Hrvatska sudjeluje na vježbi EU TWIST 2013

 

Temeljem Izjave o namjeri sudjelovanja od 30. lipnja 2011., Vlada RH je u četvrtak, 11. srpnja, na svojoj 103. sjednici donijela službenu Odluku o sudjelovanju pripadnika civilne zaštite RH na međunarodnoj vježbi zaštite i spašavanja „EU TWIST 2013“. Radi se o vježbi koja će se održati u Italiji u listopadu ove godine, a osim hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje u njoj sudjeluje još i portugalska Državna uprava za civilnu zaštitu, francuska Glavna uprava za civilnu zaštitu i krize, grčka Glavna uprava za civilnu zaštitu, malteški Odjel civilne zaštite, španjolska Glavna uprava za civilnu zaštitu i hitne situacije, te naravno domaćin, točnije Zajednica za civilnu zaštitu i Odjel civilne zaštite Vijeća ministara Republike Italije. Kako je na Vladinoj sjednici pojasnio zamjenik ministrice vanjskih poslova, Joško Klisović:

 „Pripadnici civilne zaštite RH sudjelovat će na međunarodnoj vježbi zaštite i spašavanja EU TWIST 2013., zajedno s talijanskim, portugalskim, francuskim, grčkim, malteškim i španjolskim kolegama. Vježba se održava u Salernu, u Italiji, a glavni ciljevi vježbe su uvježbavanje i provjera postupaka za primanje međunarodne pomoći kroz testiranje sustava ranog upozorenja, testiranje koordinacije i telekomunikacijskih postupaka među timovima i njihova integracija u talijanski sustav reakcije, testiranje aktivacije i koordinacije alata pomoći namijenjenih stranim državljanima, te testiranje interoperabilnosti timova iz različitih država.“

Karta talijanskih vulkana

Karta talijanskih vulkana

EU TWIST je zamišljen kao vježba protiv plimnog vala, odnosno tsunamija, u južnom Tirenskom moru, a provodit će se na području južnih talijanskih regija – južne Kampanije, Basilicate i sjeverne Kalabrije. Radi se o vulkanski izrazito aktivnom području, a spekulira se da negdje u dubinama Tirenskom mora spava i supervulkan.

Sve zemlje – sudionice vježbe članice su NEAMTWS-a (North Eastern Atlantic & Mediterranean Tsunami Warning System), i temeljem tog članstva sudjeluju u vježbi. Europska unija financira pripremu i provođenje vježbe s 85% financijskih sredstava, točnije s 977.230 eura, dok će manji dio troškova za sudjelovanje hrvatskih snaga biti pokriven iz državnog proračuna RH za 2013. godinu, iz razdjela DUZS-a, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. DUZS je hrvatski nositelj priprema i provedbe vježbe, dok će na vježbi „EU TWIST 2013“ sudjelovati pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.