HRM opet šalje AVPD tim u ATALANTU

 

Nakon više od godinu i pol, HRM opet šalje svoje pripadnike u operaciju pred obale Somalije – EU NAVFOR Somalia, „Operation ATALANTA“. Danas, 22. kolovoza, nakon primanja kod načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM kbb Damira Dojkića, članovi 3. hrvatskog AVPD tima zaputili su se prema Somaliji, gdje će štititi neki od trgovačkih brodova iz World Food programa. Tim čini ukupno 12 pripadnika HRM-a – 3 časnika (zapovjednik i njegov zamjenik, te liječnik), i 9 dočasnika, od kojih su neki već bili u operaciji ATALANTA.

Zapovjednik 3. HRVCON AVPD tima je kapetan korvete Boris Kartelo, koji je uoči odlaska izjavio: „S obzirom da ovaj tim odlikuje spoj iskustva i mladosti te da smo na završnom ocjenjivanju pokazali obučenost, pripremljenost, osposobljenost, samoodrživost i autonomnost za provedbu zadaća, siguran sam da ćemo našu misiju uspješno odraditi“. Pri obuci dvanaest odabranih kandidata, korištena su iskustva prvih dvaju timova, po pitanju usavršavanja samih priprema za sudjelovanje u misiji.

Završna vježba 3. AVPD tima bila je „Ugor 18“, i održala se 27. i 28. lipnja u splitskoj vojarni „Admiral Sveto Letica – Barba“, kao i u akvatoriju srednjeg Jadrana. Ukupno 12 pripadnika 3. hrvatskog AVPD tima prethodno je prošlo 9-tjednu pripremu i obuku, kroz koju su savladavali rukovanje pištoljom i automatskom puškom (statično i u pokretu, uz normalnu ili smanjenu vidljivost, iz različitih položaja i na različitim udaljenostima), prošli su obuku prve pomoći, kao i bojno gađanje iz teške strojnice Browning i snajpera. Kroz samu vježbu „Ugor 18“ proigravao se scenarij s kojim se pripadnici AVDP tima mogu susresti i na terenu u Somaliji – incidenti u luci, napad pirata u brzim gumenim čamcima, zbrinjavanje te evakuacija ranjenika, izvlačenje osobe iz mora, požar na brodu, kao i pripreme za hitno napuštanje broda. Novost u ovogodišnjoj vježbi za AVPD tim bilo je gađanje pješačkim naoružanjem s broda.

Prvi hrvatski AVPD tim otišao je u Somaliju sredinom prosinca 2014. godine, a drugi je otišao u studenom 2016., i vratio se 2 mjeseca kasnije. Pripadnik 2. HRVCON AVPD tima, desetnik Josip Čačija (bojna OSMiO/1. satnija) proglašen je najboljim dočasnikom siječnja 2017. godine, i to upravo zbog svog doprinosa u misiji EU NAVFOR Somalia.

 

*Photo: HRM/M.Siriščević

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.