeni posjet Republici Hrvatskoj. Prema toj najavi, Mattis će u Zagrebu boraviti u petak, 13. srpnja, za kada se tu priprema i Poseban sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5). Posebnim sastankom zajedničkim će snagama predsjedati domaćin, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te ministar obrane susjedne Crne Gore, Predrag Bošković.

Tom prilikom, u Hrvatskoj će se okupiti ministri obrane i visoki predstavnici država članica Američko-jadranske povelje. Kako se očekuje, glavne teme sastanka bit će (1) jačanje prisutnosti SAD-a na prostoru jugoistoka Europe, (2) koraci koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracije preostalih država aspirantica iz jugoistočne Europe u okrilje NATO, (3) sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi, te (4) pravednija raspodjela tereta između SAD-a i Europe po pitanju obrambenih izdvajanja. Uz predstavnike članica A-5 inicijative, na sastanak su pozvani i promatrači iz Slovenije, Kosova i Srbije.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. godine pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija te SAD, a navedenoj inicijativi 2008. godine pristupile su još Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Ključni cilj ove inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi, te što skorija integracija svih država članica u NATO. Zemlje iz okvira A-5 inicijative zajednički doprinose NATO-misijama u Afganistanu – nekad ISAF i danas „Resolute Support“, i to upravo na inicijativu Republike Hrvatske. Na sastanku ministara obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje, održanom u Budvi u listopadu 2014. godine, Hrvatska se odrekla manjeg dijela svojih pozicija u korist upućivanja u misiju pripadnika oružanih snaga zemalja-članica inicijative A-5 (Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije). U pogledu popune tih pozicija RH ima status vodeće nacije, ali ti pripadnici oružanih snaga pojedinih zemalja članica Američko-jadranske povelje nisu sastavni dijelovi HRVCON-a.

O predstojećem sastanku zemalja članica Američko-jadranske povelje u četvrtak, 5. srpnja, u Podgorici je razgovarao crnogorski ministar obrane Predrag Bošković s Margaret Ann Uyeharom, veleposlanicom SAD-a u toj zemlji. Oni su, među ostalim, izrazili očekivanje da će predstojeći NATO summit doprinijeti dodatnom usuglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktualnih sigurnosnih izazova na globalnoj razini. Također, složili su se da će Posebni sastanak Američko-jadranske povelje (A-5), u okviru crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), dodatno utemeljiti posvećenost SAD-a ovom dijelu Jugoistočne Europe, te predstavljati odličnu platformu za razmatranje unapređenja postojeće suradnje u okviru A-5 inicijative.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.